Giv børnefamilien tid sammen

Børnefamilier er pressede på tid og kan sjældent være aktive sammen i traditionel foreningsidræt, men flere og flere foreninger byder på hold for hele familien.

8-årige Ea er aktiv sammen med hele familien på Cirkusholdet i Foreningen Familieidræt Foto: Jens Astrup

Det er ikke sært, at småbørnsforældre maser med at få arbejde, skole, fritid og familiefællesskab ind i familiens ugeplan. For danske børnefamilier arbejder næstmest i Europa.

Man bliver helt høj bagefter. Det giver energi.

Niels Bo Thyrrestrup, medlem i Foreningen Familieidræt


Tænketanken Cevea har for nylig opgjort, at kun svenskerne overgår danske børnefamilier på rangslisten over den højeste arbejdsintensitet i Europa. I Sverige har 68 procent af børnefamilierne en meget høj arbejdsintensitet. I Danmark er det tilsvarende tal 67 procent.

Danske børnefamilier arbejder meget

I Danmark har 67 procent af børnefamilierne en meget høj arbejdsintensitet. 12 procent har en høj arbejdsintensitet. Til sammenligning har kun 26 procent af hollandske børnefamilier en meget høj arbejdsintensitet.
Arbejdsintensitet er et mål for, hvor meget en husstand arbejder af den tid de har til rådighed, 
Kilde: Tænketanken Cevea

Oplevelser sammen

Det er et vilkår, som idrætsforeninger må indrette sig efter, hvis de vil se flere børnefamilier blandt medlemmerne. Det kan de gøre ved at tilbyde hold, hvor børn og forældre kan træne sammen. 
Det gør de i Sabro IF, i Hareskov-Værløse Tennisklub og i Agerskov SUF. Og de gør det fuldt og helt i Foreningen Familieidræt.
Læs om de fire initiativer i temaet ”Hop ind i familiens hverdag” i DGI magasinet Udspil, januar 2016.

Fuldt fokus på familien

Med hold for hele familien, bliver foreningen ikke en billig pasningsordning, men giver også forældrene en mulighed for at få den ugentlige motion. Den mulighed fik Lea Dyrhauge og Trine Lindberg øje på, da de i 2010 stiftede Foreningen Familieidræt, der på bare fem år er vokset fra nul til 700 medlemmer.
”Vi undrede os over at se forældre sidde udenfor og vente, mens deres børn var aktive. Det gav os idéen til Foreningen Familieidræt. Vi ville aktivere og involvere forældre i træning sammen med deres børn,” siger Trine Lindberg.

Hele familien i bevægelse

Etablering af hold for hele familien kræver organisatoriske overvejelser. Temahæftet "Hele familien i bevægelse" giver dig forslag til rammer, kontingent, PR og praktisk indhold.

Temahæftet kan købes i DGI Butikken

Skærmfri tid

Det har både børn og voksne taget godt imod.
”Det er en times opmærksomhed, hvor familien kan være sammen uden computere og mobiltelefoner,” forklarer Trine Lindberg.
Niels Bo Thyrrestrup har hele familien - med på cirkusholdet, påskønner muligheden:
”Det er noget vi gør sammen. Vi får en fælles reference, og vi begejstres sammen,” siger han.

Første sæson

Det er første sæson Niels Bo Thyrrestrup og hans datter Ea på blot 2 år, Aio på 8, og mor Stinne, har været med i Familieidræt, og det har de ikke fortrudt.
"Man bliver helt høj bagefter. Det giver energi," siger Nis Bo Thyrrestrup, som har oplevet, at hverdagens små skærmydsler er som blæst væk efter blot en times træning.
Familien har valgt Cirkusholdet, der er en ny aktivitet i foreningen, og meget velegnet som familieaktivitet, fordi kolbøtter, akrobatik og jonglering kan udfordre både store og små.

Cirkus, løb og idræt i det fri

Foreningen har også mere velkendte familieidrætsaktiviteter fx. tumlerhold med leg og motorik og svømmehold for vandhunde. Men med Cirkusholdet, Løbeholdet og holdet Familieidræt i det fri, der alle startede i efteråret 2015, viser det sig, at idræt for familien kan dyrkes i mange variationer.