20 teenagere, 10 øvelser og 1 instruktør

I fitnesscentret Kom og Træn i Give er der også plads til børn under 15 år. De kan enten træne på et lukket TeenFitness-hold eller sammen med deres forældre.

Det er en stor dag for de to 9-årige piger Victoria og Caroline.

De har nemlig fået lov til at skrive deres navne på den store hvide Wall of Fame-tavle, som hænger ved indgangen til fitnesscentret Kom og Træn i Give. Tavlen er forbeholdt de børn, som har gennemført TeenFitness-holdet, og da Victoria og Caroline er over halvvejs, får de lov til at sætte deres autografer på tavlen.

”Det er en tradition, som alle går meget op i. De fleste skriver på tavlen på den allersidste træning som er en lørdag, hvor vi inviterer forældrene med. Her viser børnene, hvad de har lært igennem de tre måneder og børnene agerer faktisk instruktører for forældrene,” fortæller fitnessinstruktør og daglig leder i Kom og Træn, Bo Mau Petersen, som styrer slagets gang på TeenFitness-holdet.

Vi kommer hele kroppen igennem, og så lægger jeg vægt på, at pulsen kommer op

Bo Mau Petersen, daglig leder i Kom og Træn og ansvarlig for TeenFitness

”Det er virkelig sjovt at være her,” siger Victoria, som begyndte på holdet sammen med klassekammeraten Caroline. ”Ja, det var Carolines mor, som spurgte, om vi ikke ville træne her sammen,” siger hun.

De to piger træner sammen med de 18 andre deltagere, og pigerne er blandt de yngste på holdet, som er for børn og unge i alderen 9-14 år.

Cirkeltræning med en makker

I dagens træning står den på cirkeltræning, hvor de er sammen to og to. Træningen begynder altid på samme måde: ”Læg jeres mobiler, tag en blå klud og gå ned i det bagerste rum,” instruerer Bo Mau Petersen, inden han sender de 20 unge ind i fitnesscentret.

Herefter gennemgår han de 10 forskellige øvelser, som de skal igennem tre gange, og så bliver der ellers knoklet løs i maskiner og på måtter.

”Jeg kan godt lide det hele – bortset fra planken,” lyder det fra 11-årige Ebbe, som er makker med Tobias i dag.

Planken er heller ikke favoritten hos Anna, der træner sammen med Maja, som til gengæld ikke er fan af wallsit. Men pigerne er glade for at træne sammen, og ligesom Caroline og Victoria er de to piger der på opfordring af deres mødre.

Ingen løb på løbebåndet

”3, 2, 1… og vi skifter igen,” siger Bo, og pigerne – og alle de andre - går videre til næste øvelse.

Det er virkelig sjovt at være her

Victoria, deltager på TeenFitness

”Vi kommer hele kroppen igennem, og så lægger jeg vægt på, at pulsen kommer op og at de får noget rygtræning, for de sidder så meget ned. Vi benytter kun de maskiner, som alle kan passe ind i, og der bliver ikke lavet tung træning,” fortæller Bo.

Frida og Victoria er kommet til løbebåndet.

”Det er træls, at man ikke må løbe,” siger Victoria, mens hun går i raskt tempo.

For det er først, når man er fyldt 15 år, at der må løbes på det, forklarer Bo. Og det skyldes ganske enkelt, at man kan risikere at falde, og det hører ikke til på TeenFitness-holdet.

”Vi oplever generelt ikke skader, og sådan skal det være. Der var en, der gled ud af pedalen på en spinningcykel, men det er også alt, hvad der er sket i løbet af de fem hold, der har kørt siden starten i oktober 2017,” siger han.

Alle holdene har været fyldt op, og nogle er deltagerne er gengangere, men andre kun er med på et enkelt tre månedershold.

”Cirka halvdelen dyrker også en anden sport og er måske med her, når der er pause i gymnastikken, håndbolden eller hvad det nu er. Vi har jo også et juniorfitnesskontingent, og nogle fortsætter med at træne sammen med deres forældre, når holdet er slut,” siger Bo.

Der skal være plads til alle

TeenFitness-holdet ligger fra 15.30-16.30, og det passer perfekt med både skoletid og centrets øvrige medlemmer.

”Der er andre, der træner samtidig, men ikke så mange, og det er vigtigt, at de unge lærer at begå sig i centret og at tage hensyn til andre,” forklarer Bo, og der er hverken råben eller skrigen eller anden tumult i løbet af træningstimen, så det ser ud til, at ”opdragelsen” virker.

Jeg kan godt lide det hele – bortset fra planken

Ebbe, deltager på TeenFitness

”Det er smart, at vi kan gå herover lige efter skole,” tilføjer Nicoline L., der er i dag er makker med veninden og navnesøsteren Nicoline R.

Slappe splejse

Ud over navnet har de også til fælles, at de begge er blevet kaldt for ”splejs” og ”slappe”, og det var helt sikkert medvirkende til, at de to friske piger meldte sig på holdet.

”Det er rigtigt, at vi var ret slappe,” siger Nicoline R.

”Ja, men vi er blevet stærkere nu,” supplerer Nicoline L. med et stort smil.

Efter godt 50 minutter er de – og resten af holdet –  igennem dagens program.

”Der er lige 10 minutter tilbage, så I kan enten gå nu eller blive og lave nogle ekstra øvelser,” siger Bo.

De fleste smutter hjem, men gymnastikpigerne Frida og Victoria benytter muligheden for at prøve nogle flere maskiner. Og tirsdagen efter gør de det hele igen. For TeenFitness er populært, og er helt sikkert kommet for at blive.

”Lige nu er jeg faktisk på udkig efter en ung træner på 16-18 år, som kan tage et indoor cycling-hold for dem under 15 år, for det er der også ret mange, der er vilde med,” siger Bo Mau Petersen.

Forslag til TeenFitness-træning

Bo Mau Petersen giver her et bud på, hvordan en træning kan se ud.

Dagens TEENudfordring: Find en makker: 30 sek. sæt x 3 og så rotér.

Idéen er, at begge unge skal have 3x30 sek. træning i hver øvelse, og øvelser hvor de begge kører på samme tid, får de 6x30 sek (mest i cardio-øvelser).

  • Gåbånd (begge kører hele tiden)
  • Seated row kabel (kører på skift)
  • CrossTrainer (begge kører hele tiden)
  • Latt pull 2 x single greb (så er det nemmere at nå for de laveste) (Kører på skift)
  • Brystpres med håndvægte (kører på skift)
  • Step up box (begge kører) (skift ben for hver sæt)
  • Markløft med kettlebell 4-6 kg (kører på skift)
  • Planke (kører på skift)
  • Russian twister (kører på skift)
  • Wallsitting (begge kører, men springer hver andet sæt over)