12 gode råd: Sådan kan I åbne foreningen for østeuropæere

Der bor knap 105.000 østeuropæere i Danmark, og mange savner netværk og indhold i fritiden. Læs her, hvordan I kan få kontakt til østeuropæerne og tage godt imod dem i foreningen.

En god velkomst er vigtig. Husk at følge op, når en ny har været til træning for første gang. Foto: Lars Holm

Få kontakt med østeuropæere i lokalområdet

Læs også: Kulturforskelle: Godt at vide om østeuropæere
 1. Oversæt hjemmesiden, eller dele af den, til engelsk, og skriv en tydelig engelsksproget kontaktperson. Har I allerede østeuropæiske medlemmer, kan de måske være kontaktpersoner.
 2. Har I en aktiv østeuropæer i foreningen, så bed ham/hende tage kontakt til flere. Fortæl også om ham eller hende på hjemmesiden.
 3. Skriv opslag og andre former for indbydelser på både dansk og engelsk.
 4. Snak med kommunen om, hvordan I kan komme i kontakt med østeuropæere i området. Måske kan jeres flyer komme med i en velkomstpakke fra kommunen.
 5. Kontakt arbejdsgiverne, for eksempel landmænd og industri i lokalområdet. De kan formidle kontakt til østeuropæere. Hvis arbejdsgiveren bakker op, er det lettere for de ansatte at få fri til kampe mv.
 6. Hold åbne arrangementer som Åben Hal, aktivitetsdag, åben træning og andet, og husk at informere bredt om det, også på engelsk.

Lav en god velkomst

 1. Etabler en makkerordning, når en ny kommer ind på holdet. Vælg en af de andre på holdet til at vise den nye til rette og sikre, at beskeder bliver forstået
 2. Spørg den nye, om han eller hun har brug for at komme med i en kørselsordning. Spørg gerne flere gange.
 3. Informér om, hvad en forening er: DGI’s folder ’Har du lyst til at dyrke foreningsliv’ er oversat til otte sprog, bl.a. polsk og rumænsk. Du finder den på www.dgi.dk.
 4. Informér om mødetider. Vi danskere er mere punktlige, end man er i de fleste andre lande.
 5. Efter det første møde med foreningen: Følg op. Ring eller send en sms og hør, hvordan det er gået, og om personen kommer igen til næste træning.
 6. Brug de gode råd om at skabe en god velkomst fra DGI’s folder ’Tag godt imod’.

Lyt til podcasten: Sådan inkluderer I østeuropæere i foreningen.

Læs også: Med østeuropæerne kan vi stille 4 seniorhold i fodbold