Mixhold mønstrer klubsammenhold

Piger styrker relationerne på holdene, mens drenge trækker tempoet i spillet op. Det er erfaringen fra Middelfart Basketballklub, der har knækket koden på en god mixholdstræning

Foreningsdynamikken styrkes, når piger og drenge træner sammen, fordi kønnene tilfører hinanden noget. Foto: Palle Peter Skov

Børneansigter, rødmossede kinder og koncentrerede blikke. Piger og drenge løber energisk rundt mellem hinanden på en basketballbane.

Et klubsammenhold, hvor piger og drenge får dækket deres sociale behov - til træning og til arrangementer i klubben - øger chancen for, at de fortsætter med at spille

Jannie Vium, formand og træner i Middelfart Basketballklub

Vi er til træning i Middelfart Basketballklub, hvor piger og drenge spiller på hold sammen – såkaldte mixhold. De fungerer særdeles godt, når børnene er 10 år eller yngre, fortæller formand og træner i klubben, Jannie Vium. Det skyldes, at kønnene tilfører noget forskelligt til træningen.

”I øvelser, hvor man skal stå i kø, falder pigerne i snak hver gang. De lærer meget mere om hinanden som personer i løbet af en træning, end drengene gør. Det får drengene mere i tale. Omvendt går drengene virkelig til den, når vi træner. Der kan de trække pigerne et tempo op,” siger Jannie Vium.

Hun har indtryk af, at pigerne generelt set er mere sociale og tilføjer noget hygge, mens drengene er mere konkurrenceprægede og har fokus på at spille basketball. Med andre ord lærer kønnene noget af at træne med hinanden.

Træneren skal skabe et godt træningsmiljø

Trænerens rolle er særlig vigtig, når det gælder mixhold.

En træner skal være villig til at differentiere og tage hensyn til visse ting. Overordnet set oplever Jannie Vium, at mange piger er mere stille og mindre fysiske end drenge, selvom de er 10 år eller yngre. Derfor er det en god idé at ændre vilkårene lidt, så kønnene konkurrerer på lige vilkår.

”Spiller vi kamp, deltager jeg som joker på begge hold. Jeg guider og hjælper især pigerne, og når jeg har bolden, afleverer jeg mere til pigerne, fordi drengene som regel holder mere på bolden, når de har den,” fortæller Jannie Vium.

Læs også: Nyt, banebrydende samarbejde i DGI Basketball

Aktiviteter på tværs af køn styrker klubben

Klubben har mixhold for spillere i alle aldre. Men jo ældre spillerne bliver, desto større bliver den fysiske forskel på piger og drenge også. Til efteråret vil klubben derfor gerne lave rene pige- og drengehold for U13 og U15, men med blik for, at kønnene stadig kan tilføre hinanden noget.

”Selvom vi ikke længere vil have mixhold, skal piger og drenge i samme aldersgruppe træne på samme tid hver for sig i hallen. Dels er det muligt at lave noget på tværs, og samtidig håber vi, at der kommer noget socialt på tværs af holdene før, under og efter træning,” siger Jannie Vium.

Interessen for det modsatte køn stiger

Hun er overbevist om, at et fællesskab på tværs af køn styrker både sammenholdet og dynamikken i klubben uagtet spillernes alder.

Desuden er forhåbningen, at det bliver muligt for klubben at holde på de ældre spillere, når de rammer en alder, hvor interessen for det modsatte køn stiger.

”Hvis vi kan lave et klubsammenhold, hvor piger og drenge kan få dækket det sociale behov, både til træning og til arrangementer i klubben, så er der større chance for, at de fortsætter med at spille. Så samspillet mellem kønnene bliver ved med at være vigtigt,” siger Jannie Vium.