Juniorerne er vilde med fitness

Hørning Puls har succes med deres juniorhold, hvor unge i alderen 12-15 år træner på særlige hold og bliver dus med foreningens mennesker og maskiner.

Gode faciliteter og dygtige instruktører hjælper de unge godt i gang.

”Jeg kan godt lide, at det er hårdt.”

Magne på 12 år sveder og smiler. Han bevæger sig hjemmevant fra maskine til maskine i fitnesscentret i Hørning Puls, hvor han har trænet det sidste års tid.

”Jeg træner to gange om ugen, og kan virkelig godt lide at bruge min krop på den her måde,” siger Magne, som i dag træner under kyndig vejledning af fitnessinstruktør René Tornbjerg.

Og Magne er ikke den eneste, der er vild med juniortræningen. Tre gange om ugen er der særlige juniorfitnesshold og snart tilbyder foreningen også yoga for de 12-15 årige.

Attraktivt for mange

”Vi har mange teenagere, som gerne vil træne. Blandt andet lokker maskinerne i fitnesscentret, og vi fandt ud af, at det var en god idé at gøre dem klar til en mere sikker træning ved at lade dem lære maskinerne at kende på lukkede hold,” fortæller Anne Marie Aebeloe, formand for Hørning Puls.

De særlige hold for juniorerne – som både er individuel træning i maskiner og holdtræning – er populære, og der er ofte venteliste. Foreningen har et særligt abonnement for de unge til 140 kr. om måneden, hvor de frit kan træne på alle juniorholdene.

”Nogle dyrker andre sportsgrene, f.eks. håndbold, men vi har også fået en del unge medlemmer, som ikke dyrkede sport før,” fortæller instruktør og medlem af styregruppen, Trine Brohus.

Det er blandt andet tilfældet med søstrene Helene og Victoria, som træner sammen og følges ad gennem det træningsprogram, de har fået udleveret.

”Vores mor havde set, at man kunne træne her, og hun tilmeldte os, fordi vi ikke lavede noget i forvejen,” fortæller 15-årige Helene, som er glad for at træne en gang om ugen, mens hendes 13-årige søster er mere forbeholden.

”Jeg er ikke så glad for det, fordi det er så hårdt,” siger hun, inden hun gør sig klar til at overtage maskinen efter storesøsteren.

Lærer teknik og maskiner

I et andet hjørne af lokalet er Marie, 14, Christian, 14, og Klara, 14, i gang med jump squats. De glæder sig alle tre, til de bliver gamle nok til at træne i centret på egen hånd, men det lyser ud af dem, at de lige nu hygger sig meget med at træne sammen.

”Det er forskelligt, hvad vi laver. Vi har et træningsprogram, men mange gange finder vi også selv på, hvad vi skal træne,” fortæller Christian.

Der sparres med fitnessinstruktør Karen Valente, som primært underviser i funktionel træning, og som i øvrigt var en af de første juniorinstruktører i Hørning Puls.

Lytter til de unge

”Det er vigtigt, at vi også lytter til, hvad de gerne selv vil. Det gør det også sjovere for os som instruktører, og jeg bliver selv motiveret af, at de godt kan lide at træne, og at jeg kan lære dem noget,” siger hun.

Ifølge Karen Valente er det ideelt at starte som 12-årig og lære teknikken og de forskellige øvelser.

”Hvis de er yngre, kan det godt være lidt svært, hvis de nu slår sig eller savner mor. De er også sværere at fastholde, fordi de går til andre ting,” siger Karen Valente, som oplever, at juniorerne rekrutterer hinanden, og at de ofte kommer sammen to-og-to.

Gode faciliteter og dygtige instruktører

Udover mund-til-mundmetoden bliver der også gjort opmærksom på juniorholdene i den husstandsomdelte folder, som kommer på gaden hvert år efter sommerferien.

”Ja, og så får vi lov til at reklamere på intra på skolerne i området,” tilføjer Trine Brohus.

Det faktum, at Hørning Puls er en forening, betyder ikke så meget for juniorerne, vurderer Anne Marie Aebleoe. De er mest optaget af, at faciliteterne er i orden, siger hun.

”Instruktørerne betyder også meget, og der er vi heldige. Og vi håber jo altid, at de fortsætter, når de er fyldt 15 år og ikke kan undvære at træne i en forening - med alt hvad det indebærer,” siger formanden.