Sådan fik den nye klub over 280 medlemmer

Swim Team Neptun startede ud med 51 konkurrencesvømmere. Nu har klubben 281 medlemmer og et mål om endnu flere. Her får du deres fif til at bygge en ny klub op.

Swim Team Neptun satte sig et klart mål om at være en klub for alle Foto: Lars Holm

Der skal viljestyrke til og en pokkers masse arbejde. Men succesen er til at tage og føle på i Randers-klubben Swim Team Neptun.

I 2013 ønskede en af byens andre foreninger ikke længere at have en konkurrenceafdeling. Det fik forældrene til konkurrencesvømmerne til at danne Swim Team Neptun. Der blev holdt generalforsamling og nedsat en bestyrelse, og målet var klart: Swim Team Neptun skulle være en klub for alle.

En klub for alle

Bestyrelsen traf også et valg om at satse på kvalitet i træningen, dvs. at alle trænere har en svømmebaggrund. I dag har klubben 281 medlemmer. 40 konkurrencesvømmere og 241 svømmere på børne- og motionisthold. Der er særlige hold for overvægtige børn og fokus på åbent-vand svømning. 

5 gode råd fra Swim Team Neptun

  • Viljestyrke og et klart mål er vigtigt, når I danner en ny klub.
  • Få styr på strukturen. Udvalgsbeskrivelser og årshjul giver overblik.
  • Se på folks kompetencer og hvor de kan gøre den største forskel.
  • Gør forældrene bevidste om opgaverne, for de frivillige er altafgørende.
  • Synlighed er vigtigt. Lav f.eks. en aftale med den lokale ugeavis og brug de sociale medier.

Struktur er vigtigt

Janni Kempel Christensen er medlem af klubbens svømmeskoleudvalg og en af dem, der har trukket et stort læs i forhold til skabe en ny klub. Hun fremhæver, at klubben har lagt vægt på at få den rette organisering og struktur.

"Vi har haft fokus på, hvordan vi laver det bedste fundament for bestyrelsen. Bestyrelsesmedlemmer skal være bevidste om deres opgaver, og at de får et ansvar. Og de skal ikke føle, at de spilder deres tid," forklarer Janni Kempel Christensen.

Point til de frivillige

De frivillige er også et fokusområde. Klubben har således et pointsystem, så forældre til konkurrencesvømmerne optjener point, når de er holdledere, officials eller andet. Får man under et bestemt antal point, skal der betales et højere kontingent. 

"Vi vil gerne sikre, at vi ikke kører nogen trætte, og at opgaverne fordeles ud på mange hænder. Og så vil vi gerne gøre forældrene bevidste om de opgaver, der er. De frivillige er altafgørende for klubben," siger Janni Kempel Christensen.

Blot 14 måneder gammel sagde klubben ja til at være med i DGI’s DM i foreningsudvikling.  Det har intensiveret klubbens arbejde med at opsætte klare mål, og de er ambitiøse, for Swim Team Neptun vil være den største svømmeklub i Randers.