360 grader rundt om spillerne

Kristian Møgelmose taler med hver enkelt spiller. Lytter, rummer og bemærker spillernes stemninger og tilpasser træningen.

En spiller som er lidt ved siden af sig selv eller en som hænger med næbet. Det går næppe Kristian Møgelmoses næse forbi til træning i Volleyball Klub Vendsyssel, hvor han træner fire hold, ramasjangvolley, kidsvolley, teenvolley og et dameungdomshold.

Sådan gør træner Kristian Møgelmose

  • Observerer og lægger mærke til spillernes stemning
  • Opsøger og taler med hver enkelt spiller på skift
  • Undgår at foretrække bestemte spillere
  • Rummer alle spillere, uanset deres baggrund og person
  • Udstiller aldrig spilleres fejl og udfordringer
  • Lytter til spillerne
  • Fortæller, at de kan vende spørgsmål og udfordringer med ham som ikke kun er sportsrelaterede
  • Omstiller sig efter, hvor oplagte spillerne er
  • Prioriterer højest, at træning skal være sjovt

Spillernes sociale trivsel er altid i hans kikkertudsyn, for det er en forudsætning for at udvikle deres sportslige kompetencer.

I træningssituationer er han opmærksom på at få rost alle spillerne. Enten for situationer på eller uden for banen. Samtidig gør han sig umage for tale med hver enkelt spiller med jævnlige mellemrum.

”Jeg taler med alle spillere på skift, også de tilbageholdne, stille spillere, så de føler sig hørt. Og så sørger jeg for ikke at få fortrukne spillere,” siger Kristian Møgelmose.

For ham er det vigtigt at støtte hver enkelt spiller, så de forbinder det med tryghed at komme i hallen. Af den grund sætter han principielt aldrig spotlys på en spillers udfordringer eller udstiller nogen på anden vis.

Rummelighed giver tryghed

Volleytræneren siger selv, at han har ry for at være ekstremt rumlig. Han har 37 år som udskolingslærer og 25 år som volleytræner på bagen. I begge roller gør han sit ypperste for at rumme de individer, han har med at gøre, uanset hvem de er.

”Om en person er høj, lav, tyk, tynd eller har psykiske udfordringer, så sætter jeg mig ind dets situation. Hvordan har vedkommende det? Hvordan fungerer vedkommende?” siger han.

Det kan spillerne kan mærke. De ved, at hvis der er noget, de gerne vil vende med deres træner, kan de altid komme til ham før eller efter træning.

”Har en spiller behov for at tale, lytter jeg opmærksomt og forholder mig til, om der er noget, jeg kan hjælpe med. Det giver spillerne tryghed,” siger Kristian Møgelmose.

Det kan være et råd til at søge job eller hjælp med selvtillidsudfordringer. Er en spiller er udfordret på at komme til og fra træning på grund af manglende ressourcer i familien, giver han også gerne lift.

Hvor er spillerne mentalt?

Omstillingsparathed er er et kardinalpunkt i at skabe en god træning for spillerne for Kristian Møgelmose. Han oplever, at spillerne til langt de fleste træninger er engagerede i det program han har planlagt.

Det betyder meget for spillerne, at de bliver lyttet til. Når de bliver hørt og taget alvorligt, får de en stærk følelse af at være en del af fællesskabet

Kristian Møgelmose, træner

Alligevel observerer og fornemmer han spillerne i sit stille sind, når han kommer. Virker de trætte, fjollede eller oplagte?

”Er spillerne et andet sted, end det jeg har planlagt, omstiller jeg mig. Måske har jeg forberedt en træning med taktisk nørderi, mens spillerne har brug for at være sociale og have det sjovt. Så laver vi noget, der har mere karakter af leg,” siger han.

Kristian Møgelmoses hensigt er, at spillerne skal have den bedste træningsoplevelse. For ham er det vigtigeste, at alle går glade fra træning og synes, det var godt de kom. Også hvis de har haft en træls dag og var i tvivl om de orkede træning.

”Det betyder meget for spillerne, at de bliver lyttet til. Når de bliver hørt og taget alvorligt, får de en stærk følelse af at være en del af fællesskabet,« siger han.

Hans holistiske måde at møde spillerne på er en del af hans personlighed. Han kan ikke lade være. Hvis man har det i sig, så giver det spillerne utrolig meget at blive mødt som hele mennesker.

Spilletid giver selvtillid

Selvom Kristian Møgelmose er passioneret for volley og gerne vil vinde kampe, så fløjtes de aldrig af, uden at alle spillere har været i aktion.

”Det jeg sætter højest, er, at spillerne altid skal føle sig som en del af holdet. Derfor tager jeg aldrig fra kampe, uden alle har fået en god portion spilletid,” siger han