Ultra Tørret Street

DR Ultra og tv-vært Emil Wilk er gået i lære hos drengene fra Copenhagen Panna House for at lære de vildeste boldtricks. Se programmet og gør dem kunsten efter.

Drengene fra Copenhagen Panna House lærer TV-vært Emil Wilk de vildeste street-tricks i programmet Ultra Tørret Street. Foto: DR Ultra

"Tørret er fodboldlingo for at tage røven på en modstander. Den ultimative tørring er at lave tunnel," siger TV-vært Emil Wilk. Og lige netop tuneller er drengene fra Copenhagen Panna House eksperter i. 

Panna er nemlig et street soccer spil, der handler om teknik og boldkontrol. Spillerne udfordrer hinanden én mod én på en lille bane med banter, og så handler det om at være hurtig på fødderne. Der gives point for scoring, men laver du en panna - en tunnel - på din modstander, vinder du uanset stillingen. 

Derfor er Emil Wilk gået i lære hos drengene i programmet Ultra Tørret Street, og han er ikke så lidt begejstret for sine unge læremestres kunster med en fodbold: 

"Det der er så fedt ved streetprogrammet, er at jeg lærte så mange tricks til at lave tunnellen," siger han.

Rollemodeller

Ultra Tørret Street kører på DR Ultra frem til årsskiftet, og i hvert af de i alt 11 afsnit lærer Emil Wilk nye kunster af en håndfuld drenge, der har taget Panna, Street Soccer og Freestyle til et helt andet niveau.

"De er valgt ud, fordi de er mega seje. Egentlig er programmet et portræt af drengene, for de er nogle mega rollemodeller," forklarer Emil Wilk om sine unge læremestre.

Blandt drengene er 13-årige Frank Jobarteh. Han har spillet Street Soccer og Panna i fire år, og begyndte med det for at få mere solo-tid med bolden.

"Jeg kan godt lide at have bolden meget for mig selv. Når man spiller panna, bestemmer man jo sine egne moves hele tiden. Det handler om hvor god man kan være overfor sin modstander. Og når man vinder, kaster man lige et håndtegn." forklarer han.

I det hele taget synes Frank Jobarteh, at panna er mega fedt, og det er også fedt at dele med Emil Wilk og dem, der ser Ultra Tørret Street.

"Så kan de også lære at spille panna og have det sjovt med tricksene," siger han.

Panna vs. 11-mands

Copenhagen Panna House blev inviteret til at være med i TV-programmet, som er blevet til på opfordring fra DGI Underground.

"DGI har taget initiativ til at fortælle om street fodbold, og vi vil også gerne sprede street fodbold og profilere vores drenge. Det giver dem en masse selvtillid at være med i programmet, og de er med til at inspirere en masse andre," siger Suell Osmani, som er en af mændene bag Copenhagen Panna House.

Han træner med Frank og de andre drenge til hverdag og forklarer at træningen i Copenhagen Panna House er meget forskellig fra almindelig fodbold - men at street træning kan veksles til regulære trumfkort på fodboldbanen:

"Vi spiller både Panna og street-fodbold i Copenhagen Panna House, og vi deler ikke op i hold. Alle kan møde hinanden, og man træner det, man har lyst til på dagen; om det så er freestyle tre-mod-tre eller panna," fortæller han og fortsætter:

"Vi har nogle af de bedste teknikere i hele landet i Panna House, og vi tilbyder en masse tekniske øvelser - jo flere boldberøringer, des bedre bliver du, og de mange tekniske detaljer, kan du tage med ud på den store fodboldbane."

Mellem sport og kunst

For Emil Wilk var forskellen på 11-mands- og streetkulturen afgørende for, at han lavede programmet. For efter hans mening løfter street-kulturen fodbold op til en kunst.

"Det der er nice ved gadefodboldskutlturen er at den er meget kreativ i forhold til almindelig 11-mands. Der er mange finter og tricsk, og dem laver spillerne egne versioner af. Så programmet handler både om at lære nye finter og tricks, men også om drengenes egen leg med det traditionelle," siger han og fortsætter:

"Drengene lever i et krydsfelt mellem normal sport og mere kreative hobbyer, så i programmet er det fedt at kunne vise, at sport kan være mere en taktik, overlap og off side. Street Soccer er meget mere intuitivt og spændende at kigge på. Det er ekspressivt, nærmest som dans og musik, og det repræsenterer de her børn. For dem er sporten en kreativ leg, og det var fedt at lave programmet og at få lov at vise deres verden til andre børn."

Bliv "ultra tørret street" med DR Ultra-programmet af samme navn, hvor vært Emil Wilk lærer de vildste tricks af drengene fra Copenhagen Panna House. Her - i første afsnit af 11 - lærer Emil at lave en akka.