Hver by har sin fest

Og Hou Havnefest har publikumsattraktionen Hou Drop. Se videoen:

Der er lattergaranti lørdag eftermiddag den anden weekend i juli, når Hou Havnefest blænder op for den helt store publikumsmagnet: det traditionsrige Hou Drop, som i år løber af stablen for 28. gang.

Hou Drop er en konkurrence for selvbyggede fartøjer, som en besætning på højst fire frygtløse Drop-piloter skubber ud på en skrårampe og ned i havnebassinet.

”Præmissen for at et fartøj kan godkendes til Hou Drop, er at det skal være selvbygget, og det må ikke være en båd. Besætningen skal være minimum 12 år og kunne svømme,” siger Vagn Mørch Sørensen, den ene af dagens speakere, mens hans makker Martin Hjortshøj hjælper den første af de ni fantasifulde konstruktioner frem til startstedet. 

Styr på tid og sikkerhed

Fartøjet eller det, der er tilbage, når det har ramt vandoverfladen, skal sejles på tværs af bassinet og er i mål, når en af Drop-piloterne slår på en klokke.

”Man skal have noget af fartøjet med over til klokken,” formaner Vagn Mørch Sørensen, da fartøj nr. fem, Vildanden, med Luftens helte ved roret, splintres i tusinde små flamingoflager ude i havnebassinet.

Mens luftens – nu våde – helte plasker rundt i bassinet, kan Vagn Mørch Sørensen berolige de mange på kajen:

”Der er styr på sikkerheden,” siger han og peger på en stor sort gummibåd i bassinet:

”Steen og Ryan fra dykkerklubben sørger for at alle drop-piloter kommer op.”

Vildanden er ikke i nærheden af dagens bedste tid, for før dem har piloterne i en strømlinet Apollo Air Connection padlet ud til klokken på blot 30 sekunder.

Hou Havnefest 3.png

Fantasi og titler med humor

Der er også chance for præmie for bedste underholdning og flotteste fartøj. Ifølge speakeren vurderes ”bedste sceneshow” ved hjælp af et klapometer, mens festens flotteste fartøj findes i en publikumsafstemning.

De flotte fartøjer kan blive ekstra fantasifulde, fordi deltagerne får mulighed for at købe materialer hos den lokale Stark for 500 kroner.

”Det er et bidrag. Flere af dem bruger mere,” siger Jon Jensen, formand for Hou Hallens Venner, der står bag havnefesten.

Drop-piloterne demonstrerer også humor, kreativitet og sans for tendenser i tiden  i deres emnevalg. For i dag - knap en måned efter folketingsvalget 2019 - har fartøj nr. 2 titlen Den synkende skude LA og prominente politikernavne som besætning. Fartøj nr. 7 hedder Stram Kurs og nr. 9 hedder Klimatosser.

I en kommentar til den lokale debat om byens navn fremover skal staves Hou eller Hov er fartøj nr. 6 bygget som en stemmeboks.

Hou Havnefest 5.png

Publikumsmagnet

Så både humor og kreativitet er medvirkende til at tiltrække folk fra nær og fjern. Fra podiet kan speakere og besætninger skue ud over havnearealerne, hvor kajer, bådebroer, lystbåde, ja, hver eneste plet er pakket med forventningsfulde publikummer længe før Drop-start.

”Der er omkring 5.000 gæster i løbet af hele havnefesten, heraf 2.500 til 3.000 til Hou Drop,” fortæller Jon Jensen.

”Vi er afhængige af et vist antal deltagere,” siger Jon Jensen, der selv har været med en enkelt gang.

”Et år, hvor der ikke var så mange deltagere, stod der til sidst et tomt fartøj, som nogle af de andre deltagere havde lavet til mig og en anden fra bestyrelsen, uden at vi vidste noget om det,” fortæller formanden, som så den ene gang måtte en tur i havnen.