Nordjysk boldklub løfter succesfuldt i flok

I Vejgaard Boldspilklub (VB) har man fundet en vej til at få engageret både nogle af de ældre ungdomsspillere og forældrene i håb om, at ildsjælene ikke skal brænde ud. Og så smitter det oven i købet af på medlemstallet.

I Vejgaard Boldspilklub har man succesfuldt fået nogle af klubbens unge spillere til at træne de helt små. Det er med til at aflaste forældrene og dermed klubbens ildsjæle i mere end en forstand. Foto: Jens Oernsholt

Det er ingen smal sag at få en fodboldklub til at køre rundt, når man langt hen ad vejen er 100 procent afhængig af at have frivillige kræfter. Men hvis man løfter i flok i alle aldersgrupper, kan man måske både tiltrække og bevare flere frivillige - og ikke mindst sikre de uerstattelige ildsjæle.

Læs også: Video: Hjertebørn fik fed fodboldoplevelse

Det mener man i hvert fald er vejen frem i Vejgaard Boldspilklub (VB), der ligger i Aalborg. Her har man således knækket koden til at få flere forældre til at tage et nap med.

“I VB har vi oplevet det, som man oplever i så mange andre foreninger: At det er vigtigt at bibeholde trænerne og aflaste de frivillige. Særligt ildsjælene, der ellers risikerer at brænde ud - og så går der en masse viden tabt,” siger Lars Alkert, der er medlem af klubbens ungdomsudvalg.

Han fortæller, at man for nogle år siden begyndte at udtænke nye initiativer, der kunne være med til at aflaste ildsjælene og få engageret flere forældre. Og det har i dag resulteret i, at man sidder med et helt ungdomsudvalg, hvor der er en formand og 7-10 udvalgsmedlemmer med hvert deres ansvarsområde. 

Derudover er der kommet langt flere trænere til holdene, som der oven i købet også er kommet langt flere af. Således har VB succesrigt formået at øge sit medlemstal med hele 50 procent de seneste fem år - fra 532 medlemmer i 2014 til 769 medlemmer i 2019. Og det afspejler sig i alle årrækker.

Lidt om Vejgaard Boldspilklub

Vejgaard Boldklub (VB) er placeret i Aalborg 9000. 

Klubben har eksisteret siden 1925.

Efter en årrække med lidt mere end 500 medlemmer nåede klubben i 2019 op på 769 medlemmer fordelt ud på alle aldersgrupper (0-60+ år).

Klubben er blandt andet gået fra at have en ungdomsafdeling med hold i U9-, U13- og U18-rækkerne til i dag at have et pigehold i alle rækker op til U14 - og et drengehold i alle rækker op til U17.

Vejgaard Boldklub er også gået fra at have en enkelt mand i spidsen for ungdomsafdelingen til i dag at have et decideret ungdomsudvalg med en formand og 7-10 udvalgsmedlemmer.

Vis mere Vis mindre

God varsel, gennemskuelighed og nem start

Men det har krævet flere forskellige tiltag at komme dertil, påpeger Lars Alkert. Han fortæller således, at man startede med at indføre et såkaldt årshjul over arbejdsopgaver, som forældre kunne være med til at løfte i klubben. 

Læs også: Slut med målmandsdrop: Yoga gør unge målmænd til helte

“Det har vi stor glæde af. For vi oplever, at vi kære forældre gerne vil hjælpe, men vi har for travlt med hverdagens sysler. Så vi skal vide besked om, hvad vi skal, i god tid,” siger Lars Alkert og påpeger, at årshjulet er med til at sikre gennemskuelighed for forældrene og effektiv overlevering af opgaverne fra år til år.

“Det beskytter også vores ildsjæle, der slipper for at stå med de store årlige begivenheder alene - for eksempel sankthansaften, der er en reklamesøjle for VB, ligesom sæsonstarten.”

Derudover oprettede man i VB for cirka fem år siden “Velkommen i VB” på klubbens hjemmeside, så forældre til nyankomne unge spillere nemt kan skabe sig et overblik over, hvad det vil sige at være en del af klubben. Herunder hvilke forventninger man har til forældrene, og hvad VB står for.

