Yes – det er så fedt at komme på græs

Grønt græs. Glidende tacklinger. Det er noget helt særligt for både fodboldspillere og trænere, når udendørssæsonen starter i april.

Med en fodboldtræneruddannelse i bagagen er starten på udendørssæsonen endnu mere særlig for fodboldtræner Nikolaj Faber. Foto: Bent Nielsen (arkivfoto)

Det har kriblet i fodboldbenene hele vinteren, og nu er det nu. I april tager fodboldspillerne fat på udendørssæsonen. Selvom der er kunstgræsbaner mange steder, og selvom mange spiller fodbold indendørs i vinterhalvåret, så er det noget helt særligt ved at komme på græs.

”Det at komme ud og løbe på græsset, trykke knopperne ned i det og lave glidende tacklinger. Det har du glædet dig til hele vinteren,” siger Nikolaj Faber.

Han er 35 år og har spillet fodbold i 30. Og så er han fodboldtræner for U7 i ØBG ved Silkeborg og talenttræner for U10 i SIF. 

Har taget DGI’s nye fodboldtræneruddannelse

Mens fodboldstøvlerne har været i vinterhi, har Nikolaj Faber taget DGI’s fodboldtræneruddannelse. En helt ny udgave af uddannelsen, der har kørt som et pilotprojekt.

5 gange har han kørt til Hørsholm i Nordsjælland for at få teori og praktisk træning.

”Det er enormt fedt. Med kurset har der åbnet sig en helt ny fodboldverden for mig. Jeg har bl.a. fået ny viden om motorik og aldersrelateret træning,” siger Nikolaj Faber.

Ny viden om det at være træner

Han startede som fodboldtræner, da hans drenge begyndte til fodbold, og som træner har han altid lagt vægt på, at ungerne skulle have det sjovt.

Kurset har givet ham en ny tilgang til det at være træner.

”Jeg har fået langt større viden om, hvad der er hensigtsmæssigt i forhold til børnenes alder, og hvordan de kan lære bevægelser på nye måder,” siger Nikolaj Faber.

Gentagelser er godt – det er en træningsplan også

De nye input fra træneruddannelsen gør starten på udendørssæsonen endnu mere særlig. Nikolaj Faber har bl.a. set fidusen i at planlægge foråret og lave en træningsplan for sine hold.

Før han tog uddannelsen skulle der ske noget nyt hver gang til træning, for han syntes, at børnene skulle udfordres.

”Men jeg har lært, at gentagelser og genkendelighed er vigtigt for den aldersgruppe, jeg har. De skal have tid til at fordybe sig, og så kan du putte mere på øvelserne senere hen,” siger Nikolaj Faber.

Fællestræning på græs med pølser og juice

I ØBG er der træningsstart på græs 1. april, hvor der er fællestræning for alle hold, når banerne åbner. Her byder klubben på en pølse og juice for at skyde udesæsonen af sted.

”Alle er glade. Vi nyder at komme i gang igen. Det er ligesom at se køerne danse, når de kommer på græs,” siger Nikolaj Faber.