Ukrainske børn dribler sig glade hos ASA Fodbold

I ASA Fodbold skaber ugentlige træninger stjernestunder for børn på flugt. Mens krigen raser i Ukraine, giver boldspil på plænen midt i Aarhus smil på læben og et strejf af normalitet.

Fjollerier, fløjtelyde og friske boldspark. Den ugentlige, nystartede træning ligner almindeligheder i en dansk fodboldklub – og dog. Sprogbarriere og vidstrakte fagter røber, at det er 25 ukrainske flygtningebørn, der er samlet i en stund, hvor tanker kan fordufte, og glæden ved nuet brede sig til alle kroppens celler.

”Som fodboldklub er vi lykkes med at reagere hurtigt på et behov – og at få et projekt op at stå med fællesskabets kraft. Menneskeligt lykkes vi med at skabe glæde og frirum blandt nogle, der står i en ufattelig svær situation,” fortæller Maibritt Bjerrum, medinitiativtager og bestyrelsesmedlem, ASA Fodbold.

ASA Fodbold har fået bevilliget knap 20.000 kr. fra Lund Fonden til projektet. Pengene er bl.a. brugt på 30 fodbolde, 30 overtræksveste og 32 drikkedunke, så børnene har deres eget sæt.

Fodbold er et universelt sprog

ASA Fodbolds 4 råd til dig, som overvejer et lignende initiativ:

  1. Spring ud i det! Det mislykkes sjældent, når man har intentioner om at gøre andre det godt.
  2. Inddrag medlemmer og deres forældre. Det giver flere hænder og skaber sammenhold på tværs.
  3. Hav fokus på hyppig og klar kommunikation til alle i og uden for foreningen.
  4. Undersøg, om der er hjælp at hente i puljer og fonde.

Da nyheden om uroligheder i Ukraine fyldte avisforsiderne, drøftede ASA Fodbold’s bestyrelse straks, hvilke muligheder klubben har for at bidrage. Kort efter stod ukrainske familier, der var indlogeret på århusianske flygtningecentre, med en løbeseddel i hånden. Og siden midten af april har børn i alderen 5-13 år to gange ugentligt snøret støvlerne til halvanden times leg og driblerier.

”Det er gået over alt forventning. Også selvom vi ikke snakker samme sprog. Vi taler lidt engelsk og peger i forskellige retninger. Ofte er én af klubbens to russisktalende trænere til stede, men det har faktisk aldrig været en udfordring. Fodbold er jo et universelt sprog,” fortæller Maibritt Bjerrum.

Initiativets langsigtede mål er at hjælpe til god integration blandt de flygtninge, der bliver i Danmark. For Maibritt Bjerrum er børnenes glæde den altoverskyggende drivkraft. For når bolden er i fokus og pulsen galoperer, er det nemmere at glemme, at der er over 1.500 kilometer hjem.

ASA Fodbold løfter i flok

Interessen for initiativet har været enorm. Både blandt de fodboldglade ukrainere, men også medlemmer og forældre har vist stort engagement. I klublokalet står der poser propfulde af fede fodboldtrøjer og lynhurtige støvler, som er doneret til dem, som mangler.

Det er helt sikkert et projekt, vores klub har samlet sig om. Der er rigtig mange, der giver en hånd med. Allerede det første døgn fik jeg 20-30 henvendelser fra nogen, der tilbød hjælp med træning.

Maibritt Bjerrum

Mens børnene sparker til bold, stimler de ukrainske mødre sammen i cafeteriaet. Bestyrelsen stræber efter at få dem væk fra banen, så sport og venskaber alene kan være i fokus. Tilbage i cafeteriaet skinner klubbens hjælpsomhed atter igennem. Her breder kaffeduften sig ved bordene til medinitiativtager og bestyrelsesmedlem Jesper Emborgs oplæg om skat og jobmuligheder.

Mere end bare sport

”Målet er, at børnene kan se muligheder i samfundet ud over at skulle arbejde og gå i skole. Vi vil også gerne støtte spillerne i andre fritidsinteresser, de har hjemme i Ukraine. Vi har fx hjulpet et par af dem ind i skyde- og danseforeninger,” fortæller Maibritt Bjerrum.

Fodbold er naturligvis holdets afsæt, men ASA Fodbold har også et stort ønske om at skabe fællesskab og glade oplevelser uden for banen. Det sociale aspekt er i fokus, når klubben fx sørger for sponsorerede billetter til en AGF-kamp eller serverer grillpølser foran klubhuset en solrig majaften.

Projektet løber frem til november i år, hvor børnene skal integreres i træning med jævnaldrende. Faktisk er to drenge allerede hoppet med på et af klubbens almindelige hold. Mens udsigten til fred i Ukraine er sløret, skaber ASA Fodbold stjerneklare håb om, hvad livet i Danmark tilbyder.

Har du og din forening brug for sparring til opstart af hold for særlige målgrupper?

Jane Østergaard, konsulent med ansvar for Børns bevægelsesglæde og sociale indsatser, er altid klar til at rådgive jer. Kontakt hende på jane.oestergaard@dgi.dk eller 20 21 84 18.