Slut med homofobi i sport: 750 skoleelever i Randers deltog i #Gamechanger-event
8. november stod Idrættens Regnbuekoalition, Randers FC og Randers Teaterforening for en vigtig temadag på Cepheus Park, hvor 750 elever fra 8.-10. klasse lærte om god kultur og sprog i idrættens fællesskaber.
”Glæden ved idræt, glæden ved fodbold, er jo ikke knyttet til køn eller seksualitet. Så det skal jo ikke være hindringen for, om man føler sig velkommen i klubben, i fællesskabet, eller ej.”
Sådan sagde Randers Kommunes borgmester, Torben Hansen, i sin tale til de fremmødte skoleelever, trænere og ledere på Cepheus Park, hvor Randers FC har hjemme. Han understregede derpå, at idræt skal være for alle, kunne rumme alle, uanset køn og seksualitet.
Og netop de ord udgør den grundlæggende søjle i projektet #Gamechanger, som Idrættens Regnbuekoalition løfter. Koalitionen består af DGI, DIF, DBU, DHF, Spillerforeningen, Pan Idræt, Amnesty International og Institut for Menneskerettigheder. I 2022 har over 50 foreninger på tværs af Danmark arbejdet med at fremme samtalen om god tone, fælles værdier og respekt for hinanden. Homofobi hører ikke hjemme i idræt, og det budskab satte koalitionens parter en tyk streg under den 8. november.
LGBT-udfordringer i idrætten
Randers Teaterforening havde taget initiativ til at koble Randers FC og #Gamechanger sammen i deres række af temaarrangementer med overskriften ”Køn, sport og seksualitet”. Dagen bød på oplæg og paneldebat, hvor flere af Regnbuekoalitionens parter var repræsenteret på scenen.
Randers FC’ sportsdirektør Søren Pedersen og Randers FC-spiller Frederik Lauenborg var begge klare i mælet omkring homofobi i især fodbold. Lauenborg satte desuden sin autograf på #Gamechangers regnbuebolde og Randers FC-trøjer til vinderne af dagens Kahoot-quiz, der testede de fremmødtes viden om køn, seksualitet og LGBT-udfordringer i idrætten.
Christian Bigom, formand for Pan Idræt – Danmarks største forening for LGBT+ – fortalte også under et interview om homofobi i sport, og hvordan Pan Idræt arbejder for at ændre kulturen. Herefter var Pan Idræt Fodbolds Peter Mejlvang på scenen for at fortælle sin personlige historie om at føle sig uden for fællesskabet i det almene foreningsliv og derfor stoppe som aktiv.
Der var gennem dagen et stort engagement fra salen, ikke mindst i forbindelse med Kahoot-quizzen, der prikkede til de unges konkurrence-gen og nysgerrighed. Samtidig fungerede svarene som vigtige data for #Gamechanger-projektet fremadrettet, der skal fortsætte under Idrættens Regnbuekoalition de næste tre år med støtte fra Kulturministeriet.
Landsdækkende kampagne
Tidligere på efteråret lancerede #Gamechanger en landsdækkende kampagne, der havde en række store sportsnavne i front. Her blev der tydeligt sagt fra ift. homofobi i idræt, og navne som Joakim Mæhle, Sandra Toft, Lisa Gjessing, Pernille Harder og Henrik Møllgaard gik forrest med budskabet om tolerance og plads til alle.
Kampagnen fik stor opmærksomhed i hele landet, ikke mindst fordi mange af de største klubber herhjemme har meldt sig under #Gamechanger-regnbueflaget: F.C. København, Ajax København, Frederiksberg Boldklub, Kjøbenhavns Boldklub (KB), Skanderborg Håndbold, IK Skovbakken Basketball m.fl.
Fakta
Læs mere om projektet på www.blivgamechanger.dk
Projektet #Gamechanger er støttet af Kulturministeriet og Idrættens Regnbuekoalition, som består af: DGI, DIF, DBU, DHF, Spillerforeningen, Pan Idræt, Amnesty International og Institut for Menneskerettigheder.