“Yoga handler ikke om at være perfekt”

Yoga handler om at være ærlig overfor sig selv - med alt hvad det indebærer, mener den svenske yoga-ekspert Johanna Andersson. Hende kan du møde på DGI Landsstævnet 2017 i Aalborg, hvor hun lover ‘tough love’.

Yoga skal handle om at være ærlig overfor sig selv, mener Johanna Andersson. Foto: Pressefoto

På et af hendes første yoga-trænerkurser gik hun langsomt, havde rolige bevægelser og talte lavt. Det var sådan, alle de andre deltagere gjorde, så det skulle hun vel også? Selvom det egentlig ikke er "hende" at være sådan. Hun elsker kaffe og at danse vildt, og ind imellem taler hun meget højt og siger upassende ting.

“Det var virkelig anstrengende, fordi jeg hele tiden skulle opføre mig perfekt. Og det er jeg jo ikke! Men jeg tror, at det er ret misforstået både af folk, der dyrker yoga, og folk der ikke gør: At yoga handler om at være perfekt. For det gør det ikke,” siger Johanna Andersson.

Det var første gang i mit liv, jeg lavede noget, som havde fokus på det indre. Indtil da havde alt handlet om et mål, jeg skulle opnå

Johanna Andersson, yoga-ekspert

Hun var 16 år, da hun deltog på sit første yogahold. Det var under et studieophold i Sydafrika, hvor hun midt i studiet, eksamener og sit frivillige arbejde med at undervise gadebørn i dans, havde brug for at afbræk. En indisk kvinde underviste på et yogahold på hendes skole, og Johanna Andersson tog med.

“Det var første gang i mit liv, jeg lavede noget, som havde fokus på det indre. Indtil da havde alt handlet om et mål, jeg skulle opnå,” siger Johanna Andersson og fortsætter:

“Det var fedt som ung pige at kunne få en pause fra jagten på mål og resultater, som jeg føler, fylder så meget i vores samfund i dag. I stedet handlede det på yogaholdet om at være til stede i nuet; at være i den bestemte bevægelse i fem åndedrag.”

Hårdt arbejde

Yogaen tog hun med sig fra Sydafrika til Sverige, og her - mere end 16 år efter - driver Johanna Andersson sin egen virksomhed, JIRA, som tilbyder personlig træning, holdundervisning, foredrage og kurser. Alt sammen med yoga i centrum. Hun er en pioner inden for yoga-verdenen.

Men vejen dertil har krævet masser af hårdt arbejde. Det kan hun se nu, hvor hun ser tilbage på den periode af sit liv.

“På det tidspunkt opfattede jeg det ikke som hårdt arbejde, men nu hvor jeg ser tilbage, har jeg indset, at jeg virkelig knoklede for at komme hertil. Men jeg havde det sjovt imens, og jeg elskede det, jeg lavede, så derfor føltes det ikke sådan,” siger Johanna Andersson.

Da hun vendte tilbage til Sverige efter sit ophold i Sydafrika, tog hun et trænerkursus og begyndte at undervise i yoga. Hun tog det arbejde, hun kunne få, og i starten fik hun 100 svenske kroner pr hold, hun havde. På det tidspunkt gav arbejdet nærmest underskud, fordi hun både havde transport til og fra yogastudiet og frokost, mens hun var der.

“Men jeg vidste med mig selv, at hvis jeg skulle blive bedre, måtte jeg blive ved og ved med at undervise på mine hold. Så det gjorde jeg,” siger Johanna Andersson.

Derudover studerede hun også på universitetet. Men efter nogle år, hvor yoga langsomt var kommet til at fylde mere og mere i hendes liv, måtte hun vælge det ene fra. Og for Johanna Andersson gav det sig selv, hvilken vej hun skulle fortsætte af.

Det handler om at være ærlig overfor sig selv i alt, hvad man gør. Og det betyder, at man nogle gange er frustreret eller stresset, men så handler det om at være i stand til at kunne acceptere og håndtere, at man er det

Johanna Andersson, yoga-ekspert

“Jeg droppede ud af studiet og fokuserede hundrede procent på yoga. Men det var ikke nogen aha-oplevelse. Tiden skulle arbejde for mig, og jeg skulle blive mere moden, før jeg kunne opgive tanken om at blive 'noget vigtigt'. Jeg havde altid troet, at jeg skulle være advokat. Men i takt med at jeg blev ældre og mere sikker på mig selv, indså jeg, at jeg skulle opgive tanken om at få et 'rigtigt' job, som jeg ville tjene mange penge ved at lave. Til gengæld ville jeg blive så meget lykkeligere, når jeg fik lov at leve af det, jeg elskede at lave. Så det var slet ikke noget svært valg for mig,” siger Johanna Andersson.

Yoga som livsstil

Yoga handler ikke om at være perfekt. Det har Johanna Andersson også indset med tiden. I stedet handler det for hende om at være tro mod sig selv. Uanset om man så elsker kaffe og ind imellem taler for højt.

“Mange opfatter yoga som noget, der er roligt, fredfyldt og smukt, hvor folk aldrig er frustrerede eller stressede. Men det er ikke det, yoga handler om for mig. Det handler om at være ærlig overfor sig selv i alt, hvad man gør. Og det betyder, at man nogle gange er frustreret eller stresset, men så handler det om at være i stand til at kunne acceptere og håndtere, at man er det,” siger Johanna Andersson.

For hende er yoga ikke bare en levevej, en måde at træne på eller en filosofi. I stedet er det en livsstil, hvor hun kan bruge nogle konkrete værktøjer som åndedrætsøvelser, meditationen og kropsholdninger.

“Når jeg bærer på mine børn, tænker jeg over, hvordan jeg gør det for at kunne bevare en sund krop. Og når jeg bliver frustreret eller stresset, har jeg forskellige åndedrætsøvelser, som jeg kan bruge til at genfinde roen. I diskussioner og samtaler handler det meget om mit mindset. Du kan aldrig ændre omstændighederne, men du kan altid vælge, hvordan du reagerer over for dem, du taler med. Og det kommer af meditations-delen ved yoga,” siger Johanna Andersson og fortsætter:

“Men det betyder ikke, at jeg gør alt perfekt, eller at jeg er rolig hele tiden, for det er jeg ikke. Men jeg håber, at jeg kommer til at lave yoga indtil den dag, jeg dør. Uanset hvilken tilstand min krop er i, så håber jeg, at jeg stadig har mindsettet og ånden fra yoga med mig i alt, jeg gør,” siger Johanna Andersson.

Til sommer kan du få et indblik i Johanna Anderssons fortolkning af yoga ved at være med på et af hendes eftertragtede yogahold, når hun kommer til DGI Landsstævnet 2017 i Aalborg. Og her lover hun deltagerne på sine hold ‘tough love’.

“Der vil være både noget klassisk yoga, og så vil der være nogle hold med et moderne take på yoga, hvor der vil være mere tempo. Der vil være noget eksplosivitet, så vi også får pulsen op. Men det vil stadig være med yogaens elementer mobilitet og styrke i centrum, siger Johanna Andersson og slutter:

“Så deltagerne kan være sikre på, at der vil være udfordringer til alle.”