Fodboldhold bruger forår i fængslet

Fodboldhold fra lokalområdet omkring Enner Mark Fængsel besøger fængslet for at give de indsatte mulighed for at spille fodboldkampe mod andre end hinanden.

Kontraktafdelingens hold og herreholdet fra Tønning-Træden IF spillede en jævnbyrdig kamp ved deres første møde. Foto: Ditte Lilholm

Cirka ti kilometer fra Horsens ligger den ringmur, som omkranser det højest sikrede fængsel i Norden: Enner Mark Fængslet.

Bag murene afsoner op mod 228 indsatte deres domme. De fordeler sig på en lang række afsnit, der spænder fra arrest over behandlingsafdeling til særligt sikrede afsnit, og dommene spænder fra få uger til forvaring på ubestemt tid.

Fælles for de fleste indsatte er, at deres hverdag består af arbejde og sociale tilbud - herunder fodbold. Og på en kold, men solrig mandag i maj trak kontraktafdelingen - afdeling B's fodboldhold i træningstøjet til en ganske usædvanlig fodboldkamp: De fik besøg udefra.

"Det er godt for de indsatte at møde andre mennesker, og så giver det noget socialt," siger Omar, som er ansat i Enner Mark Fængslet. Det var ham, der tog fat i turneringsleder Palle Uglebjerg fra DGI først på året, og sammen lagde de planer.

"Omar kontaktede mig; om der var mulighed for at syvmandshold fra området havde lyst til at komme ud og spille med de indsatte?" fortæller Palle.

Og det fandt Palle så.

Fodbold forebygger konflikter

Oftest spiller afdeling B interne opgør. Fængslets fællesarealer er fuldt regulerede, så de indsatte ikke mødes på tværs af afdelingerne. Så når afdeling B trækker i fodboldtøjet op mod fire gange om ugen, spiller de tit stueplan mod førstesalen; kontraktafdelingen mod behandlingsafdelingen.

De indsatte bor på netop de afdelinger, fordi de enten har sagt ja til et behandlingsforløb eller på anden måde har indgået en kontrakt om god opførsel og rehabilitering i forbindelse med deres afsoning. Og for dem er fodbolden en essentiel del af af både hverdagen og kontrakten.

det er sjovere, når vi spiller mod hold udefra, for på den måde møder vi nye mennesker. Det giver lidt spænding i hverdagen

Christian, indsat i Enner Mark Fængslet og spiller på sin afdelings fodboldhold

"Uden idrætten ville der nok være flere konflikter i hverdagen, både mellem de indsatte, men også mellem de indsatte og de ansatte. Når vi spiller fodbold, kommer vi ud og bliver trætte i kroppen på en helt anden måde end af bare at sidde ned. Så fodbold gør det nok en del lettere for os alle," siger Ole som har celle på afdelingens førstesal. Han er en af spillerne, der tog imod gæsteholdet i starten af maj.

"Det er godt med så mange gode afbræk fra hverdagen som muligt. Så glemmer man lidt, at man sidder her inde. Og der er ikke ret meget andet (end fodbold, red.), man kan få nogle endorfiner i kroppen af," fortæller han.

En anden af afdelingens spillere, Christian, er at finde på fodboldbanen, så ofte det overhovedet er muligt.

"Jeg ville komme til at kede mig uden fodbold. Der er ikke meget andet at lave, og stod det til mig, spillede vi fodbold hver dag. Nogle gange plager vi også om at komme ud," siger han og fortsætter:

"Men det er sjovere, når vi spiller mod hold udefra, for på den måde møder vi nye mennesker. Det giver lidt spænding i hverdagen".

Fodboldkampen

Enner Mark Fængslet er bygget op som et lille samfund, hvor de forskellige afdelinger ligger som fem små landsbyer inden for ringmuren. Mellem dem er et stort grønt areal med fodboldbane og en sø med dertilhørende ænder og svaner. Der er fint. Men en anke kan være, at vinden kaster sig mellem bygningerne, så en let brise hurtigt føles strid. Og sådan var det, da kampen blev fløjtet i gang.

Så spillerne på begge hold gik til den fra start.

"Vi havde på forhånd aftalt, at vi skulle tage hensyn. Men så kom de indsatte på banen og var 100% på," fortæller Steffen Kjær, som er bestyrelsesmedlem fra Tønning-Træden Idrætsforening og med på det fodboldhold, som besøgte fængslet.

Det var fedt at komme ind og så spille med nogen, som vi er så lige med

Steffen Kjær, bestyrelsesmedlem og fodboldspiller i Tønning-Træden IF

Og gennem de to halvlege bølgede spillet jævnt frem og tilbage.

"Spillet tippede meget undervejs. De var foran 4-3 i en periode, så der skulle vi til at spille ordentligt. Niveauet der inde er, som vi møder det i vores turnering udenfor – i den bedre ende, faktisk," fortæller Steffen Kjær og fortsætter:

"Det var fedt at komme ind og så spille med nogen, som vi er så lige med".

I enden lykkedes det udeholdet fra Tønning-Træden at banke et sidste, afgørende mål ind. Kampen sluttede 7-6 til gæsterne.

Nysgerrighed fik fodboldhold i fængsel

Mandagskampen i maj var startskuddet for de herrer - Omar og Palles - planer om at få fodboldhold fra lokalturneringen med i fængsel. Og for Tønning-Trædens herrehold, var der slet ikke tvivl, da muligheden bød sig.

"Vi ville gerne prøve noget nyt, og folk var helt vilde for at komme med," fortæller Steffen Kjær.

For spillerne på holdet har kendt fængslet, siden byggeriet skød op af jorden tilbage i 2006, og der var en udbredt nysgerrighed omkring, hvordan der mon er på "den anden side"?

"Vi jokede jo lidt med det; 'så skal vi i fængsel', for der er en masse tanker omkring, hvem man møder bag murerne, og det kan der ligge en del humor i", forklarer Steffen Kjær.

Og uden at kunne sætte ord på forventningen, var kampen en overraskende oplevelse - og en, der godt kan gentages.

Faktisk er håbet, at Omar og Palle kan samle nok hold til at lave en faktisk turnering, der spilles inden for fængslets mure. Og det deltager Tønning-Træden Idrætsforening gerne i:

"Vi fik at vide på forhånd, at kampene skulle være en del af et socialiseringsprogem. Det synes vi er fedt at støtte op om, og det lyder også som om, vi skal på besøg igen," siger Steffen Kjær.

Af hensyn til de indsatte, har vi givet dem nye navne her i artiklen, men vi ved naturligvis, hvad de hedder.