14-årige Thilde: Jeg vil spille med dem, jeg er tryg ved

Thilde Henneberg har et fodboldtalent, der er større end de flestes. Hun prioriterer trygheden på sit hold frem for muligheden for at prøve talentet af.

Thilde Hennebergs største forcer er fysikken og farten. Hun håber, at træningsdagene i elitemiljøet hos Odense Q kan forbedre hendes teknik. Foto: Privatfoto

"Jeg har egentlig aldrig tænkt over, at jeg skulle være dygtigere end mine holdkammerater. Vi er 11 mand på banen, og vi er vigtige hver især og bidrager med det, vi nu kan på vores position."

Læs også: Vi har givet håndslag på ikke at tage hinandens spillere

14-årige Thilde Henneberg har spillet fodbold siden seksårsalderen. Altid på det samme hold, F16 (Fodboldsamarbejdet af 2016), der er en overbygning mellem barndomsklubben Kirkeby IF og Stenstrup IF på Sydfyn. Her er holdkammeraterne veninderne fra den lokale skole, og måske derfor har det aldrig slået Thilde Henneberg, at hun har talent. Det var først i sommer, at det faktum for alvor gik op for hende, da hendes træner pludselig hev hende til side.

"Han sagde: ’Du har et talent, jeg synes du skal udnytte og udvikle på’. Og så spurgte han, om jeg havde lyst til at træne med en gang om ugen hos Odense Q," fortæller Thilde Henneberg.

Brug for trygge rammer

Odense Q er et fodboldsamarbejde mellem Boldklubben Marienlyst og Tarup-Paarup Idrætsforening. Klubbens seniorhold dyster på øverste niveau i Gjensidige Kvindeliga, og for de fleste fynske pigespillere ville klubben være en drømmedestination for at prøve talentet af. Men sådan er det ikke nødvendigvis for Thilde Henneberg.

Jeg er ikke så god til at møde nye mennesker. Jeg vil hellere spille sammen med dem, jeg er trygge ved og har det godt med. Jeg tænkte også over, hvad mine holdkammerater ville sige. Om de ville føle, at jeg svigtede holdet

Thilde Henneberg

Den problemstilling var hendes træner, Gisle Ditzel, opmærksom på. Han vidste, at ideen skulle luftes med omtanke.

"For Thilde er udfordringen ikke talentet, det er det mentale. Hun har brug for trygge rammer. Jeg har også sagt til hende, at det ikke nødvendigvis er lykken at komme ind på holdet i Odense, for det kræver noget psykisk, når man skal træde ind i et større elite-setup," siger han.

Når han alligevel præsenterede Thilde Henneberg for ideen, skyldes det først og fremmest forældrenes accept, men også ambitionen om at udvikle sine spillere.

"En af mine motivationer for at være træner er det udviklende arbejde. Thilde har et åbenlyst talent, og hvis hun skal videre, skal hun også jævnligt udfordres på et højere niveau til træning. Vi kan godt udvikle hende lidt endnu, men på længere sigt vil hun være nødt til at skifte klub, hvis hun vil noget på eliteniveau," forklarer Gisle Ditzel.

Læs også: Claus Dalgaard-Hansen: Udvikling foregår bedst i trygge rammer

Samarbejder om talentudvikling

I første omgang forhørte han sig hos en bekendt i Odense Q, der fortalte, hvordan klubben samarbejder med spillere, som træner med i Odense-klubben, men samtidig beholder deres tilknytning til barndomsklubben. Derfor tog han kontakt til Odense Q’s U15-træner Thomas Petersen.

"Selvom Odense Q er flagskibet for kvindefodbolden på Fyn, virker de meget bevidste om vigtigheden af at samarbejde med de mindre bredde-klubber i det fynske opland," forklarer Gisle Ditzel.

Den ros er Thomas Petersen fra Odense Q glad for. Samarbejdet omkring Thilde er nemlig et mønstereksempel på, hvordan klubben gerne vil håndtere talentsamarbejdet, fortæller han.

"Det, vi kan tilbyde, er træning på et rigtigt højt niveau, som kan være med til at løfte spillernes niveau. Vi har haft en rigtig god dialog, både Thilde og hendes familie, Gisle og jeg. Men det har vi nu altid med spillerne og deres stamklubber. Vi har også interesse i at lade de gode spillere forblive i deres klubber, for hvis vi sugede dem fra deres oprindelige klubber, så ville vi få et utrolig dårligt ry, og til sidst ville vi ikke have nogen at spille imod," forklarer Thomas Petersen.

Hjalp med overgangen

Da Thilde Henneberg første gang blev præsenteret for muligheden, takkede hun dog pænt nej. Men henover sommeren tyggede hun og familien alligevel på tilbuddet. Og siden august har Thilde valgt at træne med hos U15-pigerne i Odense Q én gang om ugen, hver mandag.

"Det har været en proces, Thilde skulle kunne overskue. Man er også nødt til at kigge på børnene individuelt. For de børn, der har høje ambitioner og som ikke lægger så stor vægt på de sociale relationer i hjembyen, så er det ikke et problem at rykke videre til et elitemiljø i en ung alder. Nogle unge mennesker vil vildt gerne den elitesatsning, men sådan er Thilde ikke lige nu i hvert fald," siger Thildes mor, Anja Henneberg.

Hun roser Odense Q for den fleksibilitet, klubben tilbyder de unge i forhold til selv at vælge hvornår og hvor meget, de vil træne med. Og så er hun og Thilde taknemmelig for den måde, Gisle Ditzel sammen med holdet har tacklet Thildes frygt.

Læs også: Talentudvikling handler om samarbejde fremfor fiskeri

"Gisle samlede hele holdet for at fortælle, at nu skulle jeg begynde at træne lidt med i Odense. Han sagde, at de andre gerne måtte spørge ind til det, rose det og sige ’det er fedt, du spiller på det niveau’. Han har været rigtig god til at hjælpe," fortæller Thilde Henneberg.

Fået mere selvtillid

Når Anja Henneberg i dag tænker tilbage på processen, er hun glad for, at datteren har valgt at træne med på et højere niveau. Ikke så meget på grund af fodbolden, men mere på grund af den personlige læring, Thilde har fået med i sportstasken.

"Jeg har gerne set, at Thilde prøvede det af. Ikke fordi hun skal op og blive elitespiller. Men mere fordi hun har godt af at blive udfordret. Og jeg tror faktisk, hun har lært utrolig meget og fået noget selvtillid af det," siger hun.

Og den betragtning er Thilde enig i. For selvom det stadig kan være overvældende at træne med de dygtige U15-piger i Odense Q, så har hun så småt lært at styre nerverne og sin egen usikkerhed.

"Jeg er stadig bange for, at jeg ikke er god nok. Men det er også en fed fornemmelse, når tingene lykkedes på et højere niveau. Nu kan jeg se, at jeg i hvert fald på nogle områder kan være med. Og nu ved jeg også, at hvis jeg vil noget med fodbolden, så er det den vej, jeg skal gå," siger Thilde Henneberg.