Fokus på fællesskab skyder genvej til sundhed

Træning og mad skal være noget, der giver livskvalitet. Det mener sundhedsdebattør Morten Elsøe. Og derfor vil han gøre op med forbudskulturen.

Det vigtigste er ifølge Morten Elsøe, at du nyder træningen, mens du træner. Foto: Mia Mortensen

Kost og motion skal øge din livskvalitet.

Så kort kan det siges, hvis du spørger sundhedsdebattør Morten Elsøe. Han er kandidat i molekylær ernæring og fødevareteknologi, og han lever af at holde foredrag om, hvad 'sundhed' faktisk er. 

"Vi ved, at meningsgivende sociale relationer ligger lige så højt på sundhedsskalaen som at kvitte smøgerne eller tabe sig. Så får du dét med i foreningerne i forhold til den ellers individualiserede tilgang til fitness, så har du skudt genvej til dét sundhed skal give; netop velvære," siger han.

Træn, fordi du kan lide det

Der er ingen tvivl om, at motion er sundt og forlænger livet. Men Morten Elsøe opfordrer til, at man forholder sig nuanceret til de fakta:

"Når man træner ofte, forlænger man sit liv – men måske ikke længere en tiden brugt på at træne. Så man skal i hvert fald kunne lide at træne," mener han.

Dermed ikke sagt, at det er let at komme ud af døren, når der står 'træning' i kalenderen.

Du skal altid huske, at når du bruger tid og energi på krop og kost, så skal det være for at fjerne begrænsninger for livsudfoldelse og for at øge din livskvalitet

Morten Elsøe, sundhedsdebattør og foredragsholder

"Men du skal kunne lide det under selve træningen. Det synes jeg er vigtigst. Så du skal altid huske, at når du bruger tid og energi på krop og kost, så skal det være for at fjerne begrænsninger for livsudfoldelse og for at øge din livskvalitet," siger Morten Elsøe.

Og hvis du blandt andet træner for at blive slankere, har Morten Elsøe en klar opfordring:

"Afstå fra fristelsen til at kigge på kure, for de virker ikke for langt de fleste mennesker."

Vil gøre op mod mad-forbud

I følge Morten Elsøe har fitness-branchen været med til at fremme en tilgang til kost og motion, der langt hen ad vejen er baseret på forbud mod visse fødevarer. Og det vil debattøren gerne gøre op med.

"Forbud skaber en unødvendig madstress. Det skaber et restriktivt forbudsforhold til fødevarer som leder hen til en ’alt eller intet’-tankegang. Så når folk forsøger at leve sundere, er det meget restriktivt, og træder de bare lidt ved siden af, kan det hele være lige meget," illustrerer han og fortsætter:

"Det giver enormt god mening at kigge på kosten i forbindelse med vægttab, for det spiller en langt større rolle end træning. Men alle fødevarer kan indgå i en sund livstil. Der er blot forskel på mængden af kalorier, så man skal overveje de kostvaner man har, som tilfører unødige kalorier."