Tætte bånd til lokale skoler har fordoblet antallet af 7-12-årige i Copenhagen Floorball Club

Brobygning er nøglen til medlemsboostet i 2023, fortæller formand Camilla Vitu.

Foto: Copenhagen Floorball Club

I 2023 steg antallet af floorballspillere i DGI Floorballs medlemsforeninger med 903 medlemmer. Og 72 af dem kommer fra Copenhagen Floorball Club!

Den københavnske storklub voksede sidste år med hele 17,5% til 483 medlemmer, og det er en stigning vi er nysgerrige på – hvordan er klubben lykkedes med den flotte medlemsvækst?

"Vi har været en af de idrætter, der var meget udfordrede under corona-nedlukningerne. Derfor har vi brugt ekstra ressourcer i 2023 og et stort fokus på skolesamarbejde og brobygning ind i vores forening. Det er os, der er opsøgende på det. En frivillig projektkonsulent fra vores forening tager kontakt til en lokal skole, tager den indledende snak og sætter rammerne med dem," fortæller formand i Copenhagen Floorball Club, Camilla Vitu.

Falder aftalen med skolen på plads, sørger foreningen for at få udarbejdet materiale og sendt ud til børnene inden forløbet, og så varer forløbet typisk 6 til 10 uger.
Camilla Vitu understreger, at det er vigtigt at få forventningsafstemt med skolen, hvordan forløbet skal køre: Hvem er målgruppen, hvordan er faciliteterne, og hvilken trænertype skal kobles på?

"Det, der virker allerbedst, er, når vi kan koble en træner eller et trænerteam fra den samme aldersgruppe på forløbet, dvs. for eksempel en U9-træner i klubben, der får et hold med 8-9-årige på skolen. Og hvis træneren også kan komme ud på skolen inden forløbet og sige hej, så virker det endnu bedre, "forklarer Camilla Vitu.

Det kan være en kabale at få tingene til at gå op, når trænerne skal kobles på brobygningsholdene, og dér må man i så vid udstrækning som muligt altså få trænere med erfaring fra den pågældende aldersgruppe koblet på.

CFC samarbejder med følgende skoler

Skolen ved Sluseholmen, Ellebjerg Skole, Al-Hikma Skole, Harrestrup Å Skole – flere afdelinger, både skoledel og KKFO og klub, Byens Skole, Ålholm Skole, Tove Ditlevsen Skole.

Fra brobygning til medlem

Ud over de mange skolesamarbejder har foreningen ligeledes set på børnehavesamarbejde og konceptet Familiesportslørdag, som er leg med floorball for børnefamilier. Det hele har betydet, at Copenhagen Floorball Club i 2023 er gået fra 57 til 117 medlemmer i aldersgruppen 7-12 år. Altså en stigning på hele 105%!

Vi spørger Camilla Vitu, hvordan man praktisk får skolebørnene med i brobygningsforløbet:

"Vi har opdaget, at det er bedst at koble tilmeldingen op på deres KKFO (Københavns Kommunes Fritidsordning, red). Vi samarbejder med dem om at melde ud til forældrene, at nu kommer der et tilbud om at melde sig til forløbet – de sender en flyer ud med information om, hvad floorball går ud på, hvor lang tid det varer osv. Så melder forældrene deres børn til i vores system. Vi sender så en liste til KKFO’en, der står for at samle børnene og gå over til skolens træningsfacilitet."

Og hvordan får de så ”konverteret” brobygningsdeltagerne til medlemmer?

"Når forløbet er slut, tilbyder vi børnene at komme på et træningsforløb i klubben, så de kan vænne sig til forskellen fra skoleholdet. Vi spiller jo typisk på nogle større baner, med lidt andre regler, taktik og positioner. Vi tilbyder desuden, at de kan melde sig gratis til træning i halvanden måned hos os," fortæller Camilla Vitu.

Endelig understreger formanden, at det er vigtigt, at trænerne er gode til at tale med de børn, der viser glæde ved spillet, undervejs. På den måde får man givet dem et kærligt puf over mod foreningen, og de tager typisk en ven eller klassekammerat med. Det giver en synergieffekt, når børnene snakker med deres venner og rygtet spredes.

Også seniorerne rykker

Copenhagen Floorball Club har også været succesfulde på senior-siden. Antallet af medlemmer over 70 år steg i 2023 fra 23 til 31.

"Vi har også arbejdet med synlighed for vores senior-hold, deltaget i kommunale kom-og-prøv-arrangementer og været til stede med aktiviteter for de ældre. Nu skal vi så søge om mere holdtid og oprette flere 60+-hold, men det er jo bare positivt," slutter Camilla Vitu.

Copenhagen Floorball Club har altså sat gang i mange forskellige aktiviteter for at øge medlemsbasen, og de samarbejder bl.a. med DGI Floorball og Københavns Kommune om forskellige projekter, f.eks. Nybegynderne, og får støtte fra Foreningspuljen til skole- og SFO-projekter. Københavns Kommunes Sociale Partnerskaber finansierer størstedelen af lønnen til foreningens udviklingskonsulent, der opbygger stærke relationer til institutioner og boligforeninger i nærområdet.

Hvis du er nysgerrig på, hvordan din egen forening kan sætte gang i lignende initiativer, så kontakt landskonsulent for DGI Floorball, Jonas Bo Madsen, på 23 80 64 13 eller jonas.bo.madsen@dgi.dk.