Stenalderkost og crossfit er Thomas Rodes opskrift på det gode liv

Den tidligere Michelin-kok Thomas Rode og hans hustru spiser og træner sig til mere overskud. Hør hvordan på DGI Landsstævne.

Thomas Rode og Thilde Maarbjerg deler – foruden bord og seng – en passion for træning og stenalderkost. Foto: Privatfoto - Thomas Rode

”Jeg tænker meget på pasta… men jeg spiser det aldrig”, siger kok, forfatter og træningsekspert Thomas Rode, som lagde pastaen – og meget andet – på hylden for mange, mange år siden.

I dag lever han et liv, som nogle kalder frelst og ligefrem bliver provokeret af, med stenalderkost (eller palæo), masser af træning, nul røg og intet TV. Livet leves dels i lejligheden i København og dels i det hyggelige sortmalede sommerhus i Nordsjælland, hvor Thomas og hans hustru Thilde har høns og en kæmpe stor køkkenhave. Der er ild i brændeovnen og man føler sig rigtig godt tilpas sammen med parret, som i den grad brænder for deres livsstil.

For passionen for det sunde og ”normale”, som han kalder det, deler Thomas Rode nemlig med hustruen Thilde Maarbjerg, som faktisk var kvinden, der satte det hele i gang…

Historien om, hvordan han blev forelsket i den 14 år yngre Thilde og gerne ville være den bedste version af sig selv og derfor begyndte at træne og spise anderledes, har han fortalt 100 gange.

Det så pænt dårligt ud…

Men at hele livsstilsændringen faktisk også har reddet ham fra et liv med diabetes 2, er måske ikke så kendt.

”Jeg er blevet testet på kryds og tværs, og det det havde set pænt dårligt ud for mig, hvis jeg ikke havde sadlet om. Testene viste, at jeg med al sandsynlighed ville være blevet type 2 diabetiker og havde anlæg for forkalkninger,” fortæller den tidligere køkkenchef på Michelin-restauranten Kong Hans Kælder.

Vi var nok for tidligt ude, og det har været frustrerende, at andre ikke forstod, hvad vi talte om, men jeg har en idé om, at det nok skal komme

Thilde Maarbjerg, foredragsholder og sommelier

Så det, der egentlig udsprang af kærlighed til Thilde, gik over i også at være en kærlighed til livet, og man behøver ikke at være sammen med parret særlig længe, før man mærker den passion, der driver dem begge – Thomas med mange ord og store armbevægelser, og Thilde på den mere stille måde.

”Vi var nok for tidligt ude, og det har været frustrerende, at andre ikke forstod, hvad vi talte om, men jeg har en idé om, at det nok skal komme”, siger Thilde, som oplever en langt større accept i dag, end da parret til at begynde med delte deres begejstring for stenalderkosten.

”Og når man i TV-programmet ”U-Turn” ser overlæge Bente Klarlund tale om, at det ser ud til, at man kan træne og spise sig ud af type 2 diabetes, så går det trods alt den rigtige vej”, tilføjer Thomas.

Kedelig automatik-træning

Thilde var selv interesseret i sundhed og kost, da parret blev kærester, og hun fik da også lokket Thomas med i fitnesscentret, men det var bestemt ingen succes.

”Det var så kedeligt og demotiverende. Ren automatiktræning”, lyder det fra Thomas Rode, som også prøvede at hoppe i løbeskoene, men han fik først rigtig smag for træning, da en god ven lokkede dem til at prøve crossfit tilbage i 2007.

Jeg ville gerne bevise, at man kan lave gourmetmad uden sukker og kemikalier

Thomas Rode, kok og træningsekspert

”Han ville prøve det af i Danmark, og jeg blev meget hurtigt bidt af det. Det var inspirerende, fordi jeg skulle lære noget, f.eks. at sjippe, og ved at committe sig og træne flere gange om ugen, kom der hurtige resultater”, fortæller han.

Træningen var et fælles projekt, der hurtigt førte til et større fokus på kost og livsstil i det hele taget. Til at begynde med skar de ned på de stivelsesholdige madvarer, som f.eks. pasta, spiste mindre sukker og Thomas kvittede tobakken, og sammen med træningen gav det mere overskud til de travle dage på restauranten. Men det blev ikke ved det. De tog også den nye livsstil med på restauranten, hvor personalet fik forbud mod at drikke cola.

”I begyndelsen var der lidt mytteristemning, men efterhånden som de mærkede, at de fik meget mere energi, stoppede protesterne, og flere af dem begyndte også at træne”, fortæller parret, der desuden valgte at tilbyde rygestopkurser til de ansatte.

Også gæsterne i restauranten mærkede, at der var nye boller på suppen hos køkkenchefen. For hvor det tidligere udelukkende havde handlet om, at maden skulle smage godt og se godt ud, blev der sat fokus på, at den også skulle ”gøre godt”.

”Jeg ville gerne bevise, at man kan lave gourmetmad uden sukker og kemikalier”, siger han.

”Ja, og pludselig kunne f.eks. glutenallergikere også få et godt måltid på en restaurant”, tilføjer Thilde.

Aldrig mere sukkerkold

De droppede selv sukkeret helt i 2009, og selvom de tre uger det tog at blive fri af sukkertrangen var hårde, var det det hele værd.

”Det er klart, at når man har kørt på sukker i 30 år, er det meget svært, og jeg var ved at blive sindssyg af, at jeg ikke havde noget energi. Men i dag går jeg aldrig sukkerkold. Aldrig.”, siger Thomas.

”Ved at spise den rigtige mad og bevæge sig, kan man undgå mange triste skæbner

Thomas Rode, kok og træningsekspert

Og selvom han altså stadig går og tænker på pasta, fordi ”det jo bare smager godt”, som han siger, så kan han slet ikke forestille sig at leve som før. Faktisk synes han, at det hele er blevet vendt helt på hovedet, og at det normale er blevet unormalt – og omvendt.

”Det er trist, og det gælder stort set hele måden, vi lever vores liv på i dag.  Efter min mening er vi kommet for langt væk fra det, det hele drejer sig om, og f.eks. lærer børn i dag intet om at oveleve. Det er ren underholdning i dag”, siger Thomas, der frygter, at der kommer en stor regning, hvis ikke vi giver vores børn nogle værktøjer til at navigere igennem livet.

”Ved at spise den rigtige mad og bevæge sig, kan man undgå mange triste skæbner, siger Thomas Rode, der i dag har droppet jobbet som køkkenchef og bl.a. lever af at holde foredrag om stenalderkost og undervise i træning.

Mød Thomas Rode og Thilde Maarbjerg på DGI Landsstævne i Aalborg torsdag d. 29/6, hvor de holder foredrag om kost og træning.