Freestyle: Sådan laver du "sit-downs"

Sådan kommer du i gang med at jonglere med en bold – mens du sidder ned!

Sit down er den kategori inden for freestyle, som kræver mest teknisk kontrol. Man kan lave alt, så længe man befinder sig på jorden. Det siger den tidligere danmarksmester og formand for Danish Football Freestyle Community, Lars Munck.

"Sit down er kontrol. Du skal forsøge at holde bolden på fodsålen eller skinnebenet, og så samtidig få bolden rundt i de her glidende bevægelser," siger han.

Man kan også bruge ryggen eller hovedet - eller alle kroppens andre dele - til at jonglere med. Så selv om man sidder ned kræver ”sit downs” en enorm selvkontrol og balance.

"Når man så mestrer de tre kategorier inden for freestyle, uppers, lowers”, og sit down, kan man sætte dem sammen. Så kan man lave det, der hedder en transition, som er en overgang fra for eksempel siddende til stående, hvor man uden at jonglere skal have bolden op til uppers og så ned til sit down igen," siger Lars Munck.

Stor efterspørgsel

Freestyle er en reletivt ny sport i Danmark, som på få år er blevet meget populær. Lars Munck har sammen med sin kammerat Simon Atli, været med til at opbygge kulturen og brede sporten ud herhjemme.

"Vi oplever et behov for, at folk gerne vil samles og træne. Hver gang vi tog initiativ til noget, kom der mange," fortæller Lars Munck.

I 2011 startede de deres facebookside, og i 2013 stiftede de foreningen Danish Football Freestyle Community.

Hvis du er interesseret i at begynde at freestyle mere end bare hjemme i haven, så har Danish Football Freestyle Community ugentlige træninger i København, Aalborg, Odense, Aarhus og Vordingborg. I skrivende stund prøver de også at få oprettet træning andre steder i landet.

Blandt deres medlemmer er landsholdspiller i freestyle Jeppe Wismann, og i videoen kan du se ham undervise 12-årige Mikkel i forskellige  sit down-tricks, som du også kan prøve kræfter med derhjemme.