Online quiz giver fællesskab på afstand
Efter nedlukningen startede Cafe Klubånd i Beder-Malling Idrætsforening en daglig online quiz med præmier fra det lokale erhvervsliv. Nu quizzes der et par gange om ugen ved hjælp af app’en Kahoot, et webinarsystem og frivillige quizmastere.
Naaarrj, jeg tabte igen! ’Lærer Andersen’, ’Lauras Køkken’ og ’TålerIkkeKødran’ vandt. Hvem skulle have troet, at Beder og Malling med i alt ca. 10.000 indbyggere huser sådan nogle Matador-nørder? Og hvem gemmer sig mon bag navnene?
Denne aftens LokalKahoot med Café Klubånd i Beder-Malling Idrætsforening (BMI) handler om Matador. Med 32 spørgsmål er det den længste af de 31 online quizzer, de indtil nu har haft. Og nogle af spørgsmålene er svære… jeg ender i bunden.
Sjovt er det til gengæld, selv om vi knap 40 deltagende husstande ikke kan tale sammen. Vi kan kun høre quizmasterne, Christine Winding-Lauritzen og hendes mand Jesper Dahl Kjeldgaard. Bag det hele sidder endnu en frivillig, Anders Strømkjær Hansen, der er webinar-vært.
Hvordan skal man da også vide, hvem Lise Nørgaard selv mente var det lykkeligste par i Matador? Eller hvad Hr. Stein gav Maud som tak for hjælpen efter hans flugt? (Nysgerrig? Læs svarene længere nede.)
Quiz hver aften i 28 dage
Lige efter nedlukningen af landet 11. marts gik Christine Winding-Lauritzen sammen med en af de frivillige i Café Klubånd, Henny Møller, der bl.a. står for Facebookgruppen Beder-Malling Bazaren og det lokale erhvervsnetværk. Sammen skruede de en online quiz sammen på app’en Kahoot og kontaktede det lokale erhvervsliv for at bede dem sponsere præmier.
”Vi ville holde fast i det sammenhold og fællesskab, vi oplever til daglig, og lave noget sjov. Selv om vi sidder hver for sig, har vi jo brug for at mærke hinanden og grine sammen. Og så ville vi gerne synliggøre de lokale virksomheder,” siger Christine Winding-Lauritzen, foreningsudvikler i BMI og DGI Østjylland.
Den 17. marts 2020 gik Café Klubånd i luften med den første LokalKahoot, og så gik det slag i slag med en ny quiz hver aften. Først efter 28 dage blev kadencen sat ned, så der nu er LokalKahoot hver lørdag kl. 20.55 samt på jævnlige bonusaftener, hvor der er særligt gode præmier.
De første quizzer handlede om lokalhistorie og den lokale natur. Men senere er temaerne blevet bredere, bl.a. tv-serien Friends, aprilsnare gennem tiden, Dronning Margrethe, Beverly Hills 90210, og nu altså Matador.
Giver nye kontakter
En god håndfuld frivillige fra Café Klubånd skiftes til at skrue quizzerne sammen og være quizmastere.
”Vi får enormt god respons. Folk synes, det er sjovt. Vi kan se i kommentarsporet, at deltagerne dyster på kryds og tværs. Desuden har vi fået kontakt til en række små virksomheder, som vi ikke kendte i forvejen,” fortæller Christine Winding-Lauritzen. Indtil nu har over 50 virksomheder doneret præmier.
LokalKahoot’erne har også givet både Café Klubånd og BMI 50-60 nye følgere på Facebook, selv om de begge allerede har stor lokal opbakning.
I gennemsnit deltager ca. 70 husstande i hver quiz, og hver gang er der mellem en og ti nye deltagere. I alt regner Christine Winding-Lauritzen med, at mindst 150 husstande har været med. Topscoreren var en quiz med 130 deltagende husstande.
Kahoot + webinar = velfungerende quiz
Der var ellers lidt begyndervanskeligheder første gang, Kahoot’en gik i luften. Teknikken drillede, men heldigvis morede deltagerne sig. En af dem, Anders Strømkjær Hansen, stillede derefter en webinarfunktion i programmet GoToWebinar til rådighed.
”Det reddede os. Anders er en helt: Som den eneste af os er han med til hver eneste LokalKahoot, for han er webinarvært hver gang,” siger Christine Winding-Lauritzen og griner af, at hun ikke selv har mødt ham endnu. Det hele foregår online.
