Mandeyoga hitter i Melby

Det er torsdag aften og 20 mænd i alle aldre og former er samlet i den gamle gymnastiksal på Melby skole.

Klokken er 19 og kvindeyogaholdet har netop afsluttet sin træning og er i færd med at forlade gymnastiksalen. Udenfor salen står et par mænd klar, de skal nemlig deltage i yoga - for mænd.

Instruktør Linda Van Hauen byder varmt velkommen og guider deltagerne til at tage en måtte og placere sig i en stor rundkreds. Efter bare 10 minutter er gymnastiksalen fyldt op med 20 muntre mænd. Alle aldre, alle former, alle klar til yoga.

Humøret er muntert og snakken går højt om dagligdagens gøremål og lokale sager, men så snart timen går i gang, er det yoga, der er i fokus. Hos hver enkelt mand ser man tydeligt, at der er fuld koncentration om øvelserne, og der bliver givet god tid til, at alle kan følge med, uanset niveau.

IMG_5527.JPG

Yoga hjælper mod skader

Når man snakker med holdet, er det generelt, at alle har en anden form for sport, som de primært har dyrket hele livet. En del har blandt andet spillet fodbold, som mændene understreger som en ”rigtig mandesport”.

”Yoga er godt for mine ben. Jeg har haft en del skader i forbindelse med min fodboldtræning, men efter jeg startede med yoga, har jeg ikke haft én eneste skade,” siger 55-årige Torben Rydahl Sørensen.

Torben er dog ikke den eneste, som føler, at kroppen har fået det bedre, efter at han startede til yoga. Arne Krogh på 67 år har både dyrket løb, golf og fodbold og har, ligesom mange andre, døjet med forskellige skader. Han synes, at det bedste ved yoga er, at han får strakt sin krop ud på en helt anden måde end den vanlige udstrækning, han er vant til.

”Jeg kan godt forstå, at folk vælger yoga i deres liv. Det giver godt velvære, og man kan mærke det, mens man er i gang, men især også når man går hjem fra timen. Man får det godt af det,” siger Arne Krogh.

For Arne Krogh var det dog ikke let at møde op til yoga. Han syntes lidt, at det var en blød sportsgren, som var for kvinder. Alligevel blev han ved med at høre om en ven eller en bekendt, som havde prøvet holdet i Melby. Sidste år besluttede han sig for at tage med sin ven for at prøve holdet.

”Det er en succes, fordi alle er så åbne omkring holdet her i lokalområdet, så det er blevet et samtaleemne, og det er okay for os mænd at gå til yoga,” siger Arne Krogh.

Arne Krogh

Lokal omtale skabte succes

En nysgerrig tanke gjorde at yogainstruktør, Linda Van Hauen, sidste år besluttede sig for at oprette et yogahold, udelukkende for mænd. Det er blevet en succes, og i dag er gymnastiksalen i Melby fuldt op, når yogaholdet for mænd starter deres træning om torsdagen kl. 19.15.

”Halsnæs i bevægelse” sidste år, hjalp til at flere mænd fik øjnene op for yoga. Her kunne mænd komme forbi og prøve yoga. 10 mødte op, og fem fortsatte efterfølgende på holdet.

”Jeg fandt hurtigt ud af at der var primus motorer på holdet, som hjalp med at få budskabet ud i lokalsamfundet, ” siger Linda Van Hauen.

Det var, og er, især den mundtlige omtale, som har været med til at skabe det yogahold, som der er i dag. Det mandlige fællesskab skaber værdi og gør at mændene føler sig velkomne.

Hvis man spørger instruktør Linda Van Hauen hvad der er specielt ved netop mandeyoga, og hvorfor hun tror det er en succes, så er svaret klart:

”Mændene hygger sig sammen, de har et fællesskab, men de er også seriøse, og efter første træning mærker de en anderledes fornemmelse i kroppen. Hvis de har rygproblemer eller problemer fra fodbold, så føler de en forbedring i kroppen, og så kommer de igen.”

IMG_5530.JPG

En afslappende time

Lyset bliver slukket, sokkerne bliver trukket på, og mændene tager trøjer på. Timen er nået til det sidste punkt. Afkøling og afspænding. Rolig, afslappende musik bliver tændt, og det eneste man kan høre, er de lange dybe åndedræt rundt omkring i salen.

Efter en god mediterende afslutning i komplet mørke, er det tid til at tage hjem. Mændene rejser sig og finder stille og roligt tilbage til deres høje humør, og snakken begynder at gå livligt igen, som den gjorde før timens start. Torsdagens yoga er veloverstået, og dagens fem nye deltagere forsikrer om, at de gerne kommer igen.

Alle mænd er velkomne i Melby Liseleje IF Gymnastik & Fitness

Yoga for mænd i Melby foregår på torsdage kl. 19.15-20.15, og alle mænd er velkomne, uanset form, alder, og niveau.

Linda står klar til at tage imod med åbne arme og sørger for, at du får en god oplevelse med yoga.

Følg Melby Liseleje IF Gymnastik & Fitness på Facebook