Træning giver den bedste graviditet
Din krop forandrer sig under din graviditet. Det er en stor og til tider overvældende oplevelse, men 30 minutters daglig træning kan sikre dig den bedste graviditet for både dig selv og dit barn.
En tidlig mandag aften møder 13 kvinder op i DGI Huset Vejle. De er vidt forskellige, men har det til fælles, at de er gravide.
De skal træne med på Aqua Mama-holdet med træner Aranja Setnik, der er uddannet fysioterapeut.
”Der sker mange forandringer med kvinders kroppe, når de er gravide – også mere, end de er forberedte på. Mange af bivirkningerne, såsom eftergivende led, træthed og ekstraordinær vægtøgning, kan modvirkes af den rigtige træning,” fortæller Aranja Setnik.
Inde i svømmehallen fylder kvinderne hurtigt poolen. Luften er varm, og vandet friskt. De bevæger sig under Aranja Setniks vejledning; rundt i cirkler, og vender fra tid til anden retning, så deres gang bliver udfordret af vandstrømmen.
Der grines og fnises højlydt, da et par af de gravide støder maverne sammen og næsten vælter.
Men træningen er ikke bare hygge og sjov. Den er vigtig for en god graviditet og efterfølgende genoptræning.
”Fordi kvindens led bliver bløde under graviditeten, og en del kvinder i forvejen har hypermobile tendenser, skal man passe på, at en graviditet ikke ender i bækkenløsning. Det kan undgås ved at træne musklerne op til at klare det arbejde, som leddene ikke længere kan. Hvis man ikke gør det, kan det tage kroppen op til to år at komme ovenpå igen efter en bækkenløsning,” forklarer Aranja Setnik.
Træning fremmer sundhed for mor og barn
Også Hanne Hedegaard, der er ph.d., jordemoder og seniorforsker i gravides sundhed og psykiske trivsel på Rigshospitalet er sikker på, at kvinder, der venter barn, har store fordele ved at dyrke motion. Det er nemlig med til at fremme sundheden.
”Når man motionerer, har man mindre risiko for at få lændesmerter og rygsmerter, som rigtig mange får under graviditeten. Man ser desuden, at der er mindre risiko for at få sygdomme som graviditetssukkersyge og svangerskabsforgiftning. Derudover føder dem, der motionerer, sjældnere for tidligt i forhold til dem, som ikke motionerer,” fortæller hun.
30 minutters fysisk aktivitet hver eneste dag under graviditeten kan føles som meget, men det er stadig vigtigt at gå i gang med at motionere.
Hanne Hedegaard, Ph.D., jordemoder og seniorforsker i gravides sundhed og psykiske trivsel, Rigshospitalet
Netop at træningen er tilpasset de gravide, mener Hanne Hedegaard er vigtigt, idet kan være med til at fastholde dem.
”Det, der sker tit under graviditeten, er, at kvinden reducerer sin fysiske aktivitet. Enten er man bekymret, fordi det følelses for hårdt, eller også synes man ikke, det er motiverende at stå ved siden af en ikke-gravid. Men i stedet for at stoppe, skal de sørge for at skifte til nogle aktiviteter, som er justeret til at være gravid. Det er både normalt og anbefalelsesværdigt at justere på sit fysiske aktivitetsniveau under graviditeten,” siger hun.
30 minutter om dagen
Hanne Hedegaard videreformidler Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at gravide er aktive med moderat intensitet i 30 minutter om dagen til de kvinder, hun er i kontakt med.
”30 minutters fysisk aktivitet hver eneste dag under graviditeten kan føles som meget, hvis man ikke har trænet inden graviditeten, men det er stadig vigtigt at gå i gang med at motionere. Men her vil de fleste have fordel ved at træne noget, som er tilpasset gravide, eksempelvis holdtræning,” siger Hanne Hedegaard og fortsætter:
”Forskningen på området viser ligeledes, at mange kvinder, der træner intensivt forud for graviditeten også oplever fordele ved at deltage i træning tilpasset gravide under graviditeten.”
Graviditet er en tilstand, ikke en sygdom, så man skal ikke være bange for at træne. Men når det er sagt, skal man heller ikke presse sig selv derud, hvor det er ubehageligt.
Aranja Setnik, fysioterapeut og Aqua Mama-instruktør
Aranja Setnik har undervist på "Aqua mama"-holdet for gravide i to år, og hun understreger, hvor vigtigt det er, at den gravide ikke skal føle sig for presset, når hun træner. Det er rigtig vigtigt at lytte til sin krop og mærke efter, hvad den kan holde til.
”Graviditet er en tilstand, ikke en sygdom, så man skal ikke være bange for at træne. Men når det er sagt, skal man heller ikke presse sig selv derud, hvor det er ubehageligt. Det vigtigste er, at man ikke skal frygte at bevæge sig, men man skal heller ikke presse sig selv udover, hvad kroppen kan klare,” siger hun.