Fodbold og fællesskab er forbundne kar
Over 40 herrer på omkring de 70 år er en del af fredagsholdet i Himmelev ved Roskilde – hvor man spiller fodbold for hyggens skyld, og selvfølgelig for at vinde!
Selv om man er tæt på de 70, så er fodbold stadig fodbold. Man går på banen for at vinde!
”Altså, vi går jo ikke til fodbold fitness. Vi går til fodbold,” lyder det med et smil fra Hans Christian Nielsen.
Han er fyldt 68, og bor i Lejre, hvor han også har sin gang i den lokale fodboldklub FC Lejre. Hver fredag snører han støvlerne sammen med 40 andre ældre herrer, der trods den støvede dåbsattest har kærligheden til fodbold til fælles.
De gamle stænger kan godt endnu på kunstgræsbanen i Himmelev – ikke mindst fordi man her på fredagsholdet har alderen og den fysiske formåen til fælles.
Vi har lært hinanden at kende. Det viser sig jo, at en, man måske altid har synes var et dumt svin – jamen han er jo en alletiders fyr!
Ole Schneider
Den universelle cyklus
Fodboldens cyklus er egentlig ganske universel. Efterhånden som man bliver ældre, glider man ned i rækkerne – serie 4, serie 5 og 6, oldboys, senioroldboys og så videre.
På et eller andet tidspunkt slipper rækkerne dog op, selv i Roskilde og omegn, hvor der ellers er en stor tradition for fodbold for ældre mænd i form af Roskildeegnens Oldboyssammenslutning (REOS).
Netop udfordringen med, at man bliver for gammel til at følge med i en given række eller turnering, betyder, at man stopper med at spille fodbold.
Er der endelig lyst til at fortsætte til langt op i pensionist-alderen, så er der ofte ikke nok spillere i samme klub, til at det kan lade sig gøre.
Superliga eller fredagshold
Jargonen er den samme i et omklædningsrum. Uanset om det er et superligahold, der klæder om før en topkamp eller vores ældre herrer i Himmelev.
Der sendes stikpiller rundt i lokalet, grines og drilles. I stedet for at snakke om nye kærester, babyer eller de nyeste gadgets, kan man høre folk tale om, hvem der har fået nyt barnebarn, en bypass eller er blevet rask igen. Men fællesskabet – det er på plads og det samme.
”Fodbold og fællesskab, det er to forbundne kar,” forklarer Tom Pedersen om fredagsholdet, der spiller året rundt.
Det er ikke kun for ungdoms- og almindelige seniorhold, at kunstgræsbaner har gjort fodbold til en udendørs aktivitet også om vinteren!
Roskildeegnen og de gamle mænd
I Roskilde har der i over 50 år været en privat sammenslutning af klubber med fokus på oldboys fodbold:
Roskilde Egnens Oldboys Sammenslutning (REOS).
REOS har løbende udviklet sig til at tilbyde turneringer til flere og flere aldersgrupper, i takt med at de aktive fodboldspillere i medlemsklubberne blev ældre og ældre – men turneringerne bliver jo altid oprettet med en vis forsinkelse: Der skal jo være spillere nok i de enkelte klubber til at stille et hold.
Det dumme svin er alletiders
For syv år siden satte man i REOS gang i et nyt initiativ. Der var en turnering for +64-hold, men så stoppede det også der.
Rundt omkring i klubberne var der dog flere fodboldspillere, der følte de havde vanskeligt ved at blive ved med at kunne følge med – og derfor forsøgte man at starte noget på tværs. Spillere fra klubberne i REOS kunne blot møde op i Himmelev fredag formiddag, og så spiller man ellers fodbold sammen.
Første gang var der otte mand med, i dag er de 40 – og idéen med at blande på kryds og tværs virker! Gamle konkurrenter og modstandere træner side om side, og der kommer mennesker bag spillerne.
”Vi har lært hinanden at kende. Det viser sig jo, at en, man måske altid har synes var et dumt svin – jamen han er jo en alletiders fyr,” fortæller Ole Schneider, der er 69 og en af de bærende kræfter bag fredagsholdet.
Man bliver jo klogere
Selv om man har spillet fodbold i mange år, så kan man stadig udvikle sig som fodboldspiller.
”Man bliver jo klogere! Rutinen er der, og man lærer at spille på en anden måde, med et andet overblik, fordi man selvfølgelig er blevet langsommere,” siger Ole Schneider.
Fredagsholdet opstår
For syv år siden tog nogle spillere – Børge Karlsen fra Roskilde KFUM og Mogens Fogh fra Himmelev – initiativ til at samle de ældste spillere på tværs af klubberne i REOS.
Det var en nyskabelse at gå på tværs af klubberne. De startede med 8 spillere – i dag er der over 40 spillere, der hver fredag formiddag mødes på fodboldanlægget i Himmelev.
Initiativtagerne selv er i dag 74 og stadigt aktive på banen. De 40 spillere er i alle aldre mellem starten af 60’erne og omkring 80 –med hovedvægten af spillere omkring de 70.
I løbet af året arrangerer styregruppen flere forskellige ting, herunder stævner med andre oldboyssammenslutninger og fællesspisninger (med eget husorkester).
Lige nu arbejder man også på at få en decideret 70+ turnering op at stå.
Men der stadig for få spillere i de enkelte klubber, så i første omgang gælder det om at fastholde de ældre spillere via fredagsfodbolden og stævner.
Forskelligt fodboldliv
Ens fodboldliv er forskelligt. Det ses også på fredagsholdet. Nogen spiller fodbold nærmest fra vugge til grav, mens andre holder lange pauser undervejs – alt efter, hvordan livet ellers former sig.
Ole Schneider har for eksempel spillet nærmest altid siden han var otte år, mens holdkammerat Hans Christian Nielsen holdt en pause fra han var 19 til han fyldte 40.
Og så er der en herre mere fra arbejdet bag fredagsholdet. Han hedder Tom Pedersen og er 69 år gammel. Som ung var han bidt af fodbold og spillede i Fremad Amager og KB, blandt andet med landsholdsspilleren Frank Arnesen som holdkammerat.
En stor oplevelse
Af forskellige årsager har Tom Pedersen holdt pause fra fodbolden i næsten 50 år, og kom først i gang igen for to år siden.
Han er vild med det!
”Det er en stor oplevelse. De kan jo spille fodbold, de herrer her! Jeg havde selv glemt mange af mine færdigheder, men havde en god kondition. Noget af teknikken kommer tilbage igen, men ikke det hele,” forklarer Tom Pedersen.