“Vi har også aktivt sørget for - mig og en håndfuld andre engageret i klubben - at hjælpe dem med at finde rundt i klubben, og hvordan de bruger for eksempel app’en “Kampklar”. For det kan ellers være svært at melde sig ind,” erkender Lars Alkert.

Én af de forældre, der i sin tid lige skulle lande i klubben, er Rasmus Skjoldager Guldbæk, der i dag træner U7. Han fortæller, at da han første gang mødte op med sin søn, lå det ikke nødvendigvis lige til højrebenet at tage trænerpinden.

Læs også: Nye medlemmer kræver ekstra arbejde

"Jeg tror ikke, at vi havde gjort os en masse tanker om det. Jeg var ikke afvisende over for det, men det vanskelige ved at melde sig til så tidligt med sit barn er bare nok for mange forældre, at de ikke ved, om de skal engagere sig, fordi de heller ikke ved, om deres børn stadig vil sporten," fortæller den 31-årige U7-træner. Hos ham hersker der derfor ingen tvivl om, at tiltagene som årshjulet og "Velkommen i VB" gør en forskel.

Unge løver hjælper til

Derudover nævner han også det seneste skud på stammen af initiativer, hvor man for et par år siden oprettede en trænertruppe på godt og vel otte piger og drenge fra klubbens ældste ungdomshold. For et symbolsk beløb på 150 kroner pr. træning står de i spidsen for klubbens yngste på U4-U6, ligesom de fungerer som hjælpetrænere til én eller flere forældre, der træner U7-U11.

Ifølge Lars Alkert er det blot endnu et forsøg på at skabe noget engagement i klubben.

"Vi oplevede, at det var svært at få dem (de ældste ungdomsspillere, red.) til at træde til. De vil jo så meget i den alder. Det, kan vi andre også godt huske, at vi ville. Men de kan sagtens hjælpe en forældre med at træne et U11-hold eller stå for legen på U4-U6, fortæller Lars Alkert, som vurderer, at de også kan aflaste de voksne trænere, der ellers kan blive for presset, hvis de skal nå fra arbejde til at forberede og stille op til træningen inden klokken 17. Her kan “en ung løve” gøre en forskel i mere end en forstand.

"Da 9 ud af 10 forældre arbejder, er der pres på, og de (unge trænere, red.) elsker jo fodbold, og de er bedre til at vise, hvordan man dribler og skabe begejstring blandt de helt små, end vi forældre er. Og børnene synes jo, at de er stjerner," siger Lars Alkert. 

Læs også: Vil du være en god træner, så stil spørgsmål

Det mærker Rasmus Skjoldager Guldbæk, der træner U7 sammen med 15-årige Tobias Munk Madsen, også.

“Han gør en kæmpe indsats. Vi står jo med 20-30 drenge - og det kræver ekstra hænder. Så det er en kæmpe hjælp at have en ung gut, der kommer før og sætter op. Så de her unge kan man virkelig regne med,” siger U7-træneren. Og hans yngre kollega får omvendt også noget ud af det.

“Men får en god dialog med folk og kommer lidt uden for sin comfortzone, fordi man møder nye mennesker og skal stå og snakke over for mange børn og deres forældre. Så det giver meget, erkender Tobias Munk Madsen, der selv spiller U16.

Fem gode råd fra Vejgaard Boldspilklub

  1. Lav et årshjul over arbejdsopgaver i klubben, så der skabes et overblik og sikres en optimal overlevering. Det giver også forældre en god varsel.
  2. Sikre de yngste medlemmer gennem de sociale medier som Facebook, klubbens hjemmeside og det lokale medie samt arrangere “leg bold med unge trænere” for de mindste (U4-U6).
  3. Tag godt imod de nye forældre og hjælp dem med at finde rundt, så det bliver mere overskueligt at tage del. Det er ofte nemmere at sige ja, hvis man bliver spurgt. Men det skal være uden pres.
  4. Spot de unge og få dem engageret - eventuelt med et symbolsk pengebeløb. Det aflaster forældrene.
  5. Væbne dig med tålmodighed. Ting tager tid og kræver ofte ihærdighed.

Vis mere Vis mindre