Nu fungerer Kahoot’en sådan, at deltagerne skal bruge to skærme:
- Én skærm til at følge webinaret, hvor de kan høre, hvad quizmasteren siger og se spørgsmålene.
- En anden skærm, typisk smartphonen, hvor app’en Kahoot åbnes. Her svarer de på spørgsmålene.
Cafe Klubånd betaler cirka 350 kroner om måneden for Kahoot, fordi der skal være plads til flere end 50 deltagere.
Sådan gør de
Forløbet om hver quiz ser sådan ud:
- En frivillig quizmaster tilrettelægger spørgsmål og opretter quizzen i Kahoot. Quizzen får et nummer.
- Webinarværten opretter et webinar til quizzen i GoToWebinar.
- Der lægges en omtale af aftenens LokalKahoot ud på Café Klubånds Facebookside. Her linkes til webinarets tilmeldingsside.
- Deltagerne ser opslaget på Facebook og melder sig til. Webinarprogrammet sender dem automatisk en mail med et link til webinaret og besked på at logge ind i god tid før kl. 21, hvor quizzen begynder. Desuden får de besked på at downloade app’en Kahoot på deres smartphone.
- Lidt før quizstart logger deltagerne ind på webinaret. Her får de Kahoot-koden til quizzen.
- Deltagerne logger ind på Kahoot og vælger deltagernavne, ofte med henvisning til aftenens tema. Der er nemlig præmie til aftenens bedste navn.
- Så kører quizzen. Quizmasteren stiller spørgsmålene i webinaret, hvor Kahoot-skærmen vises. Deltagerne svarer via Kahoot på deres smartphones. Der bliver også fortalt lidt nyt fra foreningen og lokalområdet, ligesom præmierne og virksomheden bag præsenteres. Der bruges ikke video, da det belaster netforbindelserne for meget, men der lægges et foto op af quizværten.
- Vinderne af quizzen kontakter efterfølgende Christine Winding-Lauritzen pr. mail, så de kan få deres præmier. Præmierne bringes ud af Café Klubånds frivillige eller af sponsorvirksomheden.
Ny energi spirer frem
”Kahoot’erne har fat i familier, børn og endda unge. De oplever, at Café Klubånd laver aktiviteter for alle, også i denne mærkelige, nedlukkede periode, og jeg tror, det giver os lokal opbakning. Om det giver flere frivillige, ved jeg ikke, men vi rammer meget bredt,” fortæller Christine Winding-Lauritzen og tilføjer, at hun har hørt om ældre, der får familien til at hjælpe dem med at deltage, og om familier, der dyster indbyrdes.
Henny Møller supplerer:
”Grundlaget for Kahoot’erne er, at vi er et lille samfund, hvor klubånd og fællesskab er stærke kerneværdier. Vi var nødt til at vende det hele på hovedet og tænke ud af boksen og hjem i stuerne. Alle har behov for at mærke hinanden, og det sker i LokalKahooten. Vi er i den grad sammen, vi dyster og griner - sammen, hver for sig. Jeg tror, at den fællesskabsfølelse kan gøre en positiv forskel og mærkes langt tid fremover.”
Quizzerne har aktiveret en ny energi, og det har nogle spændende perspektiver, mener Christine Winding-Lauritzen:
”Vi skal se på, hvordan vi kan aktivere det her bagefter. Måske skal vi fortsætte med at lave Kahoot’er ind imellem, fx som optakt til vores BorgerBazaar eller andre arrangementer. Vi er lige begyndt at streame koncerter, og vi har snart en online vinsmagning, hvor folk kan købe vinene forud og deltage hjemme fra stuerne. Vi vil også streame TV-køkken fra vores café. Så der er mange ting i gang, men jeg håber, vi snart får mulighed for at mødes rigtigt igen.”
Læs og lyt
- Læs også artiklen om Café Klubånd - et moderne forsamlingshus.
- Og lyt til episoden Sådan plejer I jeres frivillige i podcasten Find flere frivillige.
Og så var der jo Matador-spørgsmålene. Svarene er:
- Lise Nørgaard har sagt i en artikel, at hun mente, Viggo og Musse var det lykkeligste par i serien, fordi de formår at blive sammen og hjælpe hinanden på trods af hans sygdom og markante personlighedsskifte.
- Hr. Stein gav Maud et familiearvestykke: En russisk broche, der havde gjort flugten med fra Kiev forrige gang.