Seriøs hyggebold tiltrækker unge

De stoppede til fodbold, fordi tonen blev for hård. Sammen har de genfundet lysten til at spille i deres helt egen klub: FC Falster. Og spillerne strømmer til.

Deres klubhus står på hjul. Det er en gammel campingvogn, hvor regnen trænger igennem det møre loft og vinden hyler i de utætte vinduer. Men det er deres!

"Det vigtigste er, at vi har et sted at mødes, og den her campingvogn er vores nu. Det er fællesskabet i og omkring den, jeg kommer herud for. Og selvfølgelig fodbolden," siger Malthe Guldborg Hansen på 14 år.

Ham og hans kammerat, Mads Bonde, havde ellers lagt fodboldstøvlerne på hylden. Det var ikke længere sjovt at spille, for tonen var hård fra både spillere og træner, og ambitionerne på drengespillernes vegne tårnhøje. Men så begyndte en drøm at spire hos de to og deres kammerat, Daniel Christiansen.

"Vi ville lave et hold for os, der kan lide at spille fodbold og hygge os. Os, der vil være en del af et fællesskab. Og det er vi lykkedes med, for i FC Falster snakker alle med hinanden, og der er ikke nogen, der er udenfor," siger Malthe Guldborg Hansen.

Glæden ved bold er i centrum

I dag træner den nyetablerede forenings U13 og U16 drenge hver onsdag på det gamle stadion i Nykøbing og tager til kamp i weekenden med syvmands- eller 11-mandsholdet. Her er der ikke noget første og andet hold, spillerne bestemmer selv, hvad de spiller. Den model har givet drengene fodboldglæden tilbage:

Jeg var 11, da jeg stoppede, fordi det var for seriøst

Mads Bonde, 15 år

"Der var et første-, andet- og tredjehold. Og når man så var på 3. holdet, og man blev set ned på for ikke at være blandt de gode, og man fik skældud af træneren for at lave fejl, så var det ikke sjovt. Jeg har altid elsket at spille fodbold, det var bare konkurrencen, jeg ikke gad," siger Mads Bonde på 15 år.

Mosekarlene blev født

Det, der fik de tre drenges idé om et hyggehold til at spire, var, da Daniels far, Brian Christiansen, prikkede til, om ikke drengene skulle ud og trille lidt bold igen. Bare en enkelt dag og uden høje ambitioner. For som han siger:

"Jeg er far til Daniel, som tidligere har spillet fodbold, og jeg kendte Malthe og Mads og vidste, at de var nogle gode drenge, som var gode til at spille fodbold. Hvor blev de lige af? Dem skal vi have i gang igen."

Derfor arrangerede de en træningskamp, som kun gjorde dem sultne efter mere. Nu skulle drengene for alvor på banen. 

Jeg skubbede lidt til dem dengang, men så har drengene selv kørt det videre. De unge kan sgu noget

Brian Christiansen, manager og træner i FC Falster

Første kamp blev spillet 2. september 2021. I dag er de 30 drengespillere på holdet og 90 medlemmer i foreningen. 

"Folk laver stadig sjov med os og kalder os FC Mosekarlene. Det startede med, vi selv kaldte os det, fordi vi skulle ud og mose, men det har folk så grint af. De har også grint af os og sagt: 'Nåå ja, I skal jo ud og spille hyggebold.' Men det rører mig ikke, for jeg vil langt hellere træne hyggebold end at tage det så seriøst, som de gør," siger Malthe Guldborg Hansen.

Husk klubbens DNA

FC Falster har i den grad pustet liv i mange unges spilleglæde. Også så meget, at et par stykker pludselig efterspurgte mere træning og flere udfordringer. Her måtte klubben efter grundige overvejelser henvise til byens anden klub.

"Vi bliver nødt til at huske på, hvem vi er. Klubbens DNA er, at de ikke skal spille flere gange om ugen. Så det er fint, at de finder det, de søger i en anden klub," siger Brian Christiansen.

Det vigtigste for klubben og drengene er, at kammeratskabet og glæden ved spillet fylder. Derfor var de også særligt opsøgende, da en kammerat pludselig meldte afbud.

"Vi har en kammerat, som ikke troede, han var god nok. Vi pressede ham ikke, men vi spurgte ham, om ikke han kom med ud og trænede eller så på eller bare hang ud sammen med os. Vi er alle gode nok," siger Malthe Guldborg Hansen.