Venskab, træning og en gammel Smedje

Det sociale spiller en vigtig rolle, når man dyrker fitness. I hvert fald hvis man spørger initiativtagerne til foreningen Smedjen på Hindsholm. De har skabt et træningsfællesskab med plads til hele familien – og en god kop kaffe efter træning.

Han havde det hele derhjemme: træningsudstyr, plads og tid.

Alligevel stod undskyldningerne i kø, og træningsudstyret var mere til pynt end til gavn. For Rob Boogmans manglede nogle at træne sammen med.

”Jeg havde alverdens undskyldninger for ikke at træne. Jeg forsøgte også at køre til Odense, hvor man kan træne crossfit, men det er simpelthen for langt med 40 minutters kørsel, selvom træningsmiljøet var godt. Og da gik det op for mig, at fitness er en meget social ting for mig,” forklarer Rob Boogmans.

Robs kone Mariette løbetrænede sammen med Camilla, som hun havde mødt gennem børnenes daginstitution, og de to mødre fostrede en plan om, at deres mænd skulle mødes…

”Jeg havde det lidt ligesom Rob. Jeg ville gerne træne, men der var for langt til Odense, og det var for svært at træne alene. Så da Rob foreslog, at vi skulle mødes hos ham og træne, var jeg klar,” fortæller Niels Ziethen.

Vinteren kommer

Efter nogle måneder med træning tre gange om ugen i Robs have, kom vinteren fejende ind over de to fitness buddies.

”Vi fortsatte med at træne, men det blev kortere og kortere tid, og vi begyndte så småt at se os om efter et indendørs alternativ,” fortæller Rob.

Samtidig var Mariette og Camilla også modne til at dyrke noget andet end løb, og de to par blev mere seriøse omkring at kigge efter et egentligt træningssted.

”Vi havde forskellige krav, der skulle være opfyldt: Det skulle være tæt på, børnene skulle kunne komme med, der skulle være plads til vægttræning og så var det vigtigt, at der var plads til at sidde og hygge med hinanden,” fortæller Mariette.

Fra hjem til smedje

Med den plan i hovedet begyndte parrene at kigge på ledige lokaler.

”Vi var på gårde og i tomme firmalokaler, og til sidst endte vi her i Smedjen, som havde stået tomt længe, og vi kunne se mange muligheder, selvom det trængte til en kærlig hånd. Vi fik en god ordning med udlejeren, og så gik vi ellers i gang,” siger Niels.

Rob havde det meste af udstyret, og de kunne derfor starte op uden de helt store udgifter. Alle var enige om, at det ikke skulle være en forretning, men en forening for områdets beboere. Og i april/maj åbnede Smedjen Gym for en prøvemåned, og medlemmerne begyndte at dukke op. I dag har foreningen 35 medlemmer.

”Vi har ikke gjort så meget for at rekruttere medlemmer endnu - udover at fortælle det til naboer og venner. Den lokale avis har skrevet en historie om os, og så er vi på Facebook,” fortæller Rob.

Hele familiens motionshus

Mange af medlemmerne er familier, og de får en særlig familiepris på 400 kr. for hele familien. Ellers betaler man 200 kr. om måneden for at være medlem.

Der er indrettet et særlig børnerum, hvor børnene kan lege og se film, men børnene er også velkomne til at være med i træningen i det omfang, de har lyst. Søndag er der familietræning på holdplanen, og her afsluttes altid med kaffe og kage.

Der er nogle faste hold om ugen, men håbet er også, at andre vil tage initiativ til noget træning hen ad vejen.

Majbritt Lorentzen er en af dem, der har været med fra begyndelsen, og hun har som regel sine to drenge med.

”Jeg træner to gange om ugen, og det er nemt, for jeg bor kun en spytklat herfra. Og det bliver da til mere træning end tidligere, fordi jeg ikke skal så langt,” siger hun.

Det samme gør sig gældende for Flemming Rasmussen. Han arbejder i Odense og har været på et hold en gang om ugen derinde og løbet ved siden af. Men med Smedjen er det meget lettere at få trænet.

”Det her er virkelig dejligt, og her er masser af potentiale,” siger han.

Og så er det ellers tid til at få omsat ord til handling. Klokken er 19, og der venter en times cirkeltræning…