Kopier hypen: Hybridsport breder sig

Piloxing, Yogilates®, Ballroom Boot Camp, Aqua Act, Koga, Cardiolates®, Aqua Zumba og Aqua Spinning. Ordene er smarte – og det er ideen med at tilbyde dem i din forening også. Bland forskellige former for træning og idræt og få flere medlemmer!

Er du til pilates eller boksning? Yoga eller kick boksning? Eller begge dele på en gang?

Vi kan godt lide at prøve lidt af hvert samtidig med, at vi ved præcis, hvad vi får. Det behov får vi opfyldt med koncepter, der blander forskellige træningsformer. Og det vinder frem i de danske idrætsforeninger.  

Trendy træning

Piloxing er et af de seneste koncepter inden for fitness, hvor pilates og boksning foregår i samme træningstime. Mens pilatesøvelserne er statiske i et roligt tempo, er der fart på serier af kraftfulde slag kombineret med en lille smule dans, der får pulsen op. På den måde henter piloxing det bedste fra to forskellige træningsverdener.

Den slags hybrider, hvor kendte træningsformer smelter sammen og blander pulstræning med meditation, smidighed eller styrke, er blevet en trend.

Tapas i træningslokalet

"En af årsagerne til, at vi tager de nye blandingskoncepter til os, er, at det er sjovt at prøve nye ting, og fordi vi gerne vil prøve det hele," siger Dorte With, formand for DGI Gymnastik. Hun sammenligner det med tapas; En række små, spanske retter, der bruges som appetitvækkere eller sættes sammen til et helt måltid.

"Mange kan godt lide at prøve lidt af hvert, og at træningen er alsidig," forklarer hun.

Så gør det ikke noget, at man ikke kommer i dybden med det enkelte koncept. Dorte With tror, at det handler mere om nysgerrighed end om at være overfladiske.  

Enten er man til en enkelt ret eller til tapas.

Dorthe With

En gammel trend 

Dorte With vurderer, at der vil komme flere fast definerede træningskoncepter i fremtiden. Både helt nye koncepter og koncepter, der smelter sammen. Men der er faktisk ikke noget nyt i at blande forskellige træningsformer.

"Motionsgymnastikken har altid været foranderlig," siger hun og nævner, at en god gymnastiktime for eksempel altid har kombineret stræk, styrke, koordination og kondition. Gymnastikken er altid blevet påvirket af forskellige tendenser.

"Den har f.eks. været inspireret af aerobic, dans og kampsport," forklarer hun.

Klar varedeklaration hitter 

Motionsgymnastik giver ligesom de nye blandingskoncepter alsidig træning med forskellig intensitet. Der er dog forskel på motionsgymnastikken og de færdige blandingskoncepter, fordi indholdet i den enkelte gymnastiktime afhænger mere af instruktøren, end det gør i et defineret koncept. 

"Blandingskoncepterne er populære, fordi de lader sig skrive ned. Folk kan godt lide en form for varedeklaration. At træningen er defineret, så de præcis ved, hvad de får ud af den."

Læs mere: Hold for overvægtige børn giver nye medlemmer

Inspiration til 2i1 idræt


Piloxing
Piloxing er enkel, men hård træning, der bygger på principper for pilates og boksning. Selvom man slår ud i luften og ikke på hinanden, bokser man med handsker på. Der er nemlig indbygget vægte i handskerne. Piloxing træner coremuskulaturen, dvs. kroppens korset og er derfor god træning holdningen.

Yogilates®
Konceptet blander hatha yoga med pilates. Formålet med øvelserne er at give bevidsthed omkring åndedrættet og skabe funktionel styrke i kroppen. Yogilates® kan hjælpe med at komme sig over skader eller ubalance i muskeludviklingen.

Koga
Koga er et miks af yoga og kick boksning. Træningen fokuserer på at forbinde krop og sind som i yoga, men indeholder også spark og konditionstræning. Koga giver øget styrke, udholdenhed og koncentrationsevne samt større fleksibilitet og bedre balance.

Aqualates
Træningen er baseret på pilates. Store dele af træningen minder om almindelig pilates, selvom flere af øvelserne er udviklet specielt til at foregå i vand. Aqualates er skånsom træning, fordi effekterne af tyngdekraften reduceres. Træningen styrker stabilitet, udholdenhed, koordinationsevne og balance.

Aqua Act
En vandudgave af crossfit. Træningen kombinerer spinning, svømning og cirkeltræning. Utrolig effektiv form for træning i høj intensitet. Kombinerer kredsløbstræning og høj intensitet. Skånsom for led.

Aqua Spinning
Træningen kombinerer spinning og aqua fitness. Du cykler på rustfri cykel, der er placeret på bassinbunden i den lave ende af bassinet Meget effektiv pulstræning. Musklerne styrkes og konditionen forbedres uden at udøveren oplever den store belastning, fordi man ikke føler sig svedig. God til genoptræning af muskler og led. Kan dyrkes af alle aldre og vægtklasser.