Magnus bliver teknisk bedre på flexfodboldskole

Danmarks første og lige nu eneste flexfodboldskole skal få spillerne – og resten af danskernes – øjne op for det intensive boldspil.

Magnus Svendsen løber mod målet på flexfodboldbanen. Han er på to-dages flexfodboldskole i Esbjerg. Foto: Ditte Lilholm

Det trommer hult over flexfodboldbanerne i Sport og Event Park, Esbjerg. 26 par barneben sparker rytmisk en bold frem og tilbage mellem deres egne fødder, fra inderside til inderside.

Øvelsen er en af de første på DGI Sydvests flexfodboldskole, som er den første af sin slags i Danmark. Og selvom de først lige er gået i gang, er der ingen tvivl om, at børnene godt ved, at det er en anderledes fodboldskole de er på:

”Det er noget specielt. Banen er hegnet ind, så man kan ikke skyde bolden væk. Hver gang jeg spiller ind på banden, kommer bolden tilbage igen,” forklarer Magnus Svendsen på 12 år.

Han har før spillet på flexfodboldbaner sammen med sin familie og er dermed blandt de to tredjedele af skolens deltagere, der er i vante omgivelser på de små kunstgræsbaner med både vægge og loft.

De to dage på flexfodboldskole er Magnus Svendsens supplement til sommerens fire ”almindelige” fodboldskoler, og han kan se klare fordele ved at træne på flexbanerne.

”Det gør spillet sjovere, at man ikke hele tiden skal hente bolden,” siger han.

Meget mere teknik og kondi

Bandespil er en stor del af flexfodbold, og det er en af grundene til, at boldspillet er en effektiv træningsform. Spillet går simpelthen hurtigere.

”Bolden er i spil hele tiden, og spillerne kan ikke slappe af. De er på hele tiden, så flexfodbold er godt for konditionen. Samtidig skal spillerne tænke noget hurtigere. Der er ikke tid til at falde i staver. De står ofte en-mod-en, og det træner deres kreative evner til at drible og finte,” siger Jesper Møller, som til daglig er fodboldkonsulent i DGI, men i dag fungerer som fodboldskoleleder.

Spillerne står ofte en-mod-en, og det træner deres kreative evner til at drible og finte

Jesper Møller, leder af flexfodboldskolen og fodboldkonsulent i DGI

De står ofte en-mod-en, og det træner deres kreative evner til at drible og finte,” siger Jesper MøllerHan har netop sat sine otte til 12-årige spillere – alle drenge – i gang med at træne retningsskift med bolden.

”På en større bane er der mere mulighed for at løbe i en position, men her bliver de tit fanget. De kan ikke altid finde en at aflevere til, så de må klare sig, og det er en god øvelse,” uddyber han.

Derfor bliver flexfodbold også hurtigt et mere teknisk spil, end på de store fodboldbaner, hvor der kan dribles mange meter frem i høj fart, inden fod-færdighederne virkelig sættes på prøve.

Spillerne får virkelig øvet teknikken, for det er de tvunget til. De kommer i mange flere situationer, hvor de bliver udfordret på teknikken. De kan ikke bare sparke bolden op i den anden ende og så løbe efter den,” siger Jesper Møller. Og det er noget, Magnus Svendsen sætter pris på:

”Jeg lærer at spille bolden noget mere. Og når jeg spiller bolden, får jeg den hurtigt tilbage igen. Så jeg ved, at når jeg spiller en medspiller, skal jeg være hurtigt klar igen. Det kan jeg bruge til almindelig fodbold,” siger han.

Ny træningsform til danskerne

Flexfodbold er altså et rigtig godt supplement til fodbold, både når det kommer til teknik og fysik. Men det er også en bred træningsform.

”Det kræver ikke, at du er dygtig til at spille fodbold, men blot at du har lyst til at bevæge dig sammen med andre,” siger Jesper Møller og fortsætter:

”Vi i DGI vil gerne at flere udnytter de fantastiske rammer Flexfodboldbanerne giver, og vi håber, at endnu flere børn og voksne vil benytte banerne i de kommende år”.

Derfor håber han også, at flexfodboldskolen giver spillerne så god en oplevelse, at de tager hjem til deres klubber og spreder budskabet om, at det er en sjov måde at spille bold på. Og det ser ud til at lykkes.

Nye venner på tværs af klubber

På flexfodboldklubben deltager 26 drenge fra ni forskellige klubber, så gennem opvarmingen har alle allerede gjort sig nye bekendtskaber – og begyndende venskaber.

”Når du melder dig til en holdsport, ved du, at du bliver en del af spillet, og børnene finder ret hurtigt hinanden. Magnus er den eneste fra Alslev der er med, og når han kommer hjem gar han så meget mere at fortælle de andre fra klubben om. Han er bare glad,” siger Magnus Svendsens far, Karsten Svendsen.

Man møder nye mennesker og spiller en masse bold

Magnus Svendsen, 12 år, spiller på flexfodboldskolen

Han kigger forbi flexfodboldbanerne efter en ti kilometers løbetur, netop som drengene bliver sluppet løs på banerne efter deres opvarmning.

På en normal fodboldbane foretrækker Magnus Svendsen at spille på midtbanen. Der kan han nemlig både fravriste det andet hold bolden på egen banehalvdel og score i den modsatte ende. Her piler han frem og tilbage mellem de andre spillere, melder til de andre og hviner og puster ligesom sine kammerater.

Inden kampen blev han spurgt, hvad det bedste ved flexfodboldskolen er, og han er ikke i tvivl:

”Man møder nye mennesker og spiller en masse bold.”