'Legenderne' finter sig til finaleplads i Danish Street Cup 2016

70 unge kæmper om titler og billetter til finalen i Danish Street Cup 2016 på Banegårdspladsen i Skjern.

På en blæsende eftermiddag, hvor solen kæmper sig vej gennem regntunge skyer, brager reggae-musikken ud i højtalerne. Der er stillet op på Banegårdspladsen i midtbyen i Skjern.

Byens handlende sender nysgerrige blikke mens de passerer graffitimalere og unge mennesker, der dribler og jonglerer med deres fodbolde. 70 drenge og piger er samlet til Danish Street Cup. Her skal de kæmpe om de eftertragtede pladser til finalerne på Rådhuspladsen i København til september.

”Her er nogle fede rammer. Det er ikke alt for stort, og her er kun en bane at spille på. Det skaber en god stemning, og folk er mere samlet end sidste år i Holstebro, hvor der var to baner, og kampene blev afviklet meget hurtigt, ” siger Rasmus Christensen, Klubmedarbejder og fodboldtræner i Ringkøbing Skjern Ungdomsskole (RISKUS).

Dagen arrangeres af DGI Vestjylland i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune, RISKUS og Den danske Design og Håndværksefterskole (DHE) i Skjern.

”Det er et superfedt arrangement, hvor vores elever hygger sig og samtidig har mulighed for at få prøvet nogle ting af – både på fodboldbanen, men også på graffiti-væggen, hvor flere af vores nuværende og tidligere elever udfolder sig, ” fortæller Otto Pilgaard, souschef på DHE.

På DHE har de mange kreative fag, også flere med fokus på street. Og elever på skolens populære Urban Art-linje er taget med til Danish Street Cup, hvor de kreerer flotte graffiti-malerier, som tilskuerne imellem kampene kan gå forbi og kigge på eller slænge sig i sækkestolene og følge med, mens de maler.

Tætte kampe

Netop som solen bryder frem fløjtes første kamp i Danish Street Cup i gang mellem Mejetærskerne og Team Fabricius, og det står hurtigt klar, at Mejetærskerne har styr på modstanderne. De vinder overlegent 6-1. Men det er også et U15hold, der møder U13.

Herefter møder Pallesens drenge RISKUS-drengene i en ligeværdig kamp med mange finter og hurtige fødder.

”En tæt, tæt kamp, der ender med en sejr til RISKUS-drengene, ” lyder det fra Martin Kjærgaard fra DGI Underground, der kommenterer kampene og panna-turneringerne, som de afvikles.

I pigerækken skal DHE1 spille mod DHE2. DHE stiller med flere hold i både drenge- og pigerækkerne og har support på sidelinjen fra flere af skolens elever.

”Kom så piger. SKYD”, råber Lene Østergaard, lærer og fodboldtræner på DHE, hvorefter der lyder et stort suk fra sidelinjen. Bolden går ikke i mål.

Selvom man går på samme skole og er gode kammerater, bliver der ikke holdt igen, når der spilles.

Fokus på teknik

Som kampene skrider frem, er tilskuerne vidne til, hvor vigtig teknik er i street fodbold, sammenlignet med almindelig fodbold på græs. Og siden banen der spilles på ikke dækket af et blødt græstæppe, er der kontant afregning, hvis man falder. Her rammer man fliser og brosten.

Det er sjovt at spille, for man kan bruge banderne, og samtidig er der mere teknik i stedet for løb op af banen. Og man kommer mere i nærkamp, særligt i hjørnerne

Line Aarhus, Legenderne

”Med dette underlag tvinges spillerne til at være teknisk dygtige og spille sig op af banen, i stedet for at lave en glidende tackling eller tyre bolden afsted. Det scorer man ikke på, ” Siger Ole Schmidt, fodboldkonsulent i DGI Vestjylland og medarrangør af stævnet.

Det er altså udfordrende at spille street fodbold. Og heldigvis også underholdende:

”Det er sjovt at spille, for man kan bruge banderne, og samtidig er der mere teknik i stedet for løb op af banen. Og man kommer mere i nærkamp, særligt i hjørnerne, ” siger Line Aarhus, der spiller på U16-holdet Legenderne.

Panna-turnering

De tekniske færdigheder kommer også fodboldspillerne til gode i den lokale panna-turnering. Her spiller man en-mod-en på en lille bane. Hver kamp varer tre minutter, og sejren går til den med flest mål - eller dem der laver en såkaldt panna; en tunnel, hvor bolden sendes mellem benene på modstanderen.

I U16-turneringen for piger står finalen mellem Line Nørgaard og Line Aarhus, som begge spiller på holdet Legenderne. Kampen bølger frem og tilbage med scoringer i begge mål. Øjnene er konstant rettet mod bolden. Hurtige fødder.

Pludselig lyder et kæmpe ”JAAA” og straks efter ”undskyld undskyld det var ikke meningen” fra Line Aarhus, da hun laver en panna, og Line Nørgaard må se sig slået af sin veninde.

Spændende finaler

I U16-pigerækken skal Legenderne spille mod DHE i finalen. Fra start bliver der lagt pres på fra Legenderne. Der er høj intensitet, mange boldberøringer. Mål. Line Aarhus fra Legenderne scorer til 1-0. Og der går ikke længe, før Charlotte Skoven scorer til 2-0.

DHE er presset i bund, og spillet foregår primært på deres banehalvdel. Line Nørgaard hugger bolden af sted, men bolden ryger ud igen til en DHE-spiller, der bliver presset ind i hjørnet af Emma Ørbæk fra Legenderne. Det lykkes hende at vriste bolden fra DHE og lægge den op til Line Aarhus, der skyder den i kassen. 3-0.

Al spil foregår nu oppe ved DHE’s mål. Kort efter scorer Charlotte Skoven til 4-0.

”Kom så, ik’ falde tilbage”, råber Caroline Dalgas fra udskiftningsbænken.

Kort efter erstatter hun Charlotte Skoven, som må ud med krampe i foden.

Line Nørgaard er igen tæt på at score, og kort efter scorer Line Aarhus sit tredje mål - stillingen er 5-0. DHE’s spillere kæmper indædt for at reducere, og deres kammerater gør hvad de kan for at heppe fra sidelinjen.

Hvor er det fedt, så skal vi til København

Pigerne fra Legenderne

Men de må til sidst se sig slået med 6-0, da Line Aarhus lægger en bold op til Line Skoven, som scorer sikkert. Kampen fløjtes af, og Legenderne jubler.

”Hvor er det fedt, så skal vi til København, ” griner og råber Legenderne i munden på hinanden.

De fem piger på holdet kommer fra Skjern, Varde og Tarm og kender hinanden på kryds og tværs fra fodbold.

”Vi kendte ikke alle sammen hinanden i forvejen, men vi har det rigtig hyggeligt, og det var fedt at prøve noget anderledes end normal fodbold, ” siger en storsmilende Line Aarhus.

I U17drenge-finalen spiller RISKUS 10erne 2 mod DHE i en yderst spændende og ligeværdig kamp. DHE vinder efter 8 intense minutter kampen med 3-2.

I U13/15drenge-finalen vinder RISKUS-drengene over Mejetærskerne. Dermed sikrer de sig, ligesom sidste år, en finaleplads i København til september. Sidst havde holdet en bronzemedalje med hjem.