Verdensholdsgymnast: Tre nemme principper vil få gymnasterne til at elske dig

Mangeårige instruktør og gymnast på DGI’s 13. Verdenshold Thea Lunde Høgh giver tre nyttige og nemme råd til en sjov og udbytterig træning.

Thea Lunde Høgh trækker på 19 års erfaring, når hun planlægger træning for sine gymnaster. Hver gang har hun minimum en leg med. Foto: Palle Peter Skov

Findes der en instruktør, som ikke ønsker, at gymnastiktræningen skal være sjov, lærerig og hyggelig for gymnasterne? Næppe.

Med sit mangeårige erfaringsgrundlag som instruktør og sit bankende legehjerte har Thea Lunde Høgh gjort mange gymnastiktræninger sjovere for et utal af gymnaster.

Det vigtigste ved gymnastikken er at lege

Thea Lunde Høgh, DGI Verdensholdsgymnast og mangeårig instruktør

Det skyldes ikke mindst tre principper, som hun altid sammensætter en træning efter. Dem afviger hun ikke fra, for de går rent ind hos gymnasterne – hver gang.

Thea Lunde Høghs tre principper til en god gymnastiktræning:

  1. Planlæg en leg til hver træning. Det skaber humør, og det er vigtigt, at gymnasterne har det sjovt.
  2. Der skal altid være en aktivitet, hvor pulsen kommer helt op. Det kan være styrketræning i form af en sekvens, løb eller noget helt tredje.
  3. Hav altid en sekvens, hvor gymnasterne skal interagere med hinanden. Det kan fx være i en serie, hvor man skal være sammen to og to. Man kan også sagtens skifte makker, så man er sammen med flere forskellige. Det betyder, at gymnasterne får set hinanden i øjnene, og det kan gøre en positiv forskel for dem – og for fællesskabet.

Lille ændring, stor forskel

Hendes liste over gode lege er lang, og Thea Lunde Høgh tilføjer jævnligt nye i dokumentet hun har på sin computer. Når en leg skal implementeres i en gymnastiktræning, kan det gøres på mange måder, fortæller hun.

”Det kan både være en lille, god opstartsleg. Men det kan også være en leg, hvor man løber rundt, får pulsen op og har det virkelig sjovt,” siger Thea Lunde Høgh.

Samtidig er det vigtigt at anerkende at ens kreativitet kan være med til at gøre lege og andre ting i gymnastikken endnu bedre, hvis man altså sætter den i spil som instruktør.

”Du skal ikke være bange for selv at ændre lege og udvikle lege. Når du retter legene til, kan du sikre dig, at de passer bedst til den målgruppe eller situation, gymnasterne er i,” siger Thea Lunde Høgh.

Få inspiration til lege og øvelser her

Undervurder aldrig leg

”Faktisk mener jeg, at det vigtigste ved gymnastikken er at lege,” siger Thea Lunde Høgh.

Folk bliver først og fremmest gladere, når de har det sjovt. Men det er også med til at bringe folk tættere sammen, når de har det sjovt med hinanden.

Principperne er Thea Lunde Høghs bevis på, at man sagtens kan lære gymnastiske færdigheder og udvikle sig samtidig med, at man har det sjovt med gymnastikken.