5 råd til at fastholde unge piger i foreningen

I en tid, hvor unge piger fravælger foreningsidrætten, har Vildbjerg SF knækket koden til, hvordan man fastholder og motiverer de unge udøvere. Få deres fem bedste råd.

Vis pigerne, at du er der af lyst, anbefaler trænertrekløveret fra Vildbjerg SF Foto: Lars Holm

Tæt ved hver fjerde pige mellem 16-24 år har det mentalt svært. Det viser Sundhedsstyrelsens tal fra 2017. Pigerne føler sig pressede af studier, jobs, venner og fremtiden. Derfor dropper de foreningsidrætten.

I fodboldklubben Vildbjerg SF formår et trænertrekløver trods statistikken at samle op imod 35 U18 og U16 piger til fodboldtræning tre gange om ugen.

Træner Kenneth Pedersen, assistenttræner Ole Søndergaard og assistenttræner Rasmus Hansen deler her deres fem bedste råd til, hvordan de motiverer og fastholder pigerne på holdet.

5 Råd

  1. Dyrk det gode fællesskab og giv pigerne en tro på, at de har en plads på holdet – også de dage, hvor de ikke præsterer deres bedste. Måske ligger deres styrke i det sociale? Husk også at rose vigtigheden af den slags evner, for de er afgørende for holdets fællesskab. 
  2. Hjælp pigerne til at vende irritationen til noget konstruktivt på banen. Alle laver fejl, så hvis du kan vende fejlen til læring, føles en fejlaflevering ikke som et nederlag.
  3. Spørg pigerne, hvordan de har det, hvis de hænger med hovedet. Til idræt har vi muligheden for at lægge lektier og andre frustrationer på en hylde, mens vi træner. Træningsbanen er et fristed, hvor vi har det sjov.
  4. Vis pigerne, at du er der af lyst. Kom i god tid, forbered dig på træningens forløb og tag en sodavand med spillerne efter kamp eller træning en gang imellem.
  5. Opfordr pigerne til at stille spørgsmål og sige til, hvis de tumler med noget. Vi kan ikke læse deres tanker, så hvis vi skal tage hensyn til dem eller gøre noget anderledes, så skal de selv turde komme til os og sige det.