Fitness med hjerte og varme

Seniorfitness i Køge er et kommunalt træningstilbud, som er skabt i samarbejde med to lokale foreninger. Den ene forening er HjerteFitness, som brænder for både træningen og det sociale.

”Vi siger jo gerne, at vi træner til Den Kgl. Ballet her,” siger seniorfitnessinstruktør Eva, mens hun og resten af holdet holder tungen lige i munden og træner forskellige balanceøvelser.

”Ja, jeg synes, det var meget nemmere i sidste uge,” lyder det prompte fra en af de mandlige deltagere, Per.

Det tager lige et øjeblik, før holdet er med på joken om, at der jo ikke var træning i sidste uge på grund af vinterferie – og der bliver grinet ”hø, hø” rundt om i lokalet på Tingstedet i Herfølge.

De kvikke bemærkninger og den gode stemning er en væsentlig del af træningen på seniorfitnessholdet.

SENIORFITNESS

Seniorfitness er et træningstilbud, der er søsat i samarbejde mellem Køge Kommune, DGI Midt- og Vestsjælland, Hjerte-Fitness og Borup Fitness. Tilbuddet er målrettet borgere 50+, som gerne vil vedligeholde og forbedre deres muskelstyrke, kondition og balance på et hold sammen med ligesindede.

Tilbuddet er for borgere, der har gennemgået et genoptrænings- eller rehabiliteringsforløb og har været i dialog med Social- og Sundhedsafdelingen om Seniorfitness.

Hjerte-Fitness tilbyder syv hold ugentligt, og i Borup Fitness har man mulighed for selv at træne i firnesscentret.

Det sociale er nøglen

”Jeg er sikker på, at det, der virker rigtig godt her, er, at det også er meget socialt,” siger Susanne Praefke Svendsen, stifter og instruktør i foreningen HjerteFitness.

Foreningen står bag syv meget populære seniorfitnesshold i Køge Kommune, som udgør 13 ugentlige træningstimer, og var det ikke for manglen på dels lokaler og instruktører, kunne endnu flere seniorer få tilbuddet.

For at komme i betragtning til Seniorfitness skal man dels have gennemgået et genoptrænings- eller rehabiliteringsforløb i kommunen og dels været blevet henvist til træningen.

”Alle, der gerne vil starte, bliver screenet og får en snak med en instruktør fra HjerteFitness, inden de bliver placeret på et hold,” fortæller Susanne.

På Tingstedet denne tirsdag eftermiddag er der en blandet skare af mænd og kvinder i forskellige aldre. Nogle er mere mobile og stærkere end andre, men det er tydeligt, at her er der plads til alle.

Efter den fælles opvarmning slippes deltagerne ud i maskinerne på egen hånd, hvor de gennemgår det program, som de hver især har fået udleveret. 

Nogle af deltagerne på det næste hold er kommet og står og hyggesnakker, inden det bliver deres tur. Og hvis alt går efter planen, bliver både de – og dem på de øvrige hold – ”almindelige” HjerteFitness-medlemmer med tiden.

Meget mere end seniorfitness

”Idéen med Seniorfitness var jo, at de skulle sluses ud på vores andre hold i HjerteFitness,” siger Susanne fra HjerteFitness, der har kørt seniorfitnessholdene de seneste tre år. Og i det hele taget er meget engageret i at medvirke til at gøre byens borgere sundere.

Nyeste skud på stammen bliver, at HjerteFitness skal deltage i Køge Kommunes rygestopsprojekt ”Kvit og fit”, som er et otte ugers forløb med en ugentlig times rygestop-snak og en times motion, som HjerteFitness står for.

”Der sker så mange spændende ting, som det er svært at sige nej til,” siger Susanne, som sammen med veninden Lotte Brix startede HjerteFitness efter at have været aktive i en lokal gymnastikforening i mange år.

Det er meget kendetegnende for de to ildsjæle med hjertet på rette sted, at de har svært ved at sige nej, når de kan hjælpe andre til en sundere livsstil.

”Vi får så meget positiv respons, og det er det hele værd, så vi bliver nok ved med at løbe efter de gode idéer,” siger Susanne.