Kamp om bestyrelsesposterne

Opgaverne er overskuelige – og rygtet siger, at stemningen er helt i top. Den beskrivelse sælger bestyrelsesarbejdet i Fladså Gymnastik så godt, at generalforsamlingen endte i kampvalg.

Det smitter, så snart det rygtes, at her er rart at være - og den slags giver flere frivillige, siger Christina Haufort Linsdell Foto: Bo Nymann

I Fladså Gymnastik har de et motto: Gymnasterne skal ikke stå i kø til træning. Derfor fråser de med instruktørerne og sender dem gladelig afsted på kurser, så de kan blive endnu bedre.

Men der er ét sted, hvor foreningen ikke har kunnet holde køkulturen fra døren:

”Vi har kampvalg til bestyrelsesposterne,” siger en stolt Christina Haufort Linsdell, som på fjerde år bærer formandskasketten i den sydsjællandske forening.

Foreningen har aldrig været i decideret krise – alligevel er det som om, at den de seneste år har fået fornyet energi.

Og det viser sig blandt andet i antallet af frivillige, som stiller op, når foreningen mangler hænder.

"Opskriften er i virkeligheden enkel: Det smitter, så snart det rygtes, at gymnastikforeningen er et rart sted at være," siger formanden.

En tand tættere på medlemmerne

Foreningen stiler efter at levere gymnastik og motion på en sjov, sund og udviklende måde for alle aldersgrupper. En målsætning, som hverken formanden eller bestyrelsen alene kan følge til dørs. Derfor har de indført trioer.

"Hver trio består eksemplevis af et bestyrelsesmedlem, en instruktør og en til tre øvrige frivillige. Senior-trioen arrangerer minimum ét arrangement årligt for seniorerne. Og de sørger for fælles kaffe en gang om måneden," siger Christina Haufort Linsdell.

Der var ikke tale om en blodig afstemning. I stedet blev de hænder, som var i overskud, tilbudt andre opgaver

Christina Haufort Linsdell, formand i Fladså Gymnastik

Uddelegeringen af opgaver har ikke kun lettet bestyrelsens tunge arbejde – den har også gjort det nemmere at skaffe frivillige.

”Vi har nogle nøglepersoner i trioerne, som er lige en tand tættere på medlemmerne end os i bestyrelsen. De har en god føling med, hvem der kunne være gode til en opgave, eller hvem som har kontakterne i orden,” forklarer formanden.

Modellen har medført, at der altid er nogen, som kender én i lokalmiljøet, som kan bidrage til foreningsarbejdet.

En fredelig duel

Det, der ellers kunne lyde som en bedre valggyser, forløb dog ganske fredeligt.

”Der var ikke tale om en blodig afstemning. I stedet blev de hænder, som var i overskud, tilbudt andre opgaver,” fortæller formanden og fortsætter:

”Det handler om at gribe de hænder, som tilbyder sig og ikke bare lade dem gå ud ad døren igen. Hende, som ikke fik en bestyrelsespost, kom eksempelvis med i en trio.”

Kampvalget stod mellem to frivillige, som begge stillede op til en suppleantpost. 

Smør til foreningens styrerum

I Fladså Gymnastik er de mange om at holde hjulene i foreningens styrerum i gang.

”Kunsten er at holde maskineriet i gang hele tiden – og det er lettere sagt end gjort. Men vi har erfaret, at det betaler sig, at vi smører de rigtige dele tilstrækkeligt. Og de primære hjul i en forening er medlemmerne og de frivillige,” siger formanden og fortsætter:

"Vi har et unikt liv i foreningen omkring gymnastikken og lokalsamfundet. Det tror jeg i sig selv er medvirkende til, at vi har kampvalg til bestyrelsesposterne," siger Christina Haufort Linsdell.