Fodbold og hoppepude giver den bedste fodboldskole

Fodbold er i højsædet. Men det er sammen med andre sjove aktiviteter, fodboldskolen går op i en højere enhed.

Fodboldskolen på Hillerød Stadion er stor. Mandag morgen i uge 26, 2016, løber 201 børn rundt mellem hinanden i solen, og 24 trænere holder orden på tropperne. Der er fuld gang i banerne.

"... den der kommer i midten, tager lige fem armstrækkere, og så spiller vi videre," råber en træner til sit hold.

De står i en rundkreds og dyster i en omgang "smørklat", hvor det handler om at sende bolden frem og tilbage mellem spillerne i cirklen, mens en spiller i midten forsøger at kapre bolden. Når det lykkes, bytter vedkommende plads med boldens afsender.

Selvfølgelig er fodbold i højsædet, men vi prøver at skabe nogle aktiviteter og et miljø, der også er mere end fodbold

Christian Ravnkilde, fodboldskoleleder

Og den slags lege er der mange af. For på Hillerød Fodbolds fodboldskole spiller de meget andet end traditionel fodbold.

"Selvfølgelig er fodbold i højsædet, men vi prøver at skabe nogle aktiviteter og et miljø, der også er mere end fodbold," siger Christian Ravnkilde, som er skoleleder på fodboldskolen for fjerde år i træk.

Han viser rundt på stadionets anlæg, og ét område udmærker sig ved slet ikke at minde om en fodboldbane. Her er en stor presenning bredt ud på græsset.

"Det er en sæbefodboldbane", forklarer han og fortæller, at kombinationen vand, sæbe, bare fødder og en fodbold er et højdepunkt, der virkelig kan trække latterbrøl frem.

Bag sæbefodboldbanen står også en hoppeborg klar til brug, en pannabane og to fodboldtrampoliner er sat op, og den oppustelige fodboldbane er ved at tage form.

Freestyle og freestyle

De seneste to år har DGI tilbudt fodboldskoler landet over at følge et tema, og i år er der fokus på freestyle og finter.

"I dag har vi arbejdet mest med tricks og finter, og så starter vi med freestyle i morgen," fortæller 19-årige Mathias Hansen, som er fodboldskoletræner for tredje år i træk. 

Han arbejder med de ældste spillere på fodboldskolen, og for ham er det vigtigt, at spillerne føler sig set, hørt og forstået på fodboldskolen.

"Vi spørger spillerne, hvad de gerne vil lave, så de får indflydelse på deres fodboldskole. Og så sørger vi for at aktivere så mange som muligt. I dag ser vi lige det hele lidt an og finder niveauet, og det kan man fint med tricks og finter. Det er meget ligetil," siger Mathias Hansen.

Og temaet er noget, der kan mærkes blandt spillerne.

Vi er ikke så hårde ved hinanden. Vi siger 'kom igen' i stedet for 'hvor er du dårlig'

Søs Leander, 13 år, og deltager på det ene af fodboldskolens pigehold

"Det er anderledes, og jeg skal lige finde ud af, om det lige er mig,"siger 14-årige Joakim Poulsen. 

Han er på sin fjerde fodboldskole i år, spiller med på Mathias Hansens hold og morer sig heldigvis allerede godt på fodboldskolens første dag.

"Indtil videre har det været meget fedt. Man spiller hele dagen og er sammen med vennerne på en anden måde. Og så er det bare altid fedt at spille fodbold," siger han.

Vi siger "kom igen"

På banen overfor Mathias Hansen og Joakim Poulsen spiller fodboldskolens pigehold. Der er 10 hold for drenge og to hold kun for piger - og det sætter pigerne pris på.

"Vi er ikke så hårde ved hinanden. Vi siger 'kom igen' i stedet for 'hvor er du dårlig'. Og så har vi et ret godt sammenhold udenfor banen," fortæller Søs Leander.

Hun er 13 år og på sin fjerde fodboldskole.

"Når vi ikke træner, går vi rundt sammen eller gå hen på den oppustelige fodboldbane og spiller for sjov. Men det kan også være sjovt nok at spille med drengene. Der er lidt mere skub og fysisk udfordring," siger Søs Leander.

Mikro- og målmandsskole

Hillerød Fodbolds fodboldskole er på mange måder fire fodboldskoler i én. Overordnet varer fodboldskolen en uge, og ud over den traditionelle fodboldskole og pigeholdene, tilbyder Hillerød Fodbold også to dages mikrofodboldskole, som i år består af 32 spillere og fire trænere.

Sidste år deltog Dennis Akdeniz på nu syv år i microskolen, men i år er han med blandt de store.

Når man er her længere, kan man lære nogle helt vildt syge tricks. Og jeg kan godt lide det, fordi så bliver man bedre

Dennis Akdeniz, 7 år, deltager på fodboldskolen

"Når man er her længere, kan man lære nogle helt vildt syge tricks. Og jeg kan godt lide det, fordi så bliver man bedre," siger han.

Dertil kommer, at fodboldskolen tilbyder halvanden times målmandsskole om dagen til de spillere, der gerne vil specialisere sig på posten.

"Målet er, at målmændene får noget indhold på fodboldskolen, som de kan arbejde videre med hele sommeren. På den måde får de også en fodboldskole, hvor noget af træningen er specifikt til dem," siger Mathias Hansen, og også er målmandstræner.