Håndplukket styregruppe får frivilligheden til at blomstre

Lyt, vær opmærksom og se muligheder. Det er nøgleordene i Søren Nielsens målrettede arbejde med at få nye ledere til vokse frem og blomstre i midtjyske Gødvad GIF.

I Gødvad GIF er det vigtigt at både gymnaster, instruktører og ledere kommer af lyst. Foto: Lars Holm

Sørens prikkerunde

Dynamik og handlekraft præger den håndplukkede gruppe, der styrede Gødvad GIF’s gymnastikafdeling fornemt gennem DM i foreningsudvikling.

Her er nogle af Søren Nielsens råd:

  1. Sammensæt folk med forskellige kompetencer
  2. Brug dit netværk - i foreningen, på børnenes skole
  3. Lyt til folks ønsker og afstem forventninger
  4. Se muligheder - måske har de talent for noget andet end det, du først bemærker

”Det er alfa og omega, at de mennesker, der er frivillige, kommer af lyst,” fastslår Søren Nielsen, formand for gymnastikafdelingen i Gødvad GIF.

Hans udsagn bekræftes af en håndfuld af de frivillige, som stod i spidsen for foreningens indsats ved DM i Foreningsudvikling, og som 30. september 2017 kunne fejre DM-titlen i bussen til Gødvad på vej hjem fra DM-finalen i Ollerup på Fyn.

Styregruppen består af otte mennesker, håndplukket til opgaven, og Søren Nielsen var fra starten bevidst om, at det skulle være en dynamisk gruppe:

”Vi skulle have en bredt sammensat gruppe med både instruktører, forældre som i en eller anden forstand allerede var aktive og nogle, som bare var forældre. For det var vigtigt, at der var dynamik i gruppen, så vi kunne se flere side af samme sag. Ellers ville diskussionerne blive for ensidige.”

Bruge sit netværk

Søren Nielsen har kigget sig godt omkring i sit netværk blandt instruktører, i forældrekredsen på skolen, hvor han selv har børn og blandt forældre i foreningen. Siden er helt nye kommet til og sammen har de skabt en stemning af, at det er fedt at være frivillig i Gødvad GIF, gymnastik.

Læs også "Stor rummelighed i små sale" i Udspil nr. 6 2017 om inklusion i Gødvad GIF, Gymnastik.

”Det nemmeste er, at spørge dem, du er direkte berøring med, ” siger Søren Nielsen.

Blandt instruktørerne prikkede Søren Nielsen de to instruktører Mia Humlund Jespersen og Ditte Gaardbo.

”Vi fik to meget engagerede, men forskellige frivillige. Den ene har dyrket gymnastik hele sit liv, men har ikke børn med i Gødvad. Den anden, startede, fordi hun selv havde børn på et hold og er nu hjælpeinstruktør,” fortæller Søren Nielsen.

Øje for de rette mennesker

Ét er at bruge sit netværk. Noget andet er finde mennesker, som matcher foreningens værdier. Om Ditte Gaardbo, som han kendte via sine børns skole, siger Søren Nielsen:

”Der var noget godt over hendes personlighed, som kunne bruges ind i gymnastikken. Det handler om at se dem, der kommer og have en mavefornemmelse for, hvad de kan bidrage med.”

En anden forælder, Joan Bødskov, kendte Søren Nielsen også via børnenes skole. Selv mente Joan Bødskov, at hun ”bare” var en forælder, som ikke kunne være til gavn i gymnastikafdelingen. I dag er hun med i bestyrelsen.

”Joan kalder en skovl for en skovl. Du ved, at du får et ærligt svar. Det er vigtigt i en proces (som DM i Foreningsudvikling, red.) hvor man skal ændre mange ting,” forklarer Søren Nielsen.

Og Ditte Finsen, floorballspiller og forælder, kom med, da gymnastikafdelingen   begyndte at indrullere floorball i sit program.

”Ditte har erfaring indenfor HR, så hun var en oplagt kandidat.”

Du skal nurse, det talent, du kan se, få ideen til at blomstre og modnes i folk selv

Søren Nielsen, formand for Gødvad GIF, gymnastik

Formanden planter en idé

Søren Nielsen gør klart, at han ikke forventer, at folk siger ja første gang, han taler med dem om en mulig opgave i foreningen.

”Det handler om at plante en ide og om at give tid til, at idéen kan spire,” siger han.

Folk skal have tid til at overveje: Er det noget for mig? Hvad siger familien? Og kan jeg få tid til det?

”Det er ikke sikkert, at de selv er bevidste om deres talent. Så du skal nurse, det talent, du kan se, få ideen til at blomstre og modnes i folk selv,” siger Søren Nielsen.

Gødvad GIF Gymnastik

  • Er en selvstændig afdeling i Gødvad GIF. 
  • Har hjemme i Silkeborg Kommune.
  • Har 343 medlemmer. Det er en medlemsvækst på 25 procent ift. sæson 2016-17.
  • Har 49 frivillige. Det er en fordobling ift. året før.
  • Tilbyder børnegymnastik fra børnene er 1,5 år op til og med 5 klasse og zumba og floorball til voksne.

Forventninger skal afstemmes

Det er heller ikke sikkert, at Søren Nielsens førstehåndsindtryk er rigtigt.

”Det drejer sig også om forventningsafstemning, om at snakke om hvad de har lyst til - og lytte.  Hvad er det for en type mennesker, der kommer? Hvad kan de lide?”

For eksempel lå det ikke i kortene, at Joan Bødskov skulle være aktiv indenfor gymnastikken.

”Men Joan har den kvalitet, at hun ikke er i tæt berøring med foreningen. ”Plejer” eksisterer ikke for hende. Joan kommer med det nye blik på tingene, mens jeg tager ting for givet,” siger gymnastikformanden.

Mange har flere talenter

Det er ikke sikkert, at folk er modne til at tage en opgave, så det er ok at sige nej. 

”Jeg tænker, ”fint nok, der kan være andet, de kan.” Når du taler med folk, bliver du opmærksom på deres baggrund. Det kan være, at de arbejder med kommunikation eller bruger tid på facebook. De behøver ikke nødvendigvis at være aktive på gulvet,” siger Søren Nielsen.

Søren Nielsen har også et modsvar til dem, der er bange for at se hele hånden forsvinde, hvis de rækker foreningen en lillefinger:

”Vi tager kun en lillefinger. Hvis du vil arbejde med facebook, så bliver det facebook, med mindre det falder naturligt at gøre noget andet. Mange gange vil de noget mere eller noget andet.”