Coronastøtte: Muligheder fra virksomheder og fonde
OVERBLIK: Flere virksomheder og fonde støtter coronaramte foreninger økonomisk og med andre fordele. Her kan du læse, hvilke muligheder foreningen har.
Mange idrætsforeninger er hårdt pressede på økonomien som følge af corona-krisen, men nu er der førstehjælp på vej.
Førstehjælpen kommer blandt andre fra en række private virksomheder, der også er pressede, og som derfor har udviklet nogle muligheder, der gavner både dem selv og idrætsforeningerne. Der er både økonomi og andre former for støtte at hente.
Her er et overblik over nogle af jeres muligheder fra først private virksomheder og dernæst fra akutpuljer og fonde.
Klik på overskriften for at hoppe til afsnittet i teksten.
Holdsport
Holdsport, der er et onlinesystem til koordinering og administrering af idrætsaktiviteter, har taget initiativ til et støttekoncept, hvor selve støtten faktisk kommer fra foreningens egne medlemmer.
Sådan virker Holdsports støtteordning
- Holdsport udbyder 10.000 støttepakker á 100 kr. stykket.
- Pakkerne sælges på holdsport.dk og på idrætsforeningernes egen hjemmeside.
- Sælges en pakke til et klubmedlem eller andre interesserede tilfalder der 50 kr. til den udvalgte idrætsforening.
- Hver person, der køber en støttepakke, får desuden seks rabatkuponer til at købe hos de seks partnere: Stylepit, Matas, Hummel, Hungry, Jack & Jones og Fitness World. Rabatkuponerne har en samlet værdi på mere end 500 kr.
- Støtteprojektet kører frem til 1. juni.
Det fungerer således, at Holdsport sammen med seks samarbejdspartnere udbyder 10.000 støttepakker, som sælges til 100 kroner per styk. Halvdelen af det beløb går til den idrætsforening, som køberen vælger at støtte.
Selve støttepakken består af seks rabatkuponer til en samlet værdi af mere end 500 kroner til indkøb hos partnervirksomhederne. Udover at man støtter sin forening, får køberen på den måde også noget for pengene.
Foreløbigt gælder rabatkuponerne indtil den 1. juni, men der er et større setup på vej på den anden side af sommeren.
Alle foreninger kan oprette sig gratis på holdsport.dk og få en støtteside, hvor selve salget at støttepakkerne foregår. Denne side kan foreningen så dele med sine medlemmer og andre interesserede. Det hele foregår digitalt, og Holdsport klarer alt besværet.
Klubmodul
Klubmodul er et andet populært online administrationsværktøj, der har et særligt tilbud til idrætsforeningerne i denne tid.
Sådan virker Klubmoduls støtteordning
Det kræves fra foreningen:
- Stiftende generalforsamling
- Bestyrelse, kan være de samme fra nuværende forening
- CVR nummer
- Nyt bankkontonummer
Klubmodul tilbyder ganske gratis:
- Nyt komplet Klubmodul på subdomæne eller eget nye domæne (hjemmeside).
- Klubmoduls betalingsløsning
- Banner samt link fra foreningens hovedsider til den nye støtteforening.
- Samme login for alle eksisterende medlemmer. De skal ikke oprette sig på ny (kun relevant for Klubmodul brugere).
Kontakt Klubmodul for nærmere information eller udfyld denne bestilling og kom i gang.
Nogle idrætsforeninger opretter en støtteforening for at supplere indtægterne. En støtteforening har typisk til formål at lave indtægtsgivende virksomhed med henblik på at skabe overskud, som den donerer til den idrætsforening, den støtter.
Fordelene ved en støtteforening er, at det økonomiske bidrag herfra ikke påvirker den støtte, som idrætsforeningen kan være berettiget til andetsteds fra, og at en del af kontingentet i støtteforeningen ikke går til et idrætsforbund eller andre.
Støtteforeningen har normalt kun de administrative omkostninger for eksempel i forbindelse med brugen af Klubmodul. Men de omkostninger kan I slippe for nu.
Klubmodul tilbyder nemlig alle foreninger et gratis Klubmodul til en støtteforening. Det gælder også dem, der ikke i forvejen bruger Klubmodul.
Foreninger kan lige nu oprette en støtteforening og registrere den i Klubmoduls system helt gratis. Et årligt kontingent i støtteforeningen kan så fastsættes, så medlemmerne vil blive trukket løbende og automatisk.
