Ja-indsats giver ledere nye opgaver

20 har sagt ja til ad hoc opgaver i Løgstør Håndboldklub. Det giver ekstra arbejde – på den gode måde

Bag sejrrige hold står typisk en flok frivillige ildsjæle Foto: Hans Asmussen

”At blive frivillig i Løgstør Håndboldklub vil være den bedste ting du gør i år - garanteret. […] Succesfulde idrætsforeninger er mere end sejrrige hold på banen eller sjove timer i hallen.”

Sådan skriver Løgstør Håndboldklub i indledningen til et spørgeskema, som klubben opfordrer medlemmer, tidligere spillere og byens borgere til at besvare, hvis de har lyst til at give en hånd med i Løgstør HK. Siden oktober har klubben gjort en ekstra indsats for at rekruttere flere frivillige. Og spørgeskemaet , som findes både i trykt form og online på klubbens hjemmeside, har foreløbig givet 20 positive svar.

Benny Hansen, formand for Løgstør Håndboldklub, er ganske godt tilfreds med responsen. ”Vi har fået nye ind, som vi aldrig har haft med i foreningsarbejdet før. Blandt andet en ny kasserer og en kontingentansvarlig. Det er vigtige poster, som ellers er vanskellige at få besat,” siger han.

Benarbejde

Ellers er tendensen, at flertallet melder sig til ad hoc opgaver. De færreste ønsker at binde sig til flere år. Derfor er Løgstrup HK’s rekrutteringsindsats da heller ikke omkostningsfri: ”Vi får en masse respons, men det kræver også benarbejde og personlig kontakt. De kommer ikke af sig selv,” siger håndboldformanden. Benny Hansen ser de ekstra kræfter som en hjælp i det daglige, men det giver ham også mere arbejde. Eller rettere det giver ham en anden type opgaver. ”Problemet er, at man altid har for mange bolde i luften.”  

Sådan er det, når man brænder for sagen. Desuden spørger man typisk nogen, man kender. ”Så ved man, at kemien er i orden. Når nye kommer til skal sociale relationer etableres. Det har betydning for foreningen. På sigt bliver det ikke mere besværligt,” siger Benny Hansen og tilføjer: ”Vi har gang i en proces, og det kommer til at tage tid.”

Frivillighedsdag

Som led i processen har Løgstør Håndboldklub også holdt en frivillighedsdag, hvor 30 af klubbens frivillige var med. ”Vi startede med totalhåndbold og rundbold og sluttede med at spise sammen. En sjov dag og en anden måde at mødes på,” siger Benny Hansen. Inden sæsonafslutning laver Løgstør HK en event mere.

Inspiration fra Hårby BK

Løgstør-klubbens initiativer er kommet i stand, efter at klubben kom med til DM i foreningsudvikling.

Mesterskabet blev skudt i gang ved en konference om foreningsudvikling i Vejle i starten af september. Ved konferencen blev nordjyderne inspireret af et oplæg fra fynske Hårby BK, som har haft stor succes med tilsvarende initiativer.