Kvinder vil også spille MotionsFloorball
Floorballsporten har i mange år været mest udbredt blandt mænd. Men i takt med at floorball vinder mere og mere frem, har flere og flere kvinder også fået øjnene op for sporten. Den udvikling har man bl.a. oplevet i Helsingør Floorball Team, hvor man i dag både har rene motions- og turneringshold for kvinder.
Helsingør Floorball Teams motionskvinder har netop medvirket i en video om MotionsFloorball, og der er ingen tvivl om, at MotionsFloorball er blevet et hit hos kvinderne fra Helsingør. I videoen, som I kan se i fuld længde længere nede i artiklen, kan man høre kvinderne fortælle, hvordan MotionsFloorball er en sport, som byder på meget mere end bare floorball.
God motion
Det er efterhånden ingen nyhed længere, at MotionsFloorball er god motion. Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet har tidligere lavet undersøgelser, der har vist, at opbygningen af MotionsFloorball med en lille bane, 2 mål og 3 spillere på hvert hold, er yderst effektiv til at forbedre spillernes sundhed og fastholde dem i fysisk aktivitet. De beskriver MotionsFloorball som sund og effektiv motion i en uformel ramme, hvor fællesskab og gode oplevelser vægtes højt.
Og noget tyder på, at kvinderne fra Helsingør FTs MotionsFloorballhold er enige i, at MotionsFloorball er ensbetydende med god og sjov motion: ”Man er hele tiden nødt til at løbe. Både for at blive fri, så man kan blive spillet til, og for at tage bolden fra de andre. Så det er høj intensitet, men super sjovt!”, fortæller en af kvinderne.
Alle kan spille floorball
MotionsFloorball er for alle, der har lysten til at dyrke en holdsport og have det sjovt samtidig. For selvom intensiteten er høj, når man spiller MotionsFloorball, så er det på samme tid en idrætsform, hvor alle kan være med, og hvor man kan spille sammen på kryds og tværs af alder, niveau, køn, osv.: ”Alle kan spille floorball – uden undtagelser.”, lyder det fra kvinderne i videoen.
MotionsFloorball er desuden en nem begyndersport med få regler, som hverken kræver stor teknik eller megen træning.
”Man bliver glad i låget af floorball”
Man bliver glad i låget af floorball! Sådan udtaler en af kvinderne sig i videoen. Og det gør man måske bl.a., fordi MotionsFloorball er en sport, man kan spille uden forudgående erfaring, hvorfor det også hurtigt bliver nemt at have det sjovt med sporten.
Og sjovt – det har kvinderne på Helsingør FTs MotionsFloorballhold det i hvert fald, når de mødes og spiller MotionsFloorball. De fortæller i hvert fald i videoen, at MotionsFloorball giver dem noget socialt, hvor de har det sjovt sammen.
Og det er måske netop dét, MotionsFloorball kan. Skabe velvære. Lytter man til, hvad kvinderne fra Helsingør FTs MotionsFloorballhold fortæller, så gør MotionsFloorball i hvert fald noget godt for både krop og sjæl. Sporten kombinerer nemlig god motion med socialt fællesskab, sjov og god følelse i kroppen. Alt sammen noget, som fastholder spillerne i sporten. For når man først kommer i gang med MotionsFloorball, så holder man aldrig op igen.
Se hele videoen med Helsingør FTs kvinder her:
Foreningerne ser også fordelene ved MotionsFloorball
MotionsFloorball er dog ikke kun godt for spillernes krop og sjæl. Det er også et koncept, som flere og flere foreninger tager til sig, fordi der også er mange foreningsmæssige fordele ved konceptet.
MotionsFloorball har givet klubben en ekstra bredde og en stor tilgang af nye medlemmer, fortæller Helsingør FTs kasserer Birthe Winterskov.
Ja, faktisk har foreningen fået en medlemsstigning på ca. 50 medlemmer udelukkende ved at tilbyde MotionsFloorball til mænd og kvinder. Helsingør havde forinden både herrer- og kvindehold i Danmarksturneringen, men behovet for hold i bredden blev først rigtig opfyldt med MotionsFloorball.
