Frivillige stoler mere på andre

Du kan hjælpe folk til at blive mere tillidsfulde ved at opfordre dem til at blive frivillige. At være frivillig gør dig nemlig mere tillidsfuld, viser ny undersøgelse.

Valget er overstået og vi har sat vores kryds -  vi har afgivet vores tillid til andre mennesker i håbet om, at de vil repræsentere vores holdninger bedst muligt.

Som forening kan I hjælpe folk til at blive mere tillidsfulde over for både system og medmennesker. Frivillighed øger nemlig graden af tillid til omverdenen.

Det er konklusionen i en ny analyse af, hvad folkeoplysning og frivilligt arbejde betyder for den demokratiske deltagelse fra Syddansk Universitet.

"Frivillige er mere tillidsfulde sammenlignet med ikke-frivillige. Den positive sammenhæng skyldes ikke alene, at tillidsfulde personer i højere grad engagerer sig i frivilligt arbejde, men at man faktisk bliver mere tillidsfuld af at deltage i frivilligt arbejde," konkluderer forfatterne i analysen.

I idrætsforeninger er det særligt mødet med personer fra andre sociale lag, der avler tilliden til andre mennesker, og den demokratiske opbygning, der gør, at tilliden til systemet øges.

Mængden af tid skaber ikke tillid

Selv om frivilligt arbejde gør folk mere tillidsfuld over for andre mennesker, skal I ikke forsøge at lokke med, at jo mere tid, de er i foreningen, jo mere tillidsfulde bliver de. Sådan hænger det nemlig ikke sammen.

"Der er ikke signifikante forskelle på de frivilliges tillidsniveau i forhold til, hvor meget tid de bruger på frivilligt arbejde. Forestillingen om, at tillid skabes gennem ansigt-til-ansigt kontakt i foreningerne får derfor ikke megen støtte," konkluderer forfatterne til analysen, Bjarne Ibsen, professor og centerleder for Institut for Idræt og Biomekanik ved SDU, Karsten Østerlund, cand. scient. og forsker ved Institut for Idræt og Biomekanik ved SDU og Hans-Peter Qvist, ph.d. ved Aalborg Universitet.