Grib ideen: Gratis CrossGym for hele familien

Sabro IF har succes med CrossGym i det fri, hvor børn og forældre sammen får god motion og fælles oplevelser. Det er gratis og trækker nye medlemmer ind i foreningen.

Hele familien kan være med til CrossGym, og med det gratis tilbud tager Sabro IF et ansvar for lokalsamfundet Foto: Lars Holm (arkivfoto)

Store og små. Tykke og tynde. Hver mandag mødes børn og voksne i Sabro ved Aarhus udenfor den gule sal, og så står den ellers på en time CrossGym med sved på panden, masser af udfordringer og gode  grin.  

Det er en positiv sideeffekt, at nogle af dem, der starter til CrossGym, så også bliver medlemmer i foreningen.

Jens Antonsen, formand i Sabro IF Fitness

Sabro IF har valgt, at CrossGym er et gratis tilbud. For foreningen vil gerne gøre en forskel og samle hele familien omkring det at være aktiv og dyrke idræt.

”I mange familier har børn og voksne hver deres sportsgren, og de går til noget hver for sig. Eller også står forældrene og venter, mens børnene er aktive. Her samler vi alle, og så behøver familierne betale,” forklarer Jens Antonsen, der er formand for Sabro IF Fitness.

Læs om CrossGym-træningen er skruet sammen, så hele familien får en yes-oplevelse

Far -  vil du med?

Hver mandag hiver Jens Antonsens søn fat i ham og siger ”Far, i dag skal jeg til CrossGym, vil du ikke med?” Og så tager de af sted sammen.  

”Han bruger ellers en del tid foran computeren, men når klokken er 18:30 om mandagen, så mødes vi med andre familier til CrossGym. Det giver noget socialt. Og så får børnene en bevidsthed om, at det at dyrke motion ikke er en byrde, det er noget, man gerne vil, og som man kan samles om som familie,” siger Jens Antonsen.

Instruktør på CrossGym holdet Emil Sønderbek er uddannet via DGI, og han sørger for at målrette træningen til både børn og voksne. Og CrossGym er så populært, at der i sommerferien via Facebook er mange forespørgsler på mere familietræning.

Få 3 gode råd fra Emil Sønderbek om, hvordan du som instruktør fanger både far, mor og børn

Flere medlemmer er en sidegevinst

CrossGym har trukket nye folk til. F.eks. folk, der kom tilbage fra skader, og nybagte mødre som har taget de små med i en barnelift.

”Vi får også fat i nogle familier, som ikke har råd til at betale et kontingent og er udfordret på forskellige ting. Det er meget positivt, at vi på den måde tager et ansvar for lokalsamfundet. Det er et vigtigt signal, at du kan dyrke idræt i dit lokalsamfund, uden at det koster noget,” siger Jens Antonsen.

Som et ekstra plus giver det gratis tilbud også nye betalende medlemmer i foreningen, uden at formanden dog kan sætte tal på hvor mange.

”Det er en positiv sideeffekt, at nogle af dem, der starter til CrossGym, så også bliver medlemmer i foreningen. De bruger CrossGym som et sprængbræt,” konstaterer Jens Antonsen.

Vi er lidt småromantiske

Idrætsforeningerne er traditionelt bygget op på, at medlemmerne betaler kontingent, og at alle derved bidrager til fællesskabet. Men Jens Antonsen mener ikke, at det gratis tilbud er i strid med foreningstanken.

”Jeg er måske lidt småromantisk. Men jeg synes, det er fantastisk, at vi har et tilbud, der henvender sig til alle på alle niveauer, rig og fattig, tyk og tynd. Ingen har sagt, at det er dårligt, at det er gratis,” fortæller han.

Ingen har sagt, at det er dårligt, at det er gratis

Jens Antonsen, formand for Sabro IF Fitness

Sabro IF har også den holdning, at det ikke gør noget at den som forening giver noget igen til lokalsamfundet.

”Det gratis hold er en lille måde at sige tak på til alle de folk, der står på hovedet, f.eks. ved at køre deres børn eller når de er klar til at være dommere, siger Jens Antonsen.