Sådan startede MotionsFloorball i Helsingør FT
Der er mange forskellige måder, en forening kan starte MotionsFloorball op. I Helsingør FT startede det med en forespørgsel fra Helsingør kommunes genoptræningscenter, som spurgte, om Helsingør FT kunne tilbyde klienter fra genoptræningscenteret floorball på motionsbasis, så de havde noget at gå til, når genoptræningen var færdig.
Vi var på centret og fortalte om floorball til adskillige cafémøder. Helsingør FT ville gerne være med til at afprøve ideen. Efter flere prøvetimer lykkedes det at få et lille hold stablet på benene.
Men det var ikke kun kommunen, der havde set potentialet i at starte MotionsFloorball i Helsingør FT. Således blev foreningen for ca. 4 år siden kontaktet af Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet, som ville have Helsingør FT med i et projekt, som skulle vise effekten af at spille floorball.
Det gav lidt sved på panden, for hvor skulle/kunne vi finde 14-16 deltagere (herrer 60+)? Heldigvis var der på samme tid en del omtale af floorball i forskellige medier, og da projektet startede havde vi 14 deltagere og mindst 10 spillere, der deltog i 1 træning om ugen.
Helsingør FT har efterfølgende haft held med at fastholde så mange spillere, at de i dag har 2 MotionsFloorballhold for herrer.
Nu vil kvinderne også være med
Stille og roligt fik ægtefællerne til motionsmændene øjnene op for MotionsFloorball. For selvom at Helsingør FT allerede havde kvindehold med i Danmarksturneringen, så oplevede foreningen pludseligt en efterspørgsel på MotionsFloorball for kvinder. Det ønske ville Helsingør FT gerne imødekomme, så i februar 2019 startede foreningen MotionsFloorball op for kvinder.
Her har vi sat en aldersgrænse på 40+. Gennem Facebook og mund til mund-metoden dukkede der 17 damer op til første træning. I dag er der omkring 20 spillere på holdet, fortæller Birthe.
Enighed om hvorfor MotionsFloorball er populært
Spørger man Helsingør FT, hvorfor de mener, at MotionsFloorball vinder mere og mere frem rundt om i Danmark, så er der faktisk god sammenhæng med foreningens opfattelse og deres kvindespilleres udtalelser i videoen.
Således fortæller Birthe, at MotionsFloorball er en sjov sport, der kan dyrkes af alle, ung som gammel, nybegynder eller øvet, blandet mænd og kvinder. Det giver god motion, og man får også rørt lattermusklerne. MotionsFloorball er en god måde at være sammen på.
4 gode råd til at starte MotionsFloorball op
Hvis din forening går og leger med tanken om at starte MotionsFloorball op, så har Birthe og Helsingør FT følgende 4 gode råd, som I kan tage med jer:
- Hav trænere og udstyr på plads
- Vær ikke bange for at springe ud i det
- Vær rummelig og tålmodig
- Hav opbakning i bestyrelsen og klubben
Hjælp til at starte op
Hvis I allerede har floorball i jeres forening, men godt kunne tænke jer mere liv i foreningen, flere frivillige og flere medlemmer, så gør som Helsingør FT og få MotionsFloorball på foreningspaletten.
Hvis I ikke i forvejen har floorball i jeres forening, men I kan se de mange fordele ved at få MotionsFloorball på programmet, eller hvis I ønsker at starte en helt ny forening op, så tilbyder Bevæg Dig For Livet – Floorball og Floorball Danmark en startpakke, som gør det nemt at komme i gang. Læs mere om startpakken her.
Husk, at I altid er velkomne til at kontakte jeres lokale Bevæg Dig For Livet konsulent eller Floorball Danmark, hvis I ønsker råd og vejledning til at få MotionsFloorball til jeres forening. I kan finde konsulenterne og Floorball Danmarks kontaktperson her.