Outdoor fitness er effektiv træning, der renser hovedet

Outdoor fitness gavner både krop og sjæl. Flere prøvede kræfter med konceptet for første gang til DGI's Outdoor-konference.

Outdoor fitness er funktionel træning af hele kroppen, som finder sted i naturlige omgivelser - for eksempel i skoven eller på den lokale legeplads. Foto: Camilla Thorsø Lund

Burpees, lunges og planken er øvelser, der som regel udføres på træningsgulv beregnet til formålet. Men et nyt træningskoncept flytter de velkendte øvelser ud i naturlige omgivelser. Outdoor fitness hedder konceptet, der kombinerer puls- og styrketræning med naturen som setting.

Læs også: Outdoor fitness hitter

Og netop outdoor fitness var en af de aktiviteter, der var på programmet, da DGI i weekenden afholdt Outdoor-konference på FDF Sletten i Ry. I spidsen for outdoor fitness-holdet var de to instruktører Anne Raahauge og Charlotte Cramer, der til daglig træner outdoor fitness i Lisbjerg. Målet var at inspirere endnu flere til at benytte sig af træningskonceptet, der for de to instruktører rummer mange plusser.

“Personligt giver det mig meget mere energi at træne uden for i naturen i stedet for inde i en hal. Jeg skal tage mig sammen, hvis jeg skal op i fitnesscentret og træne. Jeg har meget mere lyst til at tage til træning, når det foregår udenfor, hvor der er frisk luft og sol,” siger Charlotte Cramer.

Outdoor fitness kræver ikke en masse udstyr

Sol var desværre ikke det, der var mest af til weekendens konference. Vejret opførte sig temmelig dansk, men det samme gjorde foreningsstemningen og gejsten blandt de omkring 100 tilmeldte. På Anne Raahauge og Charlotte Cramers outdoor fitness-hold fik deltagerne både konkurreret med sig selv og mod andre under alt fra enkeltmands- og parøvelser til holdøvelser.

Og skulle vægten øges under en lunge-øvelse, lå der kævler af forskellige størrelser på skovbunden, som deltagerne kunne tage på skulderen for at øge belastningen.

I outdoor fitness bruger man de redskaber, der er givet af omgivelserne

Anne Raahauge, instruktør i Outdoor Fitness

“I outdoor fitness bruger man de redskaber, der er givet af omgivelserne. I skoven kan du for eksempel bruge kævler til at øge vægten, eller du kan sidde op af et træ og lave squat. På en legeplads kan du bruge bænken til at lave dips eller step up og ned. Outdoor fitness behøver slet ikke at være et stort udstyrsstykke,” siger Anne Raahauge. 

Og netop fordi det i langt de fleste øvelser er træning med ens egen kropsvægt, er det en træningsform, hvor alle kan være med.

Outdoor fitness gavner både krop og sjæl

Fordelene ved outdoor fitness er ifølge de to instruktører mange. På grund af det bløde underlag på enten skovbunden eller legepladsen vil alle øvelser nemlig også blive til stabilitetstræning, fordi både fødder og ben vil blive udfordret af underlaget.

“Du får meget mere træning hele vejen rundt ved at træne på sådan nogle lidt usikre lag. Og så tror jeg helt klart også, at der giver noget rent mentalt at træne i naturligt lys,” siger Anne Raahauge, der bliver bakket op af instruktørmakkeren:

“Ved outdoor fitness kommer du ud og får frisk luft og ikke mindst lys. Når jeg har hold indenfor, starter folk tit med at stå og gabe lidt. Men det oplever jeg altså ikke, når jeg træner outdoor fitness. Det er som om, at alt det luft og lys gør folk friske fra start,” siger hun.

Læs også: Fitnessforening satser på outdoor fitness

Derudover er en af de største fordele ifølge de to instruktører, at man hverken er bundet af ledige pladser i den lokale hal eller andre praktikaliteter.

“Ved outdoor fitness er du ikke bundet af haltider, som vi er i vores daglige foreningsliv. Der skal vi passe os ind i forhold til, hvornår vi kan få hallen - men ved outdoor fitness kan vi træne, når vi har lyst,” siger Charlotte Cramer.

Outdoor fitness begejstrede deltagerne

For flere af de deltagende var lørdagens træning første gang, de prøvede fitness træning i et format, hvor den lokale hal eller fitnesscentret var skiftet ud med duften af skovbund og våde stænk fra vejrguderne.

En af deltagerne var Martin Jacobsen, der til daglig er aktiv i Ulbjerg Gymnastikforening.

Det at være ude i det fri kombineret i én zen-følelse

Majken Vestergaard, deltager i Outdoor Fitness Outdoor-konferencen

“Min motionsform til hverdag er løb, hvor jeg nyder at komme ud for at få renset hovedet i stedet for at dyrke motion i den tunge luft, der er inde i en hal. Outdoor fitness-holdet i dag har overgået alle mine forventninger, og jeg har fået meget inspiration til, hvordan man kan variere sin træning udenfor og for eksempel få noget fitness ind over sin løbetræning,” siger Martin Jacobsen.

En anden deltager på dagens hold var Majken Vestergaard, der til daglig arbejder som idrætslærer på Langå Skole. Hun var kommet for at hente inspiration til idrætstimerne - og det fik hun.

“Når vi træner udenfor, skal vi bruge vores krop på en helt anden måde. Der er meget mere motorisk udfordring udenfor, og det tror jeg er rigtig vigtigt at arbejde med, fordi vi bliver mere kropsbevidste på den måde, siger Majken Vestergaard, der godt vil love, at eleverne på Langå Skole kan se frem til at stifte bekendtskab med fænomenet outdoor fitness.

“Ved at motionere i naturen, som man gør i outdoor fitness, får man både kondition, koordination, motivation og motorik og det at være ude i det fri kombineret i én zen-følelse,” siger Majken Vestergaard.