Bak op om fællesskabet – også under nedlukningen

Landsformanden for DGI Fodbold er bekymret for fremtiden - og har en række opfordringer til det store fodboldfællesskab.

Det er vigtigt, at vi står sammen i fodbolden i denne svære tid.

Fodboldbanerne står tomme landet over. Fællesskab, træning og det sociale samvær er sat på ufrivillig standby på grund af Covid-19. Og dét bekymrer landsformanden for DGI Fodbold, Lars Møller.

Læs også: Stadigt flere voksne og seniorer vælger fodbold som motionsform

"Det er afgørende, at vi står sammen i den her periode og passer på det fællesskab, vi indtil videre er afskåret fra," siger han.

”Alt er lukket ned, og det er nu, vi virkelig oplever, hvad fællesskabet betyder for os. Når vi mister, mærker vi. Det vi måske tog for givet for to måneder siden, savner vi mere end noget andet i dag. Det gælder også det lokale foreningsliv, hvor relationer og træning har været en del af hverdagen for børn, unge og voksne,” fortsætter Lars Møller.

Bak op om klubberne

”Selvom vi ikke mødes lige nu, kan vi stadig gøre meget for at sikre det fællesskab, som vi glæder os til at vende tilbage til. Vi kan i den her periode holde kontakten og anerkende nogle personer, der har gjort en forskel i vores klubber. Dermed kan vi skabe de gode følelser på afstand. Og når vi kommer om på den anden side, skal vi hjælpe hinanden med at få foreningslivet op og stå igen efter en svær tid. Her er både økonomi og frivillige kræfter altafgørende," lyder det fra Lars Møller.

Han håber, at de mange frivillige fortsat vil bakke op om klubberne, og at endnu flere vil melde sig som frivillige. Han forudser, at der bliver brug for mange ressourcer, da klubberne formentlig skal åbne op på kort tid. Dermed kan der komme pres på organiseringen.

Læs også: Fællesskab og engagement gør virtuel træning til et hit

”Når børn og voksne har været ufrivilligt afskåret fra at spille fodbold i en længere periode, vil de uden tvivl glæde sig til at komme i gang på banerne igen. Jeg tror, det har været en øjenåbner for de fleste, hvad træning, fællesskab og relationer betyder for os i hverdagen, og hvad det betyder at miste det. Vi kan håbe, at nedlukningen betyder, at endnu flere har fået lyst til at bevæge sig og får øje på muligheden for at spille fodbold.

Fællesskabet afhængig af økonomi

”Jeg håber, at alle bliver ved med at betale deres kontingent. Indtægten er vigtig for foreningernes og fællesskabets overlevelse. Det handler om at sikre, at de enkelte foreninger også er der på den anden side af krisen. Foreningerne er dybt afhængige af kontingenterne for at få foreningen til at løbe rundt.”

Selvom fodboldene ikke triller rundt på banerne, og klubhusene står tomme, er der stadig masser af udgifter, der skal afholdes.

”Der er udgifter til allerede bestilt tøj, bolde, materialer, vedligeholdelse, husleje og trænergodtgørelser. De enkelte klubber kan ende med at få en kæmpe økonomisk lussing, hvis kontingenterne forsvinder i den her periode,” forklarer Lars Møller.

Læs også: Nordjysk boldklub løfter succesfuldt i flok

Han er opmærksom på, at der kan være individuelle grunde til, at folk har svært ved at betale kontingent i den kommende periode.

”Er man som enkeltperson hårdt ramt på økonomien på grund af Covid-19, opfordrer jeg til, at man tager kontakt til sin forening og laver en individuel aftale. Men jeg håber, at alle bakker op i denne svære periode. Gevinsten er, at fællesskabet står klar, så snart fodboldklubberne kan åbne op igen.”

Tre opfordringer fra fodboldformanden

Landsformanden for DGI Fodbold opfordrer til 3 ting:

  • Hold kontakt og anerkend en frivillig ­– send en hilsen eller tak til én, der gør eller har gjort en forskel for dig i din klub.
  • Byd ind med hjælp – der er brug for frivillige kræfter, når foreningerne åbner.
  • Betal kontingent – støt din forening i nedlukningsperioden.