Corona-bøvl blæser ikke ja-hatten af nordjyske frivillige

Nørhalnes idrætsledere lader sig ikke kue af medlemsnedgang og to gange aflysning af Nørhalne Cup. I stedet tænker de frem mod mulige corona-scenarier for Nørhalne Cup 2022.

Forberedelse af Nørhalne Cup 2019. De to seneste år har cuppen været aflyst. T.v. IFN-formand Claus Svendsen. Foto: Lars Svendsen

”Corona-tiden har været rigtig træls, men jeg er meget imponeret over vores instruktører og trænere. De har virkelig taget fat på opgaven, også selv om der har været utydelige og tvetydige meldinger,” siger Claus Svendsen, formand for nordjyske IF Fremad Nørhalne.

Claus Svendsen bruger torsdag den 6. maj 2021 som eksempel.

Den 6. maj er dagen, hvor blandt andet IF Fremad Nørhalnes fitnesscenter kan åbne igen. Op til åbningsdagen gjorde fitnessinstruktørerne klar. Kravet var, at der i hele åbningstiden skulle være nogle til stede, som kunne tjekke coronapas på alle i centret. Så deres opgave var, at få det til at virke.

Den 6. maj om morgenen kunne Claus Svendsen så læse, at der om natten var kommet et forslag, om at de i stedet for at tjekke coronapas kunne nøjes med stikprøver.

”Så alt det, vi havde forberedt, var spildt,” siger Claus Svendsen.

Gymnastikinstruktørerne har også fået testet deres gå-på-mod.

”De har skullet holde forældre væk, fordi der kun måtte være et begrænset antal i gymnastiksalen. Redskaber skal sprittes af. Der skal ydes en kæmpe indsats, og det kræver, at de har ja-hatten på.”

Multipower-kontingent

  • Børn 0-11 år: 375 kr. pr. år
  • 11-18 år 525 kr. pr. år
  • Satsen er ikke ændret siden 1993
  • For det kan børn og unge dyrke fodbold, håndbold, badminton, gymnastik, volleyball og fitness
  • Se mere på ifn.dk

Medlemsfrem- og -tilbagegang

IF Fremad Nørhalnes foreningsbaserede fitnesscenter var i øvrigt stærkt medvirkende til en medlemsfremgang fra 2018-19, hvor foreningen rundede flere end 1.000 medlemmer. Året efter, dvs. ved årsskiftet 2020-21 var de 900. Altså et minus på cirka 150 personer.

”Vi har lavet en analyse på betalinger. Det er primært indendørsidrætsgrene, der er ramt - specielt fitness, som står for minus 1/3, 1/3 er voksne i gymnastik og badminton og den sidste tredjedel stammer fra multipower,” siger Claus Svendsen.

Specielt kom tilbagegangen i multipower bag på dem. Multipower er et særligt medlemskab og lavt kontingent for børn og unge. Blot 375 kr. om året for børn fra 0-10 år og 525 kr. for de 11-18-årige. For det kan børn og unge tilmed dyrke flere idrætter, og IFN har holdt kontingentet på samme lave niveau i mere end 25 år.

”Vores tese er nok, at det er noget andet end økonomi, der har givet frafald her. For eksempel sundhedsmæssige årsager,” siger Claus Svendsen. 

Nørhalne Cup

  • Internationalt fodboldstævne for piger (U7-U18) og drenge (U9-U17)
  • Der er rækker for 5, 8 og 11 m/k hold med klasser for hold på alle niveauer
  • Foregår i Kristi Himmelfartsferien, første gang i 1993
  • Måttes aflyses i 2020 og 2021
  • Se mere på norhalne-cup.dk

En bet på fællesskabskontoen

Medlemsfrafaldet er lig med en indtægtsnedgang, som kommer oveni, at de både sidste år og i år har måttet aflyse Nørhalne Cup, som giver en vigtig indtægt til at holde kontingentet nede. Cuppen er et af Danmarks største stævner i ungdomsfodbold, og en del af overskuddet derfra bruges til at muliggøre multipower-kontingentet. Men de to aflysninger giver også et minus på fællesskabskontoen.

”Det er måske lidt hovski at sige, at det ikke er et økonomisk spørgsmål, for selvfølgelig er det det. Men aflysningerne betyder også fravær af det samvær, vi har som klub på tværs af idrætsgrene, køn og alder. Der har vi rigtig meget sammen. Ikke bare i de tre  dage, cuppen foregår, men også 14 dage før og ugen efter, hvor vi virkelig kommer til at lære hinanden at kende i byen,” siger Claus Svendsen.

Nye medlemmer, nye frivillige og 10.000 gæster

Og Nørhalne Cup rummer flere gevinster.

”Vi spotter nye idrætsudøvere, som tænker, at her er egentlig meget hyggeligt. Vi spotter også frivillige, som vi spørger, om de vil være trænere. Og så er det sjovt at have besøg af 10.000 gæster. Der er rigtig meget sjovt og godt foreningsliv i det,” fortæller Claus Svendsen.  

At de så oveni får en økonomisk bet for andet år i træk, må foreningen ifølge Claus Svendsen leve med.

”Vi har fået god støtte både i statens støttemuligheder og faktisk også i DIF og DGI’s hjælpepujle for vores 2020 aflysning, for 2021 ved vi jo endnu ikke rigtig, hvad det er for kompensationsordninger, der gælder,” siger Claus Svendsen.

I dialog med kommunen

Allerede nu kigger IF Fremad Nørhalne frem mod Nørhalne Cup 2022.

”Sammen med vores kontaktperson i Jammerbugt Kommune er vi begyndt at orientere os om 2022 og diskutere, hvordan vi kan vi hjælpe hinanden med at holde en potentiel coronaramt Nørhalne Cup næste år. Hvad gør vi med rengøring og testfaciliteter? Hvad skal der ske, hvis der udbryder corona på Brovst skole? Hvordan får man håndteret hele situationen? Vi forbereder en beredskabsplan, og arbejder med forskellige scenarier,” siger Claus Svendsen.