Målmandsskole giver målmænd gode rammer for udvikling

Der skal specifik målmandstræning til, hvis du vil gøre dig gældende i målet. Det kræver nemlig noget helt andet, end at spille på banen.

Målmandstræning skal være sjovt. Selvom der skal mange gentagelser til, mener målmandstræner Louise Cox Thomsen. Foto: Ditte Lilholm

Den sidste uge af juni pilede 243 fodboldspillere rundt på banerne omkring Hørsholm Idrætspark. Højsæsonen for fodboldskoler var netop skudt igang.

Men for 26 af spillerne så de fem dages træning noget anderledes ud, end for flertallet. De var målmænd på målmandscamp.

"Det at stå på mål er en helt anden ting end at stå på banen. Der er bestemte teknikker og færdigheder, som man ikke kan lære på en almindelig fodboldskole," forklarer målmandstræner Louise Cox Thomsen om formålet med skolen.

Målmændene forbedrer sig

Louise Cox Thomsen er tidligere landsholdsspiller, har været målmandstræner de seneste syv år, og det er femte gang, hun underviser på Hørsholm Målmandscamp. Her træner hun spillere i alderen otte til 14 år, og der er en god grund til, at hun vender tilbage år efter år:

"Mange af de her spillere, har jeg haft i fire-fem år, og jeg kan virkelig se, at de forbedrer sig," siger hun.

Som målmand være den bagerste forsvarsspiller, så du skal også kunne spille med fødderne og gå med ud på banen. Og det kræver overblik

Louise Cox Thomsen, målmandstræner

En af gengangerne på Louise Cox Thomsens 2016-hold var 14-årige Johannes Franch Mark, og han er ikke i tvivl om, hvorfor han tager på målmandscamp fremfor på fodboldskole.

"Det her er mit tredje år med Cox, og det er en god måde at holde sig i gang på. Jeg har selv været målmand i fem år, og jeg vil altid gerne blive bedre. Det her er én måde at blive bedre på," siger han.

Målrettet målmandstræning - det er nødvendigt

På Hørsholm Målmandscamp arbejder spillerne med alt fra gribeteknik, faldteknik og indlægstræning til placering og spil med fødderne.

"Som målmand er det ret vigtigt, at du ikke kun fokuserer på hænderne – det kan man godt komme til. Men du skal som målmand være den bagerste forsvarsspiller, så du skal også kunne spille med fødderne og gå med ud på banen. Og det kræver overblik," siger Louise Cox Thomsen.

Derfor er dagene på målmandsskolen også planlagt ud fra, at den enkelte spiller skal få så meget ud af ugens program som muligt.

"Vi laver meget specifik, fælles træning om morgenen, så spiller vi kamp, og sidst på dagen laver vi meget specifik træning for den enkelte. Det kan for eksempel være reaktionstræning eller udsparkstræning, alt efter hvad den enkelte har brug for," uddyber Louise Cox Thomsen.

Og det lader til at være et system, som virker.

"Det er hyggeligt og lærerigt på samme tid. Vi deler det meget op, så det vi laver er meget varieret. Vi laver sjove øvelser om formiddagen og konkurrencer om eftermiddagen," fortæller Johannes Franch Mark og fortsætter:

"Vi får nogle instrukser, og så træner vi bare et kvarter, måske tyve minutter. Vi får allesammen måske tyve bolde, så vi har det i baghovedet og ikke glemmer det. Jeg tror, jeg har forbedret mig mest i sådan noget som ”sliding hand” – at kaste sig til siden og glide hen over jorden efter bolden," siger han.

Få de bedste råd til målmanden

Louise Cox Thomsen har været målmandstræner de seneste syv år, og ved om nogen, hvad der skal til for at blive en god målmand. 

Her får du hendes bedste råd til at blive bedre i målet:

  • Find en målmandstræner og få specifik målmandstræning
  • Fokuser på også at blive god på fødderne
  • Hold fokus, når du er til træning, og få masser af skud og gentagelser