Sådan kan din idrætsforening stabilisere asylansøgeres liv

Med fire greb kan din forening lette flygtninges hverdag og give dem en meningsfyldt struktur

De få voksne håndboldspillere i Nordals HK undgik at lukke træningen, da en gruppe syriske flygtninge begyndte at træne med Foto: Karin Riggelsen

Lokale idrætsforeninger kan bidrage positivt til at gøre en flygtnings og asylansøgers hverdag lettere på fire niveauer. Det er niveauer, hvor personen har det svært på grund af ventetid, uvished, traumer og tanker på familien.

Mirjam Høffding Refby, koordinerende psykolog i Røde Kors Voksensektionen, peger på de fire niveauer:

  1. På det fysiologiske plan brænder asylansøgerne stresshormoner af og får en anden kontakt til deres krop end den belastningstilstand, de ellers lever i.
  2. På det psykologiske plan bevirker deres symptomer, at de ofte trækker sig tilbage socialt og måske får en kortere lunte på grund af depression, flash backs o. lign. Oplever de noget andet og får en pause, hvor de ikke tænker på de traumatiserende oplevelser og deres uvisse fremtid, vil de gerne være sociale.
  3. På det sociale niveau handler det om at komme ud for et øjeblik at føle sig som en del af en normal tilværelse, f.eks. i en fodboldklub. Det hjælper dem til en afgørende følelse af at være knyttet til en gruppe.
  4. På det hun kalder communityplanet er det vigtigt for asylansøgerne at blive en del af en sammenhæng, også uden for asylcentret. De ønsker at få de samme betingelser som andre, uanset om det er at score målet, hjælpe de små med at få fodboldstøvlerne på osv.