Klæd dig godt på til fodbold i vinterkulden

Brrr... Hvis du fryser under træning eller kamp, kan det påvirke både spillelyst og præstation. Her får du tips til, hvad du skal have på i vinterhalvåret.

Pas på med for mange lag tøj til fodboldtræningen i den kolde tid! Foto: Rasmus Degnbol

Når man spiller fodbold i Danmark, er det svært at undgå temperaturer i den lave ende. Læg dertil lidt frisk blæst, og du står med potentielt kolde stænger, overkrop og hoved. Det gør ikke meget godt for hverken præcisionen i pasningerne eller spillelyst. Heldigvis kan den rette påklædning gøre det hele mere fornøjeligt.

Læs også: Sådan lægger du fundamentet til en fremragende sæson

En af dem der har gjort sig en del erfaringer i at skærme sig mod kulden er Morten Bisgaard. Den tidligere landsholdsspiller var i sin karriere aktiv i OB, Udinese, FCK og Derby, og i dag er han assistent- og transitionstræner i Vejle Boldklub og assistent på det danske U17-landshold.

For ham betød det ret meget, at kulden var så lille en faktor som muligt under træning og kamp.

“Det kan påvirke både præstation og glæde, så det er vigtigt at forberede sig ordentligt. Sådan havde jeg det selv, og jeg kan se, det samme gør sig gældende for både U17-landsholdsspillerne og i Vejle Boldklub. Det kan distrahere og fjerne fokus,” siger Morten Bisgaard.

Her er den tidligere midtbaneprofils tips, men først en reminder:

“Det er vigtigt at sige, at luften mellem lagene isolerer, især omkring overkroppen. Så helt generelt ryger den effekt, hvis du tager adskillige lag på,” siger han.

Læs også: 5 gode råd fra yoga du kan tage med på banen

Hoved

Jeg havde tit hue på, fordi kolde ører og hænder var den største udfordring for mig, men det kommer selvfølgelig an på hvor kuldskær, du er, og hvor koldt det er. Det skal være ret koldt, for at huen ryger på.

Jeg oplever en del spille med hue eller pandebånd, men det er ikke optimalt i alle situationer, for eksempel når I øver spil på mål, indlæg og dødbolde og ofte skal heade. Der går det ikke med hue. Men det er glimrende, hvis I træner possession-spil eller lignende.

Det er vigtigt at sige, at luften mellem lagene isolerer, især omkring overkroppen. Så helt generelt ryger den effekt, hvis du tager adskillige lag på

Morten Bisgaard, tidligere landsholdsspiller

Hals

Her fungerer det ganske glimrende med en almindelig halsedisse. Køb en i rimelig kvalitet, så er det løst.

Overkrop

Her er det sikre valg en langærmet undertrøje, der sidder helt tæt på kroppen af en art. Derefter en t-shirt og sidst en langærmet træningstrøje eller en let vindjakke. Det giver dig tre lag, og der skal helst ikke være flere.

Som fodboldspiller skal du ikke være for stor og tung på grund af en masse unødige lag – det hele vejer. Selvom det er koldt derude, bliver du også hurtigt varm, når du går i gang.

Læs også: 3 gode råd til fodboldtræning om vinteren

Hænder

Handskerne er faktisk det vigtigste for mig. Jeg har dog ofte oplevet elendige handsker, der næsten gjorde det værre. Det stjal rigtig meget fokus. Så køb nogle ordentlige handsker, der er forede og afviser vand.

Jeg kan huske, at jeg tit spillede med handsker i FCK, og det er måske ikke det bedste signal at sende, fordi det kan virke som om, man helst ikke vil være beskidt og gå ind i taklingerne, men det kan du jo bare modbevise. Spar ikke pengene her, køb noget ordentligt.

Ben

Her oplever jeg ikke, der er behov for det store. Nogle spiller i shorts uanset vejr, nogle supplerer med tights og andre tager bare lange bukser på. Jeg plejer ikke at gøre det store selv. Det var maksimalt et par tights med korte eller lange bukser over.

To lag er rigeligt. Det er vigtigt ikke at dække sig for meget til omkring ben og hofte, for det skal være meget mobilt.

Fødder

Det er svært med fødderne, for fodboldstøvlen sidder så tæt til foden. Jeg har aldrig gjort ekstra ud over et par gode fodboldstrømper. Du skal ikke tage to par på, det virker ikke bedre. Hvis du har en god træning med meget bevægelse, skal det nok gå.

Læs også: 3 tips til at holde dig varm, kære fodbold målmand

Det kan selvfølgelig være en udfordring for målmændene, der er mere stillestående. Men selvom de skruer en smule op for det varme tøj, er det stadig vigtigt, der ikke kommer for mange lag.