Pigefodboldskoler giver piger tiltrængt anerkendelse

Piger er under-prioriterede i de danske fodboldklubber, men det kan pigefodboldskoler være med til at rette op på, mener ekspert.

Fodboldpiger vil have fokus på fodbold og fællesskab. Netop det kan pigefodboldskoler give. Foto: Nils Rosenvold

Drenge er vigtigere end piger. Eller rettere; sådan oplever 40 procent af de danske fodboldpiger, at verden ser ud i deres klubber. Og det har indflydelse på lysten til at spille fodbold, fastslår undersøgelsen Pigernes Stemme, som DBU offentliggjorde for nylig.

To ud af tre piger får nemlig mindre lyst til spillet, når de ikke får lige så meget opmærksomhed som drengene.

Én måde at prioritere pigerne er at tilbyde rene pigefodboldskoler, og det kan faktisk være en rigtig god idé.

"Der vil uden tvivl komme flere piger - og især flere af dem, der ikke har så mange eller så gode fodboldfærdigheder. Pigerne kan hermed få fodboldkapital, som vi kalder det, og en anderkendelse blandt kammerater og familie," siger Laila Susanne Ottesen, som forsker i idrætssociologi og fodboldkultur ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Fællesskab og fodbold er vigtigt

DBU's undersøgelse konkluderer, at især sociale arrangementer i fodboldklubberne er vigtige for pigerne. Og det er netop her, fodboldskolen bliver vigtig.

"Pigerne kan netværke og danne et fællesskab, der støtter dem i mange af hverdagens situationer," forklarer Laila Susanne Ottesen og fortsætter:

"Der kan selvfølgelig også opstå konflikter - dette er uanset køn, men det er jo så op til trænerne at lære pigerne at tackle disse."

Men det er ikke kun venindehygge, der er vigtigt for pigerne. Det handler trods alt om fodbold, og fodboldpiger vil - ligesom fodbolddrenge - også lære noget, når de trækker i træningstøjet.

"Vores datter skal på pigefodboldskole, fordi hun gerne vil være et sted, hvor der er fokus på at spille fodbold - og ikke så meget fokus på  drenge og piger," siger Marianne Møller, hvis 10-årige datter skal på pigefodboldskole for andet år i træk.

Hun fortsætter:

"Hun gider ikke de der vitser og nedladende bemærkninger om, at være en pige der spiller fodbold. Hun elsker bare at spille fodbold, så hun vil bare gerne være sammen med andre piger, der gerne vil spille bold.

Investering i pigerne

En pigefodboldskole er en investering i fodboldpigerne, og ifølge Marianne Møller, kan det tydeligt mærkes.

"Min datter fik super meget ud af pigefodboldskolen sidste år. Der var et rigtig godt fællesskab, og hun lærte en masse gode finter. Det var sjovt og meget varieret, og der var nogle rigtig gode trænere," fortæller hun om oplevelsen.

Men fodboldskolen kan ikke stå alene. Den skal være en del af indsatsen for at skabe plads til piger i fodboldklubberne.

"Pigerne er underprioriterede i deres klubber, så pigefodboldskoler kan måske være med til at tiltrække og fastholde flere piger - hvis ellers klubberne ikke bare kører videre med, at underprioritere pigerne igen, når det bliver hverdag," siger Laila Susanne Ottesen.

Faktisk har hun svært ved at få øje på ulemperne ved pigefodboldskoler, hvis de vel at mærke bliver afviklet på lige fod med de traditionelle fodboldskoler.