Forening mister 140.000 kr. på grund af flere voksne

Idrætsforeningen SEIF overvejer at splitte sig op i tre - ellers mister den 140.000 kroner i tilskud, fordi over ti procent af medlemmerne er fyldt 25 år.

Idrætsforeningen i Frederikshavn Kommune overvejer at splitte foreningen op i tre for ikke at miste tilskud. Men tre foreninger vil give mere administration for både de frivillige og for kommunen. Foto: Bo Nymann (arkiv)

Det bør ikke koste lille Ida noget, at mormor går til gymnastik, mener de i Strandby-Elling-Nielstrup IF. Men det gør det.

Foreningen, der hører til i Frederikshavn Kommune, går glip af et kommunalt tilskud på omkring 140.000 kroner om året på grund af den såkaldte 25-årsregel. Det skyldes, at flere end ti procent af medlemmerne er over 25 år.

”Det er fair nok, at vi ikke får tilskud til medlemmer over 25 år, men det bør ikke gå ud over dem, der er yngre,” siger Christian Bang, sekretær i hovedforeningen og formand for håndbold i SEIF.

Læs også: DGI til kommunerne: Drop 25 års reglen - det er en møgregel

Fakta om 25 års reglen

Folkeoplysningslovens 25-årsregel gør det muligt for kommunerne at sætte lokaletilskuddet til idrætsforeninger ned, hvis de har medlemmer over 25 år.

I Frederikshavn Kommune administreres 25-årsreglen på den måde, at når andelen af medlemmer over 25 år er på ti procent, så falder lokaletilskuddet fra 65 procent til 55 procent.

Hvis medlemmerne over 25 år udgør 20 procent af medlemsskaren, sættes tilskuddet yderligere ned.

Tre foreninger delt op efter alder

Foreningens bestyrelse overvejer derfor at etablere tre foreninger med medlemmerne delt op efter alder.

SEIF skal dække nul til 24 år, SEIF Senior vil være for medlemmer fra 25 til 59 år og SEIF Ældre for +60 år. Den sidste forening skyldes, at foreninger, som udelukkende har ældre medlemmer, kan få tilskud fra ældreudvalget i Frederikshavn.

”En opsplitning vil betyde, at foreningen for den midterste aldersgruppe ikke vil få noget som helst i tilskud, men vi vil til gengæld få 140.000 kroner mere til de unge og formentlig også et beløb til de ældste fra ældreudvalget,” siger Christian Bang.

Opdeling vil strække reglerne til det yderste

Foreningen må så finde en løsning på, hvordan midtergruppen kan tjene penge til sine lokaleudgifter. Der er dog også ulemper forbundet med at skulle have tre foreninger.

”Tre selvstændige foreninger giver både os og forvaltningen mere administration. Vi skal for eksempel have tre bestyrelser, tre generalforsamlinger og tre regnskaber. Men vi vil køre efter reglerne, velvidende at vi vil strække dem til det yderste. Derfor overvejer vi, om det er den måde, vi skal gøre det på,” siger Christian Bang.

Risiko for at komme i et dårligt lys

Uden risiko for at komme i et dårligt lys hos kommunen havde foreningen taget skridtet og splittet sig op for længe siden.

Læs om Troldhede IF, der har delt sig i to foreninger

”Det vil være at gå til grænsen, men vælger vi at tage skridtet, lægger vi ikke skjul på årsagen. Jeg gjorde allerede forvaltningen opmærksom på problemet for to år siden,” siger Christian Bang.

Kommunens svar var, at kommunen ikke havde råd til at lave reglerne om.

”Men hvis vi kan aktivere mennesker over 70 år, hjælper vi med at minimere kommunens udgifter til ældre,” påpeger Christian Bang.

Afdelingerne har brug for hinanden

I stedet for at splitte foreningen op, har bestyrelsen også overvejet at dele den flerstregende forening op i mindre enheder. Enten efter alder eller idrætsgrene.

”Hvis vi var en selvstændig forening i håndbold, ville vi få fuldt lokaletilskud, fordi kun knap ti procent af vores spillere er over 25 år. Det samme er tilfældet i floorball, men fodbold har en stor oldboys-afdeling, så de ryger over ti procent. Det samme gør tennis, badminton og gymnastik. Det betyder, at vi samlet set ligger over ti procent,” siger Christian Bang.

Men det vil ikke være lykken at dele foreningen op, så hver af de seks afdelinger bliver selvstændige foreninger.

”I dag kan hovedafdelingen hjælpe til i en overgangsperiode, hvis en lille afdeling mister to ildsjæle. Ildsjæle hænger ikke på træerne, så i de små byer har vi brug for hinanden,” siger Christian Bang.

Politikere - fortæl os hvis det er en dårlig ide

Idrætssamvirket i Frederikshavn Kommune har i flere år forsøgt at få ændret reglerne.

SEIF vil derfor rådgive sig med idrætssamvirket om, hvad der vil være klogt at gøre, og Christian Bang vil holde kommunen orienteret.

Det koster os penge at tage medlemmer over 25 år ind.

Christian Bang, sekretær i SEIF

”Hvis politikerne synes, det er en rigtig dårlig ide, at vi splitter foreningen op i tre, må de fortælle os det. Men lige nu koster det os penge at tage 20 medlemmer over 25 år ind. Vi siger ikke nej til nogen, men vi gør ikke noget for at tiltrække folk, så vi opretter eksempel ikke håndboldfitness,” siger Christian Bang.

Han regner med, at bestyrelsen træffer en beslutning inden 1. januar, da det vil være dyrt for foreningen at vente et år med at indrette sig, så den kan få reguleret tilskuddet.