Futsal sætter gang i børn og old-boys

Bork KF inviterede til futsal-kursus for at sætte gang i benene op til udendørssæsonen. Og det lykkedes i dén grad.

Erik Lorentzen instruerer til futsalkursus i Bork. 40 voksne, såvel som unge og børn brugte dagen på masser af bold og konditionstræning. Foto: Privatfoto

I Bork er man ikke bange for at prøve noget nyt. Der skulle ske andet end traditionel fodbold til, men samtidig skulle der forberedes til udendørssæsonen. Og derfor blev der holdt futsal-kursus for alle interesserede.

Godt 40 børn, unge og voksne deltog, og de gik derfra svedige og trætte, men med et stort smil på læberne.

Kim Skoven er fodboldtræner for U8 og U9 i Bork og deltog på kurset. Han fik meget ud af det og har efterfølgende taget futsal med til den ugentlige fodboldtræning:

”Jeg kan bestemt bruge kurset i mit daglige virke som fodboldtræner, og ungerne har faktisk taget rigtig godt imod det. De kommer selv og spørger, om de ikke snart skal spille det der igen, ” griner Kim Skoven.

Futsal skaber succesoplevelser

Erik Lorentzen var underviser på futsal-kurset i Bork og har undervist i Futsal i godt et år.

Futsal er et sjovt spil med et godt læringsperspektiv, for man kan få rigtig dygtige fodboldspillere ud af det

Erik Lorentzen, kursusinstruktør i Futsal

”Futsal er et sjovt spil med et godt læringsperspektiv, for man kan få rigtig dygtige fodboldspillere ud af det – både fordi futsal spilles, mens der er pause i traditionel fodbold, men også fordi bolden behager spillerne, da den ikke hopper væk. Så man får flere succesoplevelser, ” fortæller Erik Lorentzen.

I futsal er bolden tungere end en normal fodbold og kan derfor ikke hoppe. På den måde tvinges spillerne til mere spil og til at træne teknik på det niveau, man befinder sig på. Derfor er futsal et godt læringsspil, især for børn.

Og både Erik Lorentzen og Kim Skoven bemærkede da også en af drengene, der var med på futsal-kurset, og som ikke var vant til at spille fodbold.

”Det var tydeligt, at han ikke var vant til at spille fodbold, og man tænkte ’puh, hvordan går det lige for ham´, men han fangede den bare med det samme, og siden har han faktisk spillet fodbold. Så jeg kan se, at futsal giver en bedre håndtering og føling med bolden, ” siger Kim Skoven. 

Alle kan være med

Til futsalkurset i Bork dukkede både helt unge spillere op, garvede oldboys og også nogle, der aldrig havde spillet fodbold før.

”Der var tre piger i 30-40-års alderen med, og en af dem havde aldrig spillet fodbold før, men alle syntes, det var rigtig skægt. Vi fik alle rigtig meget ud af kurset, og vi vil faktisk prøve, om vi kan starte et futsal-hold op her i Bork. Det kunne være fantastisk, ” siger Kim Skoven.

For Erik Lorentzen spiller fællesskabet også en stor rolle i futsal, og han lavede derfor flere øvelser under kurset med fokus på fællesskab og koordination.

”Jeg lavede en øvelse, hvor de skulle drible med bolden rundt i hallen for så på mit fløjt at stoppe bolden med sålen og lave to klap i hænderne – og det skal de helst gøre på samme tid. Der er mere koordination i det, end man lige tror, og det får ofte folk til at smile og grine, når det ikke lige lykkes at koordinere arme og ben. Der er også et fællesskab i at skulle klappe samtidig, da man skal lytte til hinanden, ” siger Erik Lorentzen.

Under opvarmningen har Erik Lorentzen stor fokus på det legende element og at have det sjovt. Og da futsal stammer fra Brasilien, bruger han også altid brasiliansk musik under opvarmningen for at skabe den rette stemning i hallen.

Futsal er som chokolade og giver god kondition

For både Erik Lorentzen og Kim Skoven er der nogle elementer ved futsal, der bringer tankerne hen på chokolade og giver endnu bedre kondition end almindelig indendørs fodbold.

Faktisk sammenligner Erik Lorentzen futsal med sloganet fra chokolademærket Rittersport:

”Jeg har det lidt på samme måde, som man siger om Rittersport: Kvadratisk, praktisk, god. Med futsal plejer jeg bare at sige: teknisk, taktisk, praktisk og fantastisk,” siger han og uddyber:

”Teknisk er det helt forrygende, for du har fokus på at spille i små rum hele tiden, så du bliver presset til at øve din teknik på det niveau du er på, og bolden behager dig. Taktisk; der er meget taktik i, hvordan man flytter sig og laver rum på banen, hvordan man står defensivt og offensivt. Praktisk; hvis man kigger ude i foreningerne, kan man spare en masse haltimer på at sætte bander op. Fantastisk; den legende tilgang til spillet, og at det nogle gange kan handle lige så meget om at lave en tunnel som at score mål, det, tror jeg, mange synes, er fantastisk sjovt.”