Yogainstruktør: Mænd bør dyrke yoga

Kvinderne er overrepræsenterede på yogaholdene, men mændene bør give yoga en chance. Yoga skaber en masse helbredseffekter som øget og mere balanceret styrke, vægttab, potentielt færre skader og lændesmerter, bedre holdning og sænkning af kroppens stressniveau.

Yoga kan lære mænd noget nyt om dem selv, mindske stress og hjælpe med at 'fornemme indad'.

Goran Tufekovic er landsunderviser i yoga i Bevæg dig for livet – Fitness. Vi har talt med ham om, hvad yoga er, og om yoga både er for mænd og kvinder.

Hvad er yoga?

”Yoga betyder at forene – og meningen er, at man finder frihed og fred ved at forene og finde fred i at erkende, acceptere og forstå, hvad der foregår på ’indersiden af huden’ med det, der opleves på ’ydersiden af huden’,” siger Goran.

Vi bruger ikke kroppen til at komme i yogastillinger, men vi bruger yogastillingerne til at komme ind i kroppen

Goran Tufekovic, landsunderviser i yoga i Bevæg dig for livet – Fitness

Verden går stærkt i dag, og derfor er spørgsmålet, om den hastighed, man løber rundt i verden med, stemmer overens med den stemme, vi alle sammen har inde i os selv? Yogaen forsøger at lade udøverne fornemme deres egen krop på flere planer. Det kræver dog, at man sætter tempoet ned og øver sig i at tage elevatoren fra sit hoved og ned i sin krop.

”Man kan melde sig ind i yogaens univers på forskellige planer – alt fra at se øvelserne som rene gymnastiske øvelser til at gå et par spadestik dybere i filosofien og udnytte muligheden for, som i ”Den Lille Gumbas” (Rytteriet), at gå længere og længere ind i sindet. For det er her, at du har mulighed for at lære dig selv bedre at kende. Min lærer sagde engang, at den vigtigste stilling i yoga er Dead Mans Pose, hvor man ligger på ryggen med armene ned langs siden, fordi vi der er allermest blottede, hvis der skulle komme en sabeltiger forbi, og fordi at omfavne døden er noget af det sværeste i den menneskelige eksistens,” siger han.

Yogainstruktørernes fortællinger kan nogle gange blive lidt for kliché og airy-fairy snak (...) Og så kan mænd godt tænke ’okay, slap af… jeg er håndværker’

Goran Tufekovic

Yogaen handler om at komme lidt ud af hovedets logik, analyse og skepsis, som er en nødvendig evolutionær præmis for vores hjerne, og forsøge at få fodfæste, mærke efter i kroppen og lytte til hvad ens hjerte og mave forsøger at sige til dig.

”Vi bruger ikke kroppen til at komme i yogastillinger, men vi bruger yogastillingerne til at komme ind i kroppen”. Det er dét, det hele handler om; at fornemme indad. Broen derind er åndedrættet, så åndedrætstræning, Pranayama, er en stor søjle i yoga,” siger han.

Kvinderne elsker yoga

Kvinder udgør 80-90 % af yogaudøverne. Gorans bud er, at der i snit er 1-2 mand på en yogauddannelse og 2 mænd på et yogahold.

”Det er der flere grunde til – blandt andet det faktum, at kvinder er mere bevægelige. Kvinders hofter er konstrueret til mere bevægefrihed end mænd. Et eksempel er, at mænds baglår er strammere end kvinders. Derfor er der en del stillinger, som mænd har sværere ved, og man har ikke lyst til at være svag som mand – man vil jo ikke udstilles. Samtidig skaber den procentmæssige skrævvridning imellem kønnene et miljø, som man som mand skal være enormt bevidst om at gå ind i. Specielt fordi at mænd har mere muskelmasse, og de kan derfor tvinge sig ind i stillinger, som deres led dybest ikke kan klare,” siger han og fortsætter:

”Noget andet er, at yoga kan blive meget føle, snakke og mærke, og yogainstruktørernes fortællinger kan nogle gange blive lidt for kliché og airy-fairy snak fra overvægten af kvindelige instruktører (og mig selv), som fra tid til anden kan glemme, at de er kvinder, der taler til kvinder. Og så kan mænd godt tænke ’okay, slap af… jeg er håndværker’.”

Er yoga for mænd?

Goran er ikke et sekund i tvivl; Ja, mænd bør dyrke yoga. Specielt hvis yogaen ikke blot bliver ’gymnastik’, selvom det selvfølgelig også er godt. Yogaen kan mere, end hvad den umiddelbart lige sætter i udsigt med en masse kropsvridninger.

I yoga arbejder vi med yin og yang. Ying er den ’stille del’ – og den må mændene ikke glemme

Goran Tufekovic

”Dybest set handler yoga om at kunne sætte sig ned, være stille og meditere – altså at være med dét, der er. Man lavede yogaøvelserne, så man kunne sidde længere tid i meditationsstillingen, og med det historiske perspektiv har mænd bestemt godt af at sidde stille, lytte og mærke efter. Det er en unik mulighed for at lære noget, hvis man giver sig selv lov,” siger han.

Yogaen adskiller sig fra mange andre sportsgrene, og særligt i en stresset hverdag har yogaen sin berettigelse.

”Der er et stort fokus på vejrtrækning i yoga, og det er de færreste mænd, der måske tænker over, hvordan de trækker vejret, og hvor stor indvirkning det har på stressniveauet,” siger han.

Men mændene skal lægge behovet for præstation fra sig, for det er blot vejen til skader og ydre fokus i stedet for at fokusere lidt mere indad.

”I yoga arbejder vi med yin og yang. Ying er den ’stille del’ – og den må mændene ikke glemme,” siger han.

Goran tror, at historien om det mandlige yogahold i Møldrup kan inspirere andre mænd og være en måde at få mænd ind på yogaholdene.

”Jeg tror, at der er en rigtig fed energi på et mandeyogahold. Det kan samtidig være nøglen til på sigt, at mændene har lyst til at gå på et yogahold med både mænd og kvinder. Jeg tror også, at et rent mandehold skaber en sjov og god kultur, hvor man lettere kan få en ven eller nabo med, end hvis det var på et yogahold med yogakvinder i tæt tøj og med smarte yogamåtter,” siger han.

Væk med forstyrrelserne

Hvad har mænd på, når de dyrker yoga?

Mænd kan have svært ved at finde det rigtige outfit til yoga. Det handler om at komme i tøj, der ikke forstyrrer dem.

Alt kan forstyrre, og det spolerer yogaens formål – men i virkeligheden er den sværeste stilling for mænd nok at lægge sig ned på ryggen og slappe af

Goran Tufekovic

”Jeg har haft en krig med at finde tøj til mænd. T-shirten kommer op ad ryggen hele tiden, og det er et ret  forstyrrende element. Det er svært at dyrke yoga i cowboybukser, og shorts til knæene giver også unødig modstand, når man løfter benet op, specielt når man har svedt lidt. Og hvis man dukker op i korte shorts så kan det se lidt ’fimset’ ud, og så er der hele tiden en del af din hjerne, som er optaget af om klokkeværket nu er til fare for at smutte ud til siden. Det, at man har anderledes eller begrænsende tøj på, gør, at man føler sig dum og ikke dukker op igen. Eksterne forstyrrelser påvirker en, og det handler om at minimere og sidenhen abstrahere fra dem”, siger han og fortsætter:

”Der er en række faldgruber for succes med yoga for mænd, og den væsentligste er måske at styre sin krybdyrshjerne, som gerne vil imponere et rum fuldt af kvinder i tights. Det vil jo næsten svare til, at du som kvinde står i Magasin, og der er 70 % tilbud på alt i huset. Samtidig er du alene i Magasin, for der er jo ikke meget mere end 1-2 mænd på et hold.”

Det handler om at lukke alle forstyrrelser ude – både egne overbevisninger og forstyrrelser fra instruktøren eller de andre deltagere.

”Hvis yogainstruktøren instruerer med lukkede øjne, ville det faktisk være bedst. Alt kan forstyrre, og det spolerer yogaens formål – men i virkeligheden er den sværeste stilling for mænd nok at lægge sig ned på ryggen og slappe af, uden at formålet er at skulle sove,” slutter han.