Sportyfriends
Sportyfriends hjælper med at løse alle de typiske administrative opgaver, der er i idrætsforeninger. Normalt koster et standardabonnement hos Sportyfriends fra 400 til 1.200 kroner månedligt afhængig af antallet af medlemmer.
Men nu kan idrætsforeninger få det gratis. For at støtte foreningslivet i denne svære tid tilbyder Sportyfriends gratis abonnementer resten af året til alle foreninger, som er medlemmer af DGI. Tilbuddet gælder fra 1. maj og i resten af 2020.
Desuden tilbyder Sportyfriends 25 procents rabat på abonnementet i 2021 til alle, der tegner et abonnement senest 1. oktober 2020.
Send en mail til sissel@sportyfriends.com for at høre mere og gøre brug af tilbuddet.
Jem & Fix
Hvis økonomien ikke rækker til håndværkere, kan I altid fikse jeres projekter selv. Det vil Jem & Fix gerne hjælpe med.
Derfor har de startet ’I fixer, vi støtter’, som er et koncept, hvor alle foreninger med gør det selv-projekter kan ansøge om byggematerialer fra Jem & Fix.
Det eneste krav er, at I skal fortælle, hvad I trænger til at få fikset, hvilke materialer I skal bruge til det, og hvorfor det lige netop er jeres projekt, der skal støttes. Jem & Fix opfordrer også til kreative ansøgninger med brug af billeder og video.
Der kan søges om materialer for op til 25.000 kroner, men jo mere realistisk behovet for støtte er, des større er chancen for, at jeres projekt udvælges til støtte. Derfor bør I også være konkrete og omhyggelige med at udforme en materialeliste til ansøgningen.
Jem & Fix støtter projekter i alle størrelser og i alle dele af landet. Ansøg her, og se her, hvem der tidligere har fået støtte.
Søg akutpuljer hos fonde
En række lokale og regionale fonde har etableret akutpuljer, der kan støtte op om lokale foreninger, som er pressede af coronasituationen. Herunder er nogle af akutpuljerne, og I kan undersøge, om der findes flere i jeres lokalområde.
Friluftsrådet har oprettet en akutpulje på to millioner kroner, der støtter lokale initiativer og samarbejder, som hjælper skoler, fritidsordninger og dagstilbud med at lave aktiviteter eller undervisninger udendørs. Aktiviteter i det fri er en god måde at sikre fysisk afstand under COVID-19-pandemien.
Håbet er, at puljen kan føre til samarbejder med lokale foreninger. Har i et projekt i tankerne, som I kunne tænke jer at føre ud i livet? Så læs mere og søg støtte på Friluftsrådet hjemmeside. Ansøgningsfristerne er henholdsvis den 15. maj og den 1. juni.
Villum Fonden har afsat 20 millioner kroner til indsatser, der kan bringe mere dagslys og frisk luft ind i vores hverdag. Det kan for eksempel være projekter, hvor traditionelle indendørsaktiviteter rykkes udenfor.
Midlerne er fordelt i to puljer til henholdsvis mindre projekter og større bygningsrelaterede projekter. Har din forening en god idé, der fortjener støtte? Så læs mere om fonden og ansøg den her. Ansøgningsfristen er den 4. juni.
Civilsamfund i Udvikling (CISU) har afsat 20 millioner kroner til gode idéer, der engagerer danskerne i Danmarks udviklingssamarbejder og i verdensmålene. Foreninger kan spille en vigtig rolle i at udvikle nye handlemuligheder og løsninger for en bæredygtig og ansvarlig verden.
Hvis I søger alene, kan I søge op til 750.000 kroner, og hvis I søger sammen med én eller flere andre aktører, kan I søge op til 1.500.000 kroner. Har I en god idé? Så læs mere om Engagementspuljen og ansøg den her. Ansøgningsfristen er 27. maj.
Nordea-fonden har afsat hele 60 millioner kroner til Her bor vi-puljen, der støtter initiativer, som styrker fællesskabet og sammenhængskraften i mindre byer. Foreninger fra bysamfund på mellem 200 og 5.000 indbyggere kan søge fra 100.000 til 1 million kroner.
Hører din forening til i en mindre by, og har i en god idé, der kan gøre livet i byen lidt bedre? Så læs mere om Her bor vi-puljen og ansøg den her. Den næste ansøgningsfrist er 